Obiad w 15 minut. Poznaj przepisy na jagnięcinę, chorizo z krewetkami, kurczaka z pieczarkami i zielone curry

Dziś w kuchni: kotlety jagnięce, chorizo z krewetkami, kurczak z pieczarkami i zielone curry z wołowiną. Przepisy na dania mięsne, których przygotowanie zajmuje 15 minut przedstawiła nam Daria Ładocha.

Zobacz też: Daria Ładocha. Czas na ziemniaki! >>>

Kotlety jagnięce w pomarańczach Składniki:

  • 4 kotlety jagnięce z kością
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka

Przygotowanie:

Kotlety umyj i dokładnie osusz. Ponacinaj delikatnie tłuszcz i skórę. Posyp solą oraz pieprzem. Obsmaż je na maśle klarowanym skórą do dołu. W tym czasie dodaj do garnka cebulę i czosnek rozgnieciony - ale nie obrany. Całość wymieszaj i podrzucaj. Następnie dodaj sok z pomarańczy oraz sos sojowy i podduś jeszcze kilka minut. Na sam koniec dodaj liście świeżej kolendry i ułóż na talerzu.

Zobacz też: 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy

Kiełbasa chorizo z krewetkami i pomidorkami cherry

Składniki:

  • 1 kiełbasa chorizo (około 100 - 150 g)
  • 250 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
  • 300 g krewetek szarych rozmrożonych
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szklanka wina wytrawnego
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ pęczka zielonej pietruszki posiekanej
  • sól, pieprz
  • skórka z cytryny

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż kiełbasę chorizo pokrojoną na plasterki. Pamiętaj by obsmażać ją na małym ogniu, by przyprawy wewnątrz się nie przypaliły. Następnie dodaj krewetki oraz czosnek i pomidorki. Całość zalej winem, dodaj soli i pieprzu. Chwilę podsmażaj do odparowania wina i na koniec dodaj pietruszkę i skórkę z cytryny.

Zobacz też: Zupa pieczarkowa. W wersji łagodnej i na ostro >>>

Kurczak z pieczarkami portobello, oliwkami i musztardą francuską

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula cukrowa
  • 300 g pieczarek portobello
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojonego kurczaka i chwilę podsmażaj. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj pieczarki portobello i poczekaj aż odparują wodę. Dodaj musztardę oraz śmietanę oraz sos sojowy. Podawaj z oliwkami i posypane koperkiem.

Zielone curry z wołowiną i zielonym ogórkiem

Składniki

  • 300 g wołowiny najlepiej rostbef lub polędwica wołowa
  • 1/2 zielony ogórek
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 opakowanie zielonej pasty curry (50g)
  • 4 liście limonki Kafiir
  • ½ cukinii
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 szalotka
  • kilka liści świeżej mięty
  • Do podania: miseczka ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Zobacz też: Pieczarka portobello. Smakuje jak schabowy >>>

Mięso pokrój na bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pastę. Następnie szybko obsmaż mięso - dosłownie w 3 minuty z każdej strony. Dodaj mleko kokosowe i liście limonki Kaffir. Następnie dodaj cukinię, szalotkę i ogórka pokrojone w słupki. Podgrzewaj do 5 minut. Następnie dopraw sosem rybnym, cukrem i podawaj z ryżem i miętą.

A na deser polecamy: Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis! >>>

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!