Zupa pieczarkowa. W wersji łagodnej i na ostro

W kuchni Dzień Dobry TVN Maria Ożga przygotowała zupę pieczarkową w tradycyjnej, łagodnej wersji, a także na ostro. Poznajcie przepisy.

Zobacz też: Zupa z dyni - z imbirem, na mleku, na ostro. Jak zrobić pyszną zupę z dyni? Przepisy >>>

Składniki na zupę pieczarkową:

  • Żeberka wieprzowe – około 800 g
  • Suszone podgrzybki 2 paczki po 25 g
  • Pieczarki – około 1,5 kg
  • Ziemniaki – 1,5 kg
  • Marchew – 6 sztuk
  • Korzeń pietruszki – 3 sztuki
  • Seler – korzeń 1szt
  • Seler naciowy 1 szt.
  • Por 1szt
  • Duża – cebula ½ kg
  • Śmietana kremówka 30% 2 szt.
  • Koncentrat pomidorowy
  • Pikantny ketchup
  • Chili świeże 2 szt.
  • papryka mielona ostra
  • Kiełbasa podwawelska 2 szt.
  • Czosnek 1 szt.
  • Świeży koperek 3 szt.
  • Świeża pietruszka 2 szt.
  • Tymianek świeży 1 szt.
  • Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
  • Zakwas żurkowy
  • Przyprawy suszone : (kminek, tymianek, majeranek, cząber).

ZUPA PIECZARKOWA - delikatna, tradycyjna

Przygotowanie:

Przygotować wywar, mięsny lub warzywny z dodatkiem dowolnych grzybów suszonych dla wzmocnienia smaku. Oczyścić pieczarki i pokroić w półplasterki. Marchewki, pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa podsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu i dodać do wywaru. Następnie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się delikatnie zrumieni, dodać oczyszczone pieczarki pokrojone w półplasterki, dodać suszony tymianek, kminek, majeranek, cząber. Smażyć, aż cała woda odparuje. Dodać pieczarki do wywaru. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości. Na koniec dodać śmietanę i świeży koperek , doprawić solą i pieprzem.

Zobacz też: Zupa kalafiorowa z makaronem i koperkiem – sprawdzony przepis na pyszną zupę kalafiorową >>>

Zupa pieczarkowa na kwaśno

Wszystkie czynności wykonujemy jak w przepisie na tradycyjną zupę pieczarkową z tą różnicą, że do wywaru po ugotowania ziemniaków dodajemy zakwas żurkowy, dwa ząbki zgniecionego czosnku i podsmażoną kiełbasę. Po dolaniu zakwasu gotujemy jeszcze około 5 minut.

Zupa pieczarkowa na ostro

Wszystkie czynność wykonujemy jak w przepisie na tradycyjną zupę pieczarkową z tą różnicą, że do wywaru po ugotowania ziemniaków dodajemy podsmażony na patelni koncentrat pomidorowy z ostrym ketchupem i papryką ostrą.

Zobacz także:

Takich pieczarek jeszcze nie jedliście.

Przepis na zupę pieczarkową.

Zapiekanki z pieczarkami.

Pieczarka portobello. Smakuje jak schabowy

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości