Zobacz też: Zupa z dyni - z imbirem, na mleku, na ostro. Jak zrobić pyszną zupę z dyni? Przepisy >>>
Składniki na zupę pieczarkową:
- Żeberka wieprzowe – około 800 g
- Suszone podgrzybki 2 paczki po 25 g
- Pieczarki – około 1,5 kg
- Ziemniaki – 1,5 kg
- Marchew – 6 sztuk
- Korzeń pietruszki – 3 sztuki
- Seler – korzeń 1szt
- Seler naciowy 1 szt.
- Por 1szt
- Duża – cebula ½ kg
- Śmietana kremówka 30% 2 szt.
- Koncentrat pomidorowy
- Pikantny ketchup
- Chili świeże 2 szt.
- papryka mielona ostra
- Kiełbasa podwawelska 2 szt.
- Czosnek 1 szt.
- Świeży koperek 3 szt.
- Świeża pietruszka 2 szt.
- Tymianek świeży 1 szt.
- Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
- Zakwas żurkowy
- Przyprawy suszone : (kminek, tymianek, majeranek, cząber).
ZUPA PIECZARKOWA - delikatna, tradycyjna
Przygotowanie:
Przygotować wywar, mięsny lub warzywny z dodatkiem dowolnych grzybów suszonych dla wzmocnienia smaku. Oczyścić pieczarki i pokroić w półplasterki. Marchewki, pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa podsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu i dodać do wywaru. Następnie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się delikatnie zrumieni, dodać oczyszczone pieczarki pokrojone w półplasterki, dodać suszony tymianek, kminek, majeranek, cząber. Smażyć, aż cała woda odparuje. Dodać pieczarki do wywaru. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości. Na koniec dodać śmietanę i świeży koperek , doprawić solą i pieprzem.
Zobacz też: Zupa kalafiorowa z makaronem i koperkiem – sprawdzony przepis na pyszną zupę kalafiorową >>>
Zupa pieczarkowa na kwaśno
Wszystkie czynności wykonujemy jak w przepisie na tradycyjną zupę pieczarkową z tą różnicą, że do wywaru po ugotowania ziemniaków dodajemy zakwas żurkowy, dwa ząbki zgniecionego czosnku i podsmażoną kiełbasę. Po dolaniu zakwasu gotujemy jeszcze około 5 minut.
Zupa pieczarkowa na ostro
Wszystkie czynność wykonujemy jak w przepisie na tradycyjną zupę pieczarkową z tą różnicą, że do wywaru po ugotowania ziemniaków dodajemy podsmażony na patelni koncentrat pomidorowy z ostrym ketchupem i papryką ostrą.
Zobacz także:
Takich pieczarek jeszcze nie jedliście.
Pieczarka portobello. Smakuje jak schabowy
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto