Kurczak w cieście kokosowym i francuskim – pokochaj nowe smaki!

Pierś z kurczaka na desce kuchennej
Fot. webphotographeer / Getty Images
To prawda, że kurczaka można przyrządzić na tysiące sposobów. Kurczak w cieście naleśnikowym, kurczak w cieście francuskim… pomysłów na to mięso jest naprawdę dużo. Bardzo ciekawym przepisem jest kurczak w cieście kokosowym – jeśli jeszcze nie jadłeś, koniecznie spróbuj!

Kurczak w cieście kokosowym , znany jest również jako kurczak w cieście po chińsku . Doprecyzowując, kurczak w cieście kokosowym jest jednym z wielu przepisów na kurczaka w kuchni chińskiej. Dziś przedstawimy kilka pysznych dań, w których rolę główną odgrywa oczywiście kurczak!

Kurczak w cieście – co mamy do wyboru?

Zacznijmy od wersji klasycznej tego dania, a zatem od kurczaka w cieście . Do przygotowania tego dania potrzebujemy:

· piersi z kurczaka,

· 2 łyżek masła,

· dodatków do wyboru: pieczarek, szpinaku, mozzarelli, sera,

· ciasta francuskiego,

· przypraw: soli, pieprzu, czerwonej papryki, gałki muszkatołowej, suszonego oregano,

· 1 ząbek czosnku,

· żółtka z 1 łyżką mleka.

Przygotowanie:

1. Pierś z kurczaka dzielimy na dwie równe części. W kurczakach robimy nożem kieszonki, do których później będziemy wkładać wybrane nadzienie. Piersi doprawiamy sola, pieprzem i pozostałymi przygotowanymi przyprawami.

2. Masło mieszamy razem z czosnkiem. Przygotowaną masą smarujemy filety.

3. Przygotowujemy nadzienie. Jeżeli jest to szpinak, myjemy go dokładnie i gotujemy, aż zmniejszy swoją objętość. Po odsączeniu szpinaku doprawiamy do do smaku i umieszczamy w kieszonce w filecie kurczaka.

Uwaga! Jeżeli chcemy, aby nadzieniem były pieczarki, postępujemy podobnie: siekamy pieczarki i podsmażamy na patelni, doprawiając i również umieszczając je w kieszonce. Ser można po prostu pokroić w wygodne kawałki i również tam umieścić. Jeżeli naszym dodatkiem jest szpinak, przygotowany zostanie kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem , jeżeli nadzieniem są pieczarki: kurczak w cieście francuskim z pieczarkami , a jeśli z serem: kurczak w cieście francuskim z mozzarellą .

1. Przygotowujemy blachę do pieczenia. Umieszczamy na niej papier do pieczenia, a na nim kwadrat z ciasta francuskiego. Pośrodku zostawiamy wolą przestrzeń, natomiast po bokach nacinamy brzegi, tak, aby utworzyły się cienkie paski.

2. Na środku ciasta francuskiego umieszczamy filet, a z utworzonych pasków wykonujemy na nim przeplatankę – składamy paski na zakładkę do środka.

3. Ciasto smarujemy żółtkiem zmieszanym z mlekiem, aby po wyciągnięciu był kurczak w cieście chrupiącym .

4. Przygotowana potrawę umieszczamy w piekarniku na 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Kurczak w cieście – potrawa smaczna, która może mieć całe mnóstwo wariantów. Kurczak w cieście naleśnikowym czy kurczak w cieście francuskim , to przepisy klasyczne i najprostsze, ale jeśli się znudzą, możemy urozmaicać je na wiele sposobów.

Kurczak w cieście kokosowym – przepis

Kurczak w cieście kokosowym jest znanym daniem w kuchni chińskiej. Kurczak w cieście kokosowym wygląda nieco inaczej niż wcześniej przedstawiony wariant, w cieście francuskim. Potrwa różni się zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Składniki:

· 2 szklanki mleka,

· 2 szklanki mąki pszennej,

· 150 g wiórków kokosowych,

· 2 piersi z kurczaka,

· 3 jajka,

· 1 proszek do pieczenia,

· 3 łyżki cukru,

· 750 ml oleju roślinnego,

· przyprawy: sól.

Przygotowanie:

1. Ciasto: do pojemnej miski wsypujemy mąkę pszenną, mleko, proszek do pieczenia, jajka (białko i żółtko), sól i cukier. Wszystko to bardzo dokładnie mieszany. Uzyskane ciasto powinno być jednolite, bez grudek i bardzo gęste. Następnie do ciasta dodajemy wiórki kokosowe. Znów dokładnie mieszamy, aby rozprowadzić je w cieście.

2. Przygotowujemy wok lub inne naczynie, w którym zmieści się olej – kurczak smażony jest w tej wersji w głębokim oleju.

3. Kurczaka kroimy w kostkę. Każdy kawałek kurczaka moczymy w cieście, a następnie przekładamy do rozgrzanego oleju. Z każdym kawałkiem mięsa robimy dokładnie to samo.

4. Po kilku – kilkunastu minutach, kurczak w cieście kokosowym jest gotowy i można go wyciągać. Najlepiej, aby kurczak chwilę odpoczął na ręczniku papierowym – w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

5. Powstałe mięsne kulki podaje się wraz z sosem słodko-kwaśnym.

W naszej polskiej kuchni bardzo rzadko łączymy takie smaki – mięso i kokos są dla nas połączeniem niespotykanym, dlatego smak potrawy może być bardzo zaskakujący. Jednak, z całą pewnością warto wypróbować ten przepis. Jeżeli smak kurczaka i kokosu się nie sprawdzi, zawsze można powrócić do przepisów bardziej klasycznych: kurczak w cieście francuskim, ewentualnie kurczak w cieście sezamowym czy piwnym. Zachęcamy do eksperymentowania!

Zobacz film: Kurczak i szparagi na cieście oliwkowym. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości