O każdej porze roku warto w kuchni wykorzystywać sezonowe, świeże warzywa. Gdy przychodzi jesień, na stole nie powinno zabraknąć pysznej, sycącej zupy z dyni. Zupa z dyni - przepis.

Zobacz też: Zupa kalafiorowa z makaronem i koperkiem – sprawdzony przepis na pyszną zupę kalafiorową >>>

Zupa z dyni to popularne danie w sezonie jesiennym. Dynię możemy kupić na przydomowym bazarku lub w każdym lokalnym sklepie w okresie od września do końca listopada. Zupa dyniowa jest niezwykle smaczna, a do tego bardzo sycąca. Jej sposób przygotowania nie jest skomplikowany - z ugotowaniem zupy poradzą sobie nawet osoby, które nie czują się zbyt pewnie w kuchni. Taka zupa z dyni z pewnością nasyci i rozgrzeje domowników podczas długich jesiennych wieczorów. Zupę z dyni można przygotować na wiele różnych sposobów , dlatego też trudno się nią znudzić. Dynia to bardzo zdrowe jesienne warzywo - jest bogata w witaminy i minerały, a jednocześnie ma bardzo mało kalorii. Może być więc zdrowym elementem diety osób, które chcą schudnąć. Jak przygotować smaczną zupę dyniową? Poniżej kilka ciekawych propozycji.

Zupa z dyni krem - przepis

Kremowa zupa z dyni z pewnością przypadnie każdemu do gustu. Zupa z dyni krem ma łagodny, delikatny smak i świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie obiadowe lub jako lekka, sycąca kolacja. Przygotowanie zupy - kremu z dyni zajmuje około 1 godz. Jej koszt jest niewielki, ponieważ składa się ona z lokalnych, sezonowych składników. Poziom trudności nie jest trudny - każdy sobie poradzi z przygotowaniem tej pysznej zupy dyniowej. Do przygotowania zupy będziemy potrzebować:

  • 1 średniej wielkości dynię (waga 1- 1,2 kg)
  • 2 marchewki
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 cebulę
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sok z połówki cytryny
  • łyżeczkę gałki muszkatołowej
  • łyżeczkę czerwonej słodkiej papryki
  • szczyptę soli, pieprzu
  • 100 ml śmietany 30% do zagęszczenia

Sposób przygotowania:

  1. Dynię należy obrać ze skórki, przekroić na dwie części, łyżką pozbyć się pestek i pokroić na małe kawałki.
  2. Umyte marchewki, ziemniaki i cebulę należy obrać i również pokroić na małe kawałki.
  3. Do garnka z bulionem należy wrzucić wszystkie warzywa i gotować do czasu aż będą miękkie, tj. około 20 minut.
  4. Pod koniec gotowania do garnka należy dodać przyprawy: gałkę muszkatołową, słodką paprykę, sok z cytryny, sól i pieprz.
  5. Całość dokładnie zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Na koniec, po zblendowaniu, do zupy należy dodać śmietanę i zamieszać.

Zobacz też: Zupa pieczarkowa. W wersji łagodnej i na ostro >>>

Zupa z dyni na ostro

Zupę z dyni możemy też przygotować na ostro. Ta pikantna wersja zupy dyniowej z pewnością rozgrzeje wszystkich smakoszy w chłodne jesienne wieczory. Zupa z dyni na ostro nie jest trudna w przygotowaniu, a jej ugotowanie nie zajmuje dużo czasu. Do przygotowania pikantnej zupy - kremu z dyni możemy użyć powyższego przepisu na zupę -krem i lekko go zmodyfikować, aby otrzymać wersję na ostro. Do zupy wystarczy dodać pół posiekanej ostrej papryczki chili i dodatkowo szczyptę curry.

Zupa z dyni z imbirem

Jednym z popularnych składników, które wiele osób lubi dodawać do zupy z dyni jest imbir. Korzeń imbiru słynie ze swoich właściwości leczniczych i rozgrzewających. Dodanie kawałka startego imbiru do zupy dyniowej nadaje jej specyficzny smak i jednocześnie działa profilaktycznie na zdrowie. Zupa z dyni z imbirem pomoże też w walce z lekkimi jesiennymi przeziębieniami.

Zupa z dyni na mleku - przepis

Zupa z dyni na mleku to z kolei świetna propozycja na śniadanie. Popularne kiedyś zupy mleczne nie każdemu dobrze się kojarzą. Jednak zupy na mleku mogą być i bardzo pożywne, i smaczne. Takim przykładem jest właśnie dyniowa zupa na mleku . Z pewnością posmakuje każdemu dziecku. Zupę dyniową na mleku można podawać ze słodkimi grzankami. Do przygotowania zupy będą nam potrzebne:

  • 1 średnia dynia (ok. 1 kg)
  • 0,5 l mleka
  • 2 - 3 łyżeczki cukru białego lub brązowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • rodzynki

Składniki na grzanki:

  • suche pieczywo cukiernicze typu chałka lub drożdżówka
  • łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Dynię należy obrać ze skórki, przekroić na dwie części, łyżką pozbyć się pestek i włókien, a następnie pokroić na małe kawałki
  2. Dynię należy zalać w garnku wodą i gotować około 15 -20 min aż zmięknie.
  3. Jednocześnie można przygotować grzanki. Na patelni należy rozgrzać masło i zrumienić pieczywo cukiernicze pokrojone w kostkę.
  4. W drugim garnku należy zagotować mleko i dodać do niego cukier waniliowy.
  5. Mleko należy przelać do garnka z dynią.
  6. Całość trzeba zmiksować na jednolitą konsystencję.
  7. Zupę po przelaniu do talerzy można podawać z grzankami i rodzynkami.

Jak widać, zupę z dyni można przygotowywać na wiele sposobów - na ostro, z mlekiem, z imbirem. Dynia jest zdrowym sezonowym warzywem, które powinno znaleźć się na naszych stołach w jesiennym okresie. Dzięki swoim walorom smakowym i właściwościom odżywczym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny.

Zobacz film: Zupa dyniowa. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
49
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0