Zupa pieczarkowa na rosole to smak, który często przypomina dzieciństwo. Kremowa konsystencja i wyrazisty smak potrafią rozpieścić kubki smakowe i sprawić, że poczujemy się ,,jak u mamy’’. Pyszna zupa pieczarkowa na szczęście nie powstaje długo, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by te wspomnienia szybko ożywić. Poznaj przepisy na zupę pieczarkową w wersji klasycznej oraz nowoczesnej.

Jak przygotować naprawdę dobrą zupę pieczarkową? Jaki wybrać przepis? Zupa pieczarkowa może być przecież serwowana na wiele różnych sposobów. Niezmiennie receptą na sukces będą najlepsze składniki: dużo pieczarek i świeża natka pietruszki, która świetnie komponuje się z kremową śmietanką i w ostateczności daje wyśmienity efekt. Przygotuj perfekcyjną zupę pieczarkową i rozpieść kubki smakowe wszystkich domowników . Dobra zupa pieczarkowa to prawdziwa magia, która może wydarzyć się także w Twojej kuchni.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem to królowa polskich domów. Aby ją przygotować , należy najpierw zadbać o jej bazę – rosół. Nic bowiem nie smakuje tak dobrze, jak zupa pieczarkowa na rosole . Warto wykorzystać mięso i warzywa najwyższej jakości, to one nadadzą smak całej zupie.

Składniki na zupę :

· 0,5 kg białych pieczarek,

· 2 średnie cebule,

· 1,5 l rosołu

· 0,5 szklanki śmietany 30%,

· czubata łyżka masła,

· biały pieprz,

· sól,

· posiekana natka pietruszki,

· ulubiony makaron.

Składniki na rosół:

· 0,5 kg wołowiny z kością: mostku, pręgi lub łaty,

· pół kurczaka,

· 3 marchewki,

· 2 pietruszki,

· 1 por,

· 1 cebula,

· liść laurowy,

· 3 ziarna ziela angielskiego,

· 5 ziaren czarnego pieprzu,

· sól.

Sposób przygotowania rosołu

Aby przygotować bazę rosołową do naszej zupy pieczarkowej z makaronem, należy najpierw dokładnie umyć mięso, a następnie zalać je w garnku dwoma litrami zimnej wody. Po tym należy dodać wszystkie przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy oraz sól i gotować przez ok 1,5 godziny na małym ogniu. Cebulę należy obrać i opalić nad gazem tak, aby spaliła się cała z zewnątrz. To jeden z sekretów dobrego rosołu i klucz do przygotowania pysznej zupy pieczarkowej . Po dodaniu do wywaru opalonej cebuli należy dodać również marchewki, pietruszki oraz pora. Na koniec wystarczy już tylko doprawić do smaku solą i gotować minimum 30 minut (im dłużej, tym lepiej). Tak przygotowany rosół będzie idealną bazą do zupy pieczarkowej.

Sposób przygotowania zupy pieczarkowej na rosole

Kiedy rosół jest już gotowy, pozostaje nam zająć się przygotowaniem pieczarek. Należy je dokładnie umyć, oczyścić i pokroić w plastry. Na patelni z rozgrzanym masłem zeszklić cebulę, a potem dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć razem do momentu odparowania nadmiaru wody. Pora na moment kulminacyjny – teraz należy wlewać stopniowo śmietankę kremówkę, podgrzewać przez kilka minut, energetycznie mieszając. Całą zawartość patelni należy dodać do wcześniej ugotowanego bulionu i całość gotować przez kolejne 10 minut. Zupę można podawać z ulubionym makaronem, ale zupa pieczarkowa z ziemniakami będzie smakowała równie znakomicie.

Zupa pieczarkowa krem z serkiem topionym

Zupa pieczarkowa krem jest nie dość, że pożywna, ale i prosta w przygotowaniu. Zupy krem są szybsze do przygotowania, ponieważ nie trzeba drobno siekać wszystkich składników – i tak skończą one pod ostrzem blendera. W zupie krem z pieczarek świeże pieczarki gwarantują wyjątkowy aromat, a czosnek i pietruszka dodają jej wyrazistości. Zupa pieczarkowa z serkiem topionym w formie pysznego kremu podbije serca domowników. Przedstawiamy nowoczesny przepis – zupa pieczarkowa jeszcze nigdy nie była tak kremowa.

Składniki na zupę:

· 4 ziemniaki,

· 0,5 kg pieczarek,

· 200 g topionego serka o smaku śmietankowym,

· 2 łyżki masła,

· 1 l bulionu (przygotowanego zgodnie przepisem podanym wyżej),

· 2 ząbki czosnku,

· 2 łyżki mąki,

· natka pietruszki,

· sól,

· pieprz.

Sposób przygotowania zupy pieczarkowej krem:

Aby przygotować zupę krem, należy najpierw obrać ze skóry ziemniaki, umyć je i pokroić w kostkę. Następnie warto przygotować pieczarki. Warto je obrać i dokładnie umyć, a potem pokroić na ćwiartki i podsmażyć na patelni na rozgrzanym maśle z czosnkiem. Gdy pieczarki nabiorą złotego koloru, można dodać je do gorącego bulionu. Następnie należy dodać ziemniaki i całość gotować przez 20 minut. Na koniec rozpuścić w zupie pokrojone na mniejsze części serki. Tak przygotowany wywar mieszać od czasu do czasu, aż serki rozpuszczą się, przyprawić solidnie solą, pieprzem, a na koniec zmiksować na gładką masę. Zupę z pieczarek krem najlepiej podawać ze świeżą pietruszką.

Zupa pieczarkowa w wersji klasycznej z makaronem czy nowoczesny krem? Wybierz wariant, który najbardziej pasuje do Twojej kuchni, i zaserwuj domownikom miskę błogiej, pieczarkowej przyjemności.

Zobacz film: Zupa grzybowa. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
79
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0