Kurczak w cieście kokosowym , znany jest również jako kurczak w cieście po chińsku . Doprecyzowując, kurczak w cieście kokosowym jest jednym z wielu przepisów na kurczaka w kuchni chińskiej. Dziś przedstawimy kilka pysznych dań, w których rolę główną odgrywa oczywiście kurczak!
Kurczak w cieście – co mamy do wyboru?
Zacznijmy od wersji klasycznej tego dania, a zatem od kurczaka w cieście . Do przygotowania tego dania potrzebujemy:
· piersi z kurczaka,
· 2 łyżek masła,
· dodatków do wyboru: pieczarek, szpinaku, mozzarelli, sera,
· ciasta francuskiego,
· przypraw: soli, pieprzu, czerwonej papryki, gałki muszkatołowej, suszonego oregano,
· 1 ząbek czosnku,
· żółtka z 1 łyżką mleka.
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka dzielimy na dwie równe części. W kurczakach robimy nożem kieszonki, do których później będziemy wkładać wybrane nadzienie. Piersi doprawiamy sola, pieprzem i pozostałymi przygotowanymi przyprawami.
2. Masło mieszamy razem z czosnkiem. Przygotowaną masą smarujemy filety.
3. Przygotowujemy nadzienie. Jeżeli jest to szpinak, myjemy go dokładnie i gotujemy, aż zmniejszy swoją objętość. Po odsączeniu szpinaku doprawiamy do do smaku i umieszczamy w kieszonce w filecie kurczaka.
Uwaga! Jeżeli chcemy, aby nadzieniem były pieczarki, postępujemy podobnie: siekamy pieczarki i podsmażamy na patelni, doprawiając i również umieszczając je w kieszonce. Ser można po prostu pokroić w wygodne kawałki i również tam umieścić. Jeżeli naszym dodatkiem jest szpinak, przygotowany zostanie kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem , jeżeli nadzieniem są pieczarki: kurczak w cieście francuskim z pieczarkami , a jeśli z serem: kurczak w cieście francuskim z mozzarellą .
1. Przygotowujemy blachę do pieczenia. Umieszczamy na niej papier do pieczenia, a na nim kwadrat z ciasta francuskiego. Pośrodku zostawiamy wolą przestrzeń, natomiast po bokach nacinamy brzegi, tak, aby utworzyły się cienkie paski.
2. Na środku ciasta francuskiego umieszczamy filet, a z utworzonych pasków wykonujemy na nim przeplatankę – składamy paski na zakładkę do środka.
3. Ciasto smarujemy żółtkiem zmieszanym z mlekiem, aby po wyciągnięciu był kurczak w cieście chrupiącym .
4. Przygotowana potrawę umieszczamy w piekarniku na 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Kurczak w cieście – potrawa smaczna, która może mieć całe mnóstwo wariantów. Kurczak w cieście naleśnikowym czy kurczak w cieście francuskim , to przepisy klasyczne i najprostsze, ale jeśli się znudzą, możemy urozmaicać je na wiele sposobów.
Kurczak w cieście kokosowym – przepis
Kurczak w cieście kokosowym jest znanym daniem w kuchni chińskiej. Kurczak w cieście kokosowym wygląda nieco inaczej niż wcześniej przedstawiony wariant, w cieście francuskim. Potrwa różni się zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Składniki:
· 2 szklanki mleka,
· 2 szklanki mąki pszennej,
· 150 g wiórków kokosowych,
· 2 piersi z kurczaka,
· 3 jajka,
· 1 proszek do pieczenia,
· 3 łyżki cukru,
· 750 ml oleju roślinnego,
· przyprawy: sól.
Przygotowanie:
1. Ciasto: do pojemnej miski wsypujemy mąkę pszenną, mleko, proszek do pieczenia, jajka (białko i żółtko), sól i cukier. Wszystko to bardzo dokładnie mieszany. Uzyskane ciasto powinno być jednolite, bez grudek i bardzo gęste. Następnie do ciasta dodajemy wiórki kokosowe. Znów dokładnie mieszamy, aby rozprowadzić je w cieście.
2. Przygotowujemy wok lub inne naczynie, w którym zmieści się olej – kurczak smażony jest w tej wersji w głębokim oleju.
3. Kurczaka kroimy w kostkę. Każdy kawałek kurczaka moczymy w cieście, a następnie przekładamy do rozgrzanego oleju. Z każdym kawałkiem mięsa robimy dokładnie to samo.
4. Po kilku – kilkunastu minutach, kurczak w cieście kokosowym jest gotowy i można go wyciągać. Najlepiej, aby kurczak chwilę odpoczął na ręczniku papierowym – w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
5. Powstałe mięsne kulki podaje się wraz z sosem słodko-kwaśnym.
W naszej polskiej kuchni bardzo rzadko łączymy takie smaki – mięso i kokos są dla nas połączeniem niespotykanym, dlatego smak potrawy może być bardzo zaskakujący. Jednak, z całą pewnością warto wypróbować ten przepis. Jeżeli smak kurczaka i kokosu się nie sprawdzi, zawsze można powrócić do przepisów bardziej klasycznych: kurczak w cieście francuskim, ewentualnie kurczak w cieście sezamowym czy piwnym. Zachęcamy do eksperymentowania!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN