Zapiekanka Classic
Składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła
1 kg pieczarek
sól i pieprz
1 pęczek pietruszki
2 podłużne bułki typu weka
masło
żółty ser
Sposób przygotowania:
Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać startą na tarce marchewkę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić aż grzyby będą miękkie a wszystkie soki z pieczarek odparują. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Bułki przekroić wzdłuż, posmarować masłem, nałożyć farsz z pieczarek, następnie posypać serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 220ºC, piec 3-5 minut aż ser się roztopi.
Zapiekanki z kaszanką i karmelizowaną cebulą
Składniki:
3 czerwone cebule
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki miodu
oliwa z oliwek
300 g kaszanki
4 duże kromki pszennego wiejskiego chleba
50 g sera cheddar
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na 3 łyżkach oliwy aż będzie miękka, dodać ocet i miód, dusić aż całość będzie miała konsystencję syropu. Cebulę wymieszać z kaszanką. Wierzch posypać tartym cheddarem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220ºC przez 5 minut.
Zapiekanki z ragu
Składniki:
1 cebula, drobno pokrojona
1 marchewka, drobno pokrojona
50 g selera naciowego, drobno pokrojonego
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
300 g mielonej wołowiny
1 puszka krojonych pomidorów
0,5 kieliszka czerwonego wina
niepełna szklanka mleka
sól i pieprz do smaku
2 bułki typu weka
100 g tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Warzywa i cebulę dusić na maśle i oliwie aż się zeszklą. Dodać mieloną wołowinę i podsmażyć aż będzie lekko brązowa. Dodać wino, dokładnie wymieszać, dusić na wolnym ogniu i dolewać małymi porcjami mleko do całkowitego połączenia się całości, gotować na wolnym ogniu około 20 minut dodać pomidory z puszki, gotować na wolnym ogniu aż sos dosyć mocno się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem. Sos nałożyć na połówki przekrojonych bułek, posypać parmezanem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220ºC przez 5 minut.
Zapiekanka z szpinakiem i jajkami
Składniki:
1 paczka liści mrożonego szpinaku
3 łyżki oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
pieprz
100 g sera feta
8 przepiórczych jajek
4 kromki pszennego wiejskiego chleba
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek poddusić liście szpinaku. Aż zredukuje się płyn. Dodać przeciśnięty czosnek i ser feta. Wymieszać i doprawić pieprzem.
Szpinak z serem nałożyć na kromki chleba i na każdej zrobić dwa dołeczki w które wbić jajka. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220ºC przez 5 minut.
Zapiekanki z gruszką, ricottą i miodem
Składniki:
4 kromki maślanego pieczywa np. chałki
masło
2 dojrzałe gruszki
1 opakowanie ricotty
Sposób przygotowania:
Gruszki pokroić na osiem części. Ułożyć na blaszce i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 220ºC na 5 minut.
Maślane pieczywo posmarować masłem. Na wierzchu ułożyć pokruszoną ricottę i podpieczone gruszki. Całość polać miodem gryczanym. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220ºC przez 5 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN