Do przygotowania dań nasza gościni wykorzystała Cook4me.
Świąteczny krem z pieczonego buraka z jabłkiem i tymiankiem (gotowanie pod ciśnieniem)Składniki:
- 500 g buraków (może być 2–3 szt. pieczonych lub surowych pokrojonych),
- słodkie jabłko (np. ligol, gala),
- mała cebula,
- ząbek czosnku,
- gałązka tymianku lub ½ łyżeczki suszonego,
- 700 ml bulionu warzywnego,
- łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
- sól, pieprz.
Do dekoracji:
- chipsy z cienko pokrojonego jabłka,
- kilka kropli oliwy.
Sposób przygotowania:
W trybie podsmażanie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojone buraki i jabłko, dorzucić tymianek, zalać bulionem. Gotować 10–12 min pod ciśnieniem. Zblendować bardzo dokładnie, doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny dla podbicia koloru. Udekorować jabłkiem i tymiankiem.
Karp świąteczny "mikołajowy" na parze z orzechami włoskimi i cytryną
Składniki:
- 2 filety z karpia (bez skóry lub ze skórą – według preferencji),
- łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich,
- skórka z ½ cytryny,
- natka pietruszki lub koperek,
- łyżka jogurtu greckiego 0% lub 2%,
- sól i pieprz.
Do dekoracji: łyżka posiekanej suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Wymieszać jogurt z orzechami, skórką cytryny i natką. Posmarować filety karpia tą pastą. Gotować na parze 9–10 min Podawać na szpinaku baby lub rukoli, posypać żurawiną.
Pieczone jabłka, czyli "szarlotka light" z żurawiną i orzechami
Składniki na 4 porcje:
- 4 jabłka (najlepiej duże, słodkie),
- 3 łyżki suszonej żurawiny,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka miodu lub syropu klonowego,
- łyżka wody,
- opcjonalnie odrobina skórki z pomarańczy do aromatu.
Sposób przygotowania:
Wykroić gniazda nasienne tak, by jabłka zachowały kształt. Wymieszać żurawinę, orzechy, cynamon i miód. Nadziać jabłka farszem. Wlać do misy łyżkę wody, ustawić jabłka. Piec ok. 14–16 min w trybie pieczenie. Podawać na ciepło, udekorowane skórką pomarańczową.
Więcej na tefal.pl.
Zobacz także:
- Świąteczna kuchnia w nieoczywistym wydaniu. Oto niezwykłe przepisy Michała Toczyłowskiego
- Tradycyjna zupa migdałowa na Wigilię. Przepis pochodzi z 1861 roku
- Ciasta na ostatnią chwilę. Przepisy na wigilijny makowiec, sernik królewski i piernik świąteczny
Źródło: Hanna Stolińska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News