Materiał promocyjny

Zapiekanki Kucharskiego. Najlepsze!

Piotr Kucharski w studiu Dzień Dobry TVN udowadnia, że zapiekanki nie muszą być nudne.Spróbujcie przepisu Piotrka na zapiekanki z kaszanką i karmelizowaną cebulą, zapiekankę z gruszką, ricottą i miodem oraz ze szpinakiem i jajkiem.

Zapiekanka Classic

Składniki:

1 cebula

3 ząbki czosnku

4 łyżki masła

1 kg pieczarek

sól i pieprz

1 pęczek pietruszki

2 podłużne bułki typu weka

masło

żółty ser

Sposób przygotowania:

Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać startą na tarce marchewkę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić aż grzyby będą miękkie a wszystkie soki z pieczarek odparują. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Bułki przekroić wzdłuż, posmarować masłem, nałożyć farsz z pieczarek, następnie posypać serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 220ºC, piec 3-5 minut aż ser się roztopi.

Zapiekanki z kaszanką i karmelizowaną cebulą

Składniki:

3 czerwone cebule

3 łyżki octu balsamicznego

3 łyżki miodu

oliwa z oliwek

300 g kaszanki

4 duże kromki pszennego wiejskiego chleba

50 g sera cheddar

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na 3 łyżkach oliwy aż będzie miękka, dodać ocet i miód, dusić aż całość będzie miała konsystencję syropu. Cebulę wymieszać z kaszanką. Wierzch posypać tartym cheddarem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220ºC przez 5 minut.

Zapiekanki z ragu

Składniki:

1 cebula, drobno pokrojona

1 marchewka, drobno pokrojona

50 g selera naciowego, drobno pokrojonego

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy z oliwek

300 g mielonej wołowiny

1 puszka krojonych pomidorów

0,5 kieliszka czerwonego wina

niepełna szklanka mleka

sól i pieprz do smaku

2 bułki typu weka

100 g tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Warzywa i cebulę dusić na maśle i oliwie aż się zeszklą. Dodać mieloną wołowinę i podsmażyć aż będzie lekko brązowa. Dodać wino, dokładnie wymieszać, dusić na wolnym ogniu i dolewać małymi porcjami mleko do całkowitego połączenia się całości, gotować na wolnym ogniu około 20 minut dodać pomidory z puszki, gotować na wolnym ogniu aż sos dosyć mocno się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem. Sos nałożyć na połówki przekrojonych bułek, posypać parmezanem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220ºC przez 5 minut.

Zapiekanka z szpinakiem i jajkami

Składniki:

1 paczka liści mrożonego szpinaku

3 łyżki oliwy z oliwek

5 ząbków czosnku

pieprz

100 g sera feta

8 przepiórczych jajek

4 kromki pszennego wiejskiego chleba

Sposób przygotowania:

Na oliwie z oliwek poddusić liście szpinaku. Aż zredukuje się płyn. Dodać przeciśnięty czosnek i ser feta. Wymieszać i doprawić pieprzem.

Szpinak z serem nałożyć na kromki chleba i na każdej zrobić dwa dołeczki w które wbić jajka. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220ºC przez 5 minut.

Zapiekanki z gruszką, ricottą i miodem

Składniki:

4 kromki maślanego pieczywa np. chałki

masło

2 dojrzałe gruszki

1 opakowanie ricotty

miód gryczany

Sposób przygotowania:

Gruszki pokroić na osiem części. Ułożyć na blaszce i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 220ºC na 5 minut.

Maślane pieczywo posmarować masłem. Na wierzchu ułożyć pokruszoną ricottę i podpieczone gruszki. Całość polać miodem gryczanym. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220ºC przez 5 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości