Leczo z Budapesztu ze smażonym boczkiem
Składniki:
- 8szt zielona papryka
- 1kg dojrzałe polskie pomidory podłużne
- 6szt cebula
- Ząbek czosnku
- 600g boczek wieprzowy surowy
- 2szt Pasta paprykowa w tubce ostra
- Papryka czerwona w proszku
- 1 chleb kukurydziany
- Majeranek
- Pieprz czarny świeżo mielony
- Sól
- Bulion lub pomidorowa do zalania mięsa
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę i wysmażamy z tłuszczu w garnku. Kiedy tylko będzie już odpowiednio wysmażone dodajemy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Po chwili dodajemy pokrojoną w grube paski paprykę zieloną, następnie starte na tarce pomidory i taka ilość bulionu lub pomidorowej aby uzyskać gęstą konsystencje. Jeszcze pasta paprykowa, sól. Dusimy wszystko do miękkości, a kiedy tylko już mięso i warzywa będą miękkie na koniec wszystko oprószamy świeżo mielonym pieprzem, posypujemy grzankami, natką pietruszki.
Leczo Debreczyńskie z kurczakiem i makaronem
Składniki:
- 6szt papryka czerwona słodka
- 4szt cebula biała
- 600g pomidory podłużne
- 150g drobny makaron
- 2 filety z kurczaka
- pasta paprykowa
- papryka słodka mielona
- sól, świeżo mielony pieprz
- majeranek świeży
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy cebulę do momentu aż zacznie nam się przyrumieniać, zdejmujemy z palnika i dodajemy paprykę w proszku. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Ścieramy pomidory, dodajemy pastę pomidorową, dodajemy nieco wody, gotujemy około 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy obsmażonego kurczaka. Kiedy tylko leczo, makaron i kurczak będzie gotowy, dodajemy świeżo mielony czarny pieprz, świeży majeranek do dekoracji.
Leczo z wędzonym schabem i węgierkami
składniki:
- 3szt papryka żółta
- 3szt papryka zielona
- 3szt papryka czerwona
- 5szt cebula
- 1kg pomidory podłużne
- Passata pomidorowa
- 500 g śliwka węgierka
- 800 g schab wędzony
- Pasta paprykowa ostra
- Papryka czerwona mielona
- Sól, pieprz, kminek, gorczyca, kolendra
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy cebulę, kiedy tylko nam się przyrumieni delikatnie zdejmujemy z ognia i dodajemy mielone przyprawy, mieszamy, podgrzewamy i wrzucamy paprykę pokrojoną w paski. Dodajemy pokrojone pomidory, śliwki węgierki, passatę pomidorową. Przekładamy do blaszki, dodajemy plastry schabu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni, czas około 40 minut. Podajemy posypane natką pietruszki.
Zobacz też:
- Kuchnia orzechowa według Andrzeja Polana
- Kuchnia Polana latem pachnąca!
- Przekąski dla gości: pieczone warzywa z hummusem i nie tylko! Przepisy
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN