Sambal z anchovis, tepeh i jajkiem- typowy lunch sumatrański
Składniki:
Chilli
Cebula
Czosnek
Tempeh
Suszone anchovis
Jajka
Pomidory
Olej
Kolendra świeża
Sól
Przygotowanie:
Blendujemy chili, cebule i czosnek następnie rozgrzewamy olej i smażymy tempeh w kostkach (wyciągamy i osuszamy na papierze) to samo robimy z suszonymi rybkami i jajkami.
Wylewamy olej i na 2 łyżkach świeżego oleju przez 10 minut dusimy zblendowane wcześniej składniki i dodajemy pokrojone pomidory.
Po 15 minutach dodajemy wcześniej usmażone jajka, rybki i tempeh, podajemy posypane świeżą kolendrą i ryżem.
Ziemniaczane frykadele
Składniki:
Cebula
Ziemniaki
Jajko
Olej
Świeża kolendra
Ogórek zielony
Przygotowanie:
Smażymy kawałki ziemniaków i cebuli na oleju, zostawiamy do odsączenia na ręczniku papierowym.
Po ostudzeniu zgniatamy razem ze świeżą kolendrą, formujemy klopsiki i smażymy na oleju.
Serwujemy ze świeżym ogórkiem pokrojonym w plastry.
Aceh Curry (Pólnocna Sumatra)
Składniki:
Czosnek
Cebula
Kurkuma
Gałka muszkatołowa
Cynamon
Kolendra w ziarnach
Kardamon zielony
Anyż gwiazdkowy
Olej kokosowy
Mleko kokosowe
Trawa cytrynowa
Galangal
Limeta kaffir
Pomidorki cherry
Kurczak z kością (udka)
Krewetki
Przygotowanie:
Blendujemy: uprażone ziarna kolendry, cebulę, czosnek, kurkumę, gałkę muszkatołową i galangal.
Po zblendowaniu na małej ilości oleju smażymy wcześniej zmiksowane składniki po 5 minutach dodajemy kurczaka i pomidory i dusimy.
Po około 15 minutach dodajemy mleko kokosowe i wodę liście limety, cynamon, trawę cytrynową, kardamon i anyż gwiazdkowy czekamy następne 15 minut.
Dodajemy surowe krewetki po 5 minutach danie jest gotowe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN