Andrzej Polan i jego pomysł na leczo!

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował wariacje na temat leczo. Co powiecie na leczo ze smażonym boczkiem lub leczo z kurczakiem i makaronem? A może macie ochotę na leczo z wędzonym schabem i węgierkami? Brzmi pysznie!

Leczo z Budapesztu ze smażonym boczkiem

Składniki:

  • 8szt zielona papryka
  • 1kg dojrzałe polskie pomidory podłużne
  • 6szt cebula
  • Ząbek czosnku
  • 600g boczek wieprzowy surowy
  • 2szt Pasta paprykowa w tubce ostra
  • Papryka czerwona w proszku
  • 1 chleb kukurydziany
  • Majeranek
  • Pieprz czarny świeżo mielony
  • Sól
  • Bulion lub pomidorowa do zalania mięsa
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę i wysmażamy z tłuszczu w garnku. Kiedy tylko będzie już odpowiednio wysmażone dodajemy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Po chwili dodajemy pokrojoną w grube paski paprykę zieloną, następnie starte na tarce pomidory i taka ilość bulionu lub pomidorowej aby uzyskać gęstą konsystencje. Jeszcze pasta paprykowa, sól. Dusimy wszystko do miękkości, a kiedy tylko już mięso i warzywa będą miękkie na koniec wszystko oprószamy świeżo mielonym pieprzem, posypujemy grzankami, natką pietruszki.

Leczo Debreczyńskie z kurczakiem i makaronem

Składniki:

  • 6szt papryka czerwona słodka
  • 4szt cebula biała
  • 600g pomidory podłużne
  • 150g drobny makaron
  • 2 filety z kurczaka
  • pasta paprykowa
  • papryka słodka mielona
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • majeranek świeży
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy cebulę do momentu aż zacznie nam się przyrumieniać, zdejmujemy z palnika i dodajemy paprykę w proszku. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Ścieramy pomidory, dodajemy pastę pomidorową, dodajemy nieco wody, gotujemy około 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy obsmażonego kurczaka. Kiedy tylko leczo, makaron i kurczak będzie gotowy, dodajemy świeżo mielony czarny pieprz, świeży majeranek do dekoracji.

Leczo z wędzonym schabem i węgierkami

składniki:

  • 3szt papryka żółta
  • 3szt papryka zielona
  • 3szt papryka czerwona
  • 5szt cebula
  • 1kg pomidory podłużne
  • Passata pomidorowa
  • 500 g śliwka węgierka
  • 800 g schab wędzony
  • Pasta paprykowa ostra
  • Papryka czerwona mielona
  • Sól, pieprz, kminek, gorczyca, kolendra

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy cebulę, kiedy tylko nam się przyrumieni delikatnie zdejmujemy z ognia i dodajemy mielone przyprawy, mieszamy, podgrzewamy i wrzucamy paprykę pokrojoną w paski. Dodajemy pokrojone pomidory, śliwki węgierki, passatę pomidorową. Przekładamy do blaszki, dodajemy plastry schabu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni, czas około 40 minut. Podajemy posypane natką pietruszki.

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości