Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Placuszki kokosowe z ananasem
Składniki:
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki roztopionego masła
200 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka cukru z cytryny
3 łyżki brązowego cukru
1 puszka z ananasem
100 ml mleka 3,2%
2 łyżki cukru
180 g mąki
2 jajka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, najlepiej używając miksera. Smaż je na teflonowej patelni około1 -2 minut z każdej strony. Po usmażeniu placuszków na patelnie wsyp cukier, gdy zacznie się topić dodaj ananasa pokrojonego w kostkę i sok z cytryny, wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę aż karmel całkowicie pokryje ananasa. Placuszki podawaj z ananasowym karmelem, możesz je też posypać wiórkami kokosowymi.
Trufle kokosowe
Składniki:
1,5 szklanki wiórków kokosowych
garść płatków kukurydzianych
garść płatków migdałowych
2 tabliczki białej czekolady
łyżeczka soku z cytryny
100 ml śmietanki 36%
60 g mleka w proszku
50 g miękkiego masła
cukier puder
Przygotowanie:
Czekoladę pokrój na małe kawałki. Śmietankę zagotuj, zalej nią czekoladę, dodaj tez masło, wymieszaj i poczekaj aż składniki się połączą. Do czekolady dodaj mleko w proszku, wiórki kokosowe, płatki migdałowe i kukurydziane i sok z cytryny. Masę wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Potem lep z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczaj je w kokosie lub cukrze pudrze i przechowuj w lodówce.
Makaron z krewetkami i mlekiem kokosowym
Składniki:
pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
200 ml mleczka kokosowego
200 g makaronu chow mein
2 papryki: czerwona i żółta
pęczek świeżej kolendry
50 ml śmietanki 30%
20 dużych krewetek
szczypta kurkumy
4 ząbki czosnku
papryczka chilii
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Czosnek i papryczkę chili (bez pestek) drobno pokrój. Duże papryki pokrój w kostkę. W głębokiej patelni/ w woku rozgrzej odrobinę tłuszczu dodaj czosnek, chili a po chwili papryki, smaż przez kilka minut, dodaj obrane krewetki słodką i ostrą paprykę, smaż przez kilka minut dodaj mleko kokosowe i gotuj kilka minut, następnie dodaj śmietankę, zagotuj, dopraw do smaku. Ugotowany makaron dodaj do sosu, wymieszaj i podawaj od razu z dodatkiem świeżej kolendry.
Kokosowe miniserniczki
Składniki:
400 g trzykrotnie mielonego białego sera
1 łyżka wiórków kokosowych
3 łyżki wiórków kokoswych
12 herbatników digestive
1 łyżka mąki pszennej
6 łyżek cukru pudru
80 gramów masła
1 laska wanilii
2 jajka
Przygotowanie:
Masło rozpuść w garnku na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliło. Herbatniki drobno pokrusz używając do tego np widelca. Do pokruszonych herbatników dodaj masło, wiórki kokosowe, wymieszaj. Ciasteczkową masę przełóż do sylikonowych foremek na muffinki
i ugnieć łyżką. Formę schowaj do lodówki. Ser przełóż do miski. Wanilię przekrój w poprzek, za pomocą nożyka wyjmij z niej ziarenka i dodaj je do sera. Do miski wrzuć też jajka, mąkę, cukier i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera. Wyjmij foremki na muffinki z lodówki, do każdego wgłębienia nałóż kilka łyżek masy serowej. Serniczki raczej nie urosną wiec wypełnij foremki do końca. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu poczekaj aż całkowicie wystygną i dopiero wtedy wyciągnij z foremek.
„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN