Zupa z dyni to popularne danie w sezonie jesiennym. Dynię możemy kupić na przydomowym bazarku lub w każdym lokalnym sklepie w okresie od września do końca listopada. Zupa dyniowa jest niezwykle smaczna, a do tego bardzo sycąca. Jej sposób przygotowania nie jest skomplikowany - z ugotowaniem zupy poradzą sobie nawet osoby, które nie czują się zbyt pewnie w kuchni. Taka zupa z dyni z pewnością nasyci i rozgrzeje domowników podczas długich jesiennych wieczorów. Zupę z dyni można przygotować na wiele różnych sposobów , dlatego też trudno się nią znudzić. Dynia to bardzo zdrowe jesienne warzywo - jest bogata w witaminy i minerały, a jednocześnie ma bardzo mało kalorii. Może być więc zdrowym elementem diety osób, które chcą schudnąć. Jak przygotować smaczną zupę dyniową? Poniżej kilka ciekawych propozycji.
Zupa z dyni krem - przepis
Kremowa zupa z dyni z pewnością przypadnie każdemu do gustu. Zupa z dyni krem ma łagodny, delikatny smak i świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie obiadowe lub jako lekka, sycąca kolacja. Przygotowanie zupy - kremu z dyni zajmuje około 1 godz. Jej koszt jest niewielki, ponieważ składa się ona z lokalnych, sezonowych składników. Poziom trudności nie jest trudny - każdy sobie poradzi z przygotowaniem tej pysznej zupy dyniowej. Do przygotowania zupy będziemy potrzebować:
- 1 średniej wielkości dynię (waga 1- 1,2 kg)
- 2 marchewki
- 3 małe ziemniaki
- 1 cebulę
- 1 litr bulionu warzywnego
- sok z połówki cytryny
- łyżeczkę gałki muszkatołowej
- łyżeczkę czerwonej słodkiej papryki
- szczyptę soli, pieprzu
- 100 ml śmietany 30% do zagęszczenia
Sposób przygotowania:
- Dynię należy obrać ze skórki, przekroić na dwie części, łyżką pozbyć się pestek i pokroić na małe kawałki.
- Umyte marchewki, ziemniaki i cebulę należy obrać i również pokroić na małe kawałki.
- Do garnka z bulionem należy wrzucić wszystkie warzywa i gotować do czasu aż będą miękkie, tj. około 20 minut.
- Pod koniec gotowania do garnka należy dodać przyprawy: gałkę muszkatołową, słodką paprykę, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Całość dokładnie zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Na koniec, po zblendowaniu, do zupy należy dodać śmietanę i zamieszać.
Zobacz też:
Zupa pieczarkowa. W wersji łagodnej i na ostro
Zupa z dyni na ostro
Zupę z dyni możemy też przygotować na ostro. Ta pikantna wersja zupy dyniowej z pewnością rozgrzeje wszystkich smakoszy w chłodne jesienne wieczory. Zupa z dyni na ostro nie jest trudna w przygotowaniu, a jej ugotowanie nie zajmuje dużo czasu. Do przygotowania pikantnej zupy - kremu z dyni możemy użyć powyższego przepisu na zupę -krem i lekko go zmodyfikować, aby otrzymać wersję na ostro. Do zupy wystarczy dodać pół posiekanej ostrej papryczki chili i dodatkowo szczyptę curry.
Zupa z dyni z imbirem
Jednym z popularnych składników, które wiele osób lubi dodawać do zupy z dyni jest imbir. Korzeń imbiru słynie ze swoich właściwości leczniczych i rozgrzewających. Dodanie kawałka startego imbiru do zupy dyniowej nadaje jej specyficzny smak i jednocześnie działa profilaktycznie na zdrowie. Zupa z dyni z imbirem pomoże też w walce z lekkimi jesiennymi przeziębieniami.
Zupa z dyni na mleku - przepis
Zupa z dyni na mleku to z kolei świetna propozycja na śniadanie. Popularne kiedyś zupy mleczne nie każdemu dobrze się kojarzą. Jednak zupy na mleku mogą być i bardzo pożywne, i smaczne. Takim przykładem jest właśnie dyniowa zupa na mleku . Z pewnością posmakuje każdemu dziecku. Zupę dyniową na mleku można podawać ze słodkimi grzankami. Do przygotowania zupy będą nam potrzebne:
- 1 średnia dynia (ok. 1 kg)
- 0,5 l mleka
- 2 - 3 łyżeczki cukru białego lub brązowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- rodzynki
Składniki na grzanki:
- suche pieczywo cukiernicze typu chałka lub drożdżówka
- łyżka masła
Przygotowanie:
- Dynię należy obrać ze skórki, przekroić na dwie części, łyżką pozbyć się pestek i włókien, a następnie pokroić na małe kawałki
- Dynię należy zalać w garnku wodą i gotować około 15 -20 min aż zmięknie.
- Jednocześnie można przygotować grzanki. Na patelni należy rozgrzać masło i zrumienić pieczywo cukiernicze pokrojone w kostkę.
- W drugim garnku należy zagotować mleko i dodać do niego cukier waniliowy.
- Mleko należy przelać do garnka z dynią.
- Całość trzeba zmiksować na jednolitą konsystencję.
- Zupę po przelaniu do talerzy można podawać z grzankami i rodzynkami.
Jak widać, zupę z dyni można przygotowywać na wiele sposobów - na ostro, z mlekiem, z imbirem. Dynia jest zdrowym sezonowym warzywem, które powinno znaleźć się na naszych stołach w jesiennym okresie. Dzięki swoim walorom smakowym i właściwościom odżywczym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny.
Zupę z dyni przygotowuje uczestniczka Masterchefa - Zuza Harapkiewicz z tatą. Zobacz wideo:
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN