Materiał promocyjny

Świąteczne dania, które przygotujesz w kilka chwil. Jak je zrobić?

Świąteczne dania, które przygotujesz w kilka chwil. Jak je zrobić?
Będzie pysznie – szykujcie talerze!
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny i doktor nauk o zdrowiu, pokazała, jak przygotować pyszne świąteczne dania, które będą nie tylko pełnowartościowymi posiłkami, ale do tego przygotuje się je w kilka chwil. Poznajcie jej przepisy na świąteczny krem z buraka, świątecznego karpia i pieczone jabłka.

Do przygotowania dań nasza gościni wykorzystała Cook4me.

Świąteczny krem z pieczonego buraka z jabłkiem i tymiankiem (gotowanie pod ciśnieniem)
Świąteczny krem z pieczonego buraka z jabłkiem i tymiankiem (gotowanie pod ciśnieniem)
Świąteczny krem z pieczonego buraka z jabłkiem i tymiankiem (gotowanie pod ciśnieniem)
Świąteczny krem z pieczonego buraka z jabłkiem i tymiankiem (gotowanie pod ciśnieniem)
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 500 g buraków (może być 2–3 szt. pieczonych lub surowych pokrojonych),
  • słodkie jabłko (np. ligol, gala),
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • gałązka tymianku lub ½ łyżeczki suszonego,
  • 700 ml bulionu warzywnego,
  • łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
  • sól, pieprz.

Do dekoracji:

  • chipsy z cienko pokrojonego jabłka,
  • kilka kropli oliwy.

Sposób przygotowania:

W trybie podsmażanie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojone buraki i jabłko, dorzucić tymianek, zalać bulionem. Gotować 10–12 min pod ciśnieniem. Zblendować bardzo dokładnie, doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny dla podbicia koloru. Udekorować jabłkiem i tymiankiem.

Karp świąteczny "mikołajowy" na parze z orzechami włoskimi i cytryną

Karp świąteczny "mikołajowy" na parze z orzechami włoskimi i cytryną
Karp świąteczny "mikołajowy" na parze z orzechami włoskimi i cytryną
Karp świąteczny "mikołajowy" na parze z orzechami włoskimi i cytryną
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 2 filety z karpia (bez skóry lub ze skórą – według preferencji),
  • łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • skórka z ½ cytryny,
  • natka pietruszki lub koperek,
  • łyżka jogurtu greckiego 0% lub 2%,
  • sól i pieprz.

Do dekoracji: łyżka posiekanej suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Wymieszać jogurt z orzechami, skórką cytryny i natką. Posmarować filety karpia tą pastą. Gotować na parze 9–10 min Podawać na szpinaku baby lub rukoli, posypać żurawiną.

Pieczone jabłka, czyli "szarlotka light" z żurawiną i orzechami

Pieczone jabłka, czyli "szarlotka light" z żurawiną i orzechami
Pieczone jabłka, czyli "szarlotka light" z żurawiną i orzechami
Pieczone jabłka, czyli "szarlotka light" z żurawiną i orzechami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jabłka (najlepiej duże, słodkie),
  • 3 łyżki suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka miodu lub syropu klonowego,
  • łyżka wody,
  • opcjonalnie odrobina skórki z pomarańczy do aromatu.

Sposób przygotowania:

Wykroić gniazda nasienne tak, by jabłka zachowały kształt. Wymieszać żurawinę, orzechy, cynamon i miód. Nadziać jabłka farszem. Wlać do misy łyżkę wody, ustawić jabłka. Piec ok. 14–16 min w trybie pieczenie. Podawać na ciepło, udekorowane skórką pomarańczową.

Więcej na tefal.pl.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości