Szparagi są niskokalorycznym produktem, jednocześnie zawierają wiele witamin i składników mineralnych, dużą ilość kwasu foliowego, witaminę A i C, wapń, fosfor i potas. Uważa się, że pozytywnie wpływają na pracę nerek, pomagają zniwelować infekcje układu moczowego i regulują gospodarkę wodną organizmu. Ponadto delikatnie obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu. Dzięki zawartości kwasu foliowego polecane są ciężarnym oraz kobietom planującym dziecko. Mają też wysokie walory smakowe. Wiele osób preferuje je w najprostszej postaci, delikatnie podduszone z dodatkiem czosnku lub podgotowane w wodzie. Szparagi mogą jednak pełnić rolę nie tylko dodatku do potraw mięsnych, ale również stanowić przekąskę do pracy lub na wizytę gości. Wystarczy podać je z dodatkiem ciasta francuskiego, które można znaleźć w niemalże każdym sklepie spożywczym. Szparagi w cieście francuskim z szynką parmeńską lub szparagi w cieście francuskim z boczkiem to łatwa w wykonaniu potrawa, która zadowoli smakoszy tego warzywa.
Szparagi w cieście francuskim z szynka parmeńską
Eleganckim, a jednocześnie prostym w przygotowaniu przepisem na zielone szparagi jest przepis na szparagi w cieście francuskim z szynką i serem . Warto użyć produktów wysokiej jakości, na przykład szynkę parmeńską i dobry gatunkowo ser parmezan. Do przygotowania 12 porcji szparagów w cieście francuskim z szynką parmeńską potrzebne będzie:
· 150 g ciasta francuskiego,
· 12 zielonych szparagów,
· 12 plastrów szynki parmeńskiej,
· tarty parmezan,
· oliwa z oliwek,
· sól i pieprz.
Wykonanie tego przepisu należy zacząć od rozmrożenia ciasta francuskiego. Można je też odrobinę rozwałkować i pociąć na 12 kwadratów. Następnie należy odłamać zdrewniałe końce szparagów i wyrzucić je, łodygi skropić oliwą oraz doprawić solą i pieprzem. Na cieście francuskim należy położyć kawałek szynki parmeńskiej, następnie szparag i posypać startym parmezanem. Brzegi ciasta trzeba zlepić po środku, otaczając nim szparaga. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 15 minut.
Przepis na szparagi w cieście francuskim z boczkiem
Szparagi są chętnie wykorzystywanym produktem w kuchni wegetariańskiej. Jednak sięgają po nie również smakosze mięsa, najczęściej podając je jako dodatek do dania głównego. Ze szparagów można także przygotować przystawkę z dodatkiem boczku. Szparagi w cieście francuskim z boczkiem są bardzo proste do wykonania. Do przyrządzenia 12 porcji tej potrawy potrzebne będzie:
· 12 zielonych szparagów,
· 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
· 12 plastrów parzonego wędzonego boczku,
· jajko.
Ze szparagów należy odłamać zdrewniałą część. Ciasto można delikatnie rozwałkować i pociąć na 12 pasków. Ułożyć na nim plaster boczku i jeden szparag, następnie skleić brzegi ciasta. Przed wstawieniem do piekarnika można posmarować je roztrzepanym jajkiem. Piec należy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Szparagi w cieście francuskim z serem mascarpone
Szparagi często zawija się pojedynczo w ciasto francuskie i podaje jako przekąski, jednak z ciasta francuskiego i szparagów można również przygotować tartę z dodatkiem serka mascarpone . Składniki potrzebne do wykonania tego przepisu to:
· 1 opakowanie ciasta francuskiego,
· 250 g zielonych szparagów,
· 3 łyżki serka mascarpone,
· 1 jajko i 1 żółtko,
· 1 łyżka parmezanu,
· sól i pieprz,
· ziarna słonecznika, pestki dyni.
Do wykonania tego przepisu potrzebna będzie blaszka do tarty o niskim brzegu. Doskonale sprawdzi się ta o wielkości 30 cm na 30cm.
Wykonanie przepisu należy zacząć od obrania szparagów i usunięcia zdrewniałych końcówek. Ciasto francuskie należy rozwinąć na wyłożonej papierem blaszce, następnie nakłuć je widelcem. Brzegi blaszki trzeba wylepić paskami ciasta francuskiego. Następnie należy je posmarować serkiem mascarpone, a na niego wylać roztrzepane jajko. Potem doprawić solą i pieprzem, posypać startym parmezanem i ułożyć szparagi. Następnie posypać wszystko ziarnami słonecznika, pestkami dyni lub innymi ulubionymi ziarnami. Tartę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.
Zobacz film: Wiosenna sałatka ze szparagami i groszkiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto