Przepisy kulinarne

Takich pieczarek i boczniaków jeszcze nie jedliście

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski obalił mit o rzekomej bezwartościowości grzybów. Z polecanych cukrzykom pieczarek zrobił kotlety i burgery, natomiast z boczniaków, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe - flaczki. Powiedział także o swoich grzybowych wspomnieniach z dzieciństwa. A Wy? Chodziliście z rodzicami na grzyby?

Boczniaki a'la flaczki

Składniki:
500 g dużych kapeluszy boczniaka
2 łyżki masła
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
Mały kawałek selera
1 cebula
4 łyżki masła
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Szczypta ostrej papryki
2 łyżki mąki pszennej
2 litry wywaru warzywnego
Sól i pieprz
Gałka muszkatołowa
Majeranek
Świeży czosnek

Przygotowanie:
Boczniaki pokroić na paski i podsmażyć przez chwilę na dwóch łyżkach masła.
Następnie podlać wywarem i ugotować.
W tym czasie zetrzeć warzywa i razem z posiekaną w kostkę cebulą poddusić na maśle.
Dodać paprykę i podsmażyć przez chwilę.
Następnie dodać masło i przesmażyć.
Wszystko zalać bulionem i wymieszać.
Dodać podgotowane boczniaki i gotować wszystko jeszcze 20 min.
W tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem i czosnkiem.

Kotlety z pieczarek na duszonych porach

Kotlety

Składniki:
2 cebule pokrojone w drobną kostkę
500 g pieczarek
2 jajka
Bułka tarta
Sól i pieprz
Majeranek
Klarowane masło do smażenia

Przygotowanie:
Cebulę poddusić na patelni aż zmięknie.
Pieczarki pokroić w plasterki, wymieszać z cebulą, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodać żółtka.
Masę jajeczną wymieszać z pieczarkami i dosypać tyle bułki tartej aby można było formować kotlety.
Kotlety usmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor.
Podawać na duszonych porach.

Duszone pory

Składniki:
4 pory
4 łyżki masła
Sól i pieprz
Świeży tymianek
Kieliszek białego wina

Przygotowanie:
Pory pokroić na plasterki i poddusić na maśle.
Przyprawić solą i pieprzem.
Podlać winem i poddusić.
Pod koniec dodać listki tymianku.

Otwarte burgery z portobello

Burgrery

Składniki:
600 g mielonej wołowiny
2 duże szczypty soli
2 duże szczypty pieprzu
4 pieczarki portobello
1 duża czerwona cebula
4 plastry sera koziego

Przygotowanie:
Mięso wymieszać z solą i pieprzem. Następnie uformować kotlety, usmażyć z każdej strony na patelni i ułożyć je w naczyniu do zapiekania.
Na tej samej patelni usmażyć pieczarki i ułożyć na burgerach.
Cebulę pokroić na grube plastry i również usmażyć.
Położyć na pieczarkach.
Na wierzchu ułożyć po plasterku sera.
Zapiec wszystko w rozgrzanym mocno piekarniku aż ser się rozpuści.
Burgery podawać z remoladą z selera.

Remolada z selera

Składniki:
1 seler
2 marchewki
6 łyżek majonezu
Mały pęczek koperku
Sok z połowy cytryny
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Seler pokroić na zapałki.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Koperek posiekać.
Wymieszać te składniki.
Dodać majonez i sok z cytryny.
Przyprawić pieprzem i solą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
0
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0