O każdej porze roku warto w kuchni wykorzystywać sezonowe, świeże warzywa. Gdy przychodzi jesień, na stole nie powinno zabraknąć pysznej, sycącej zupy z dyni. Zupa z dyni - przepis.

Zupa z dyni to popularne danie w sezonie jesiennym. Dynię możemy kupić na przydomowym bazarku lub w każdym lokalnym sklepie w okresie od września do końca listopada. Zupa dyniowa jest niezwykle smaczna, a do tego bardzo sycąca. Jej sposób przygotowania nie jest skomplikowany - z ugotowaniem zupy poradzą sobie nawet osoby, które nie czują się zbyt pewnie w kuchni. Taka zupa z dyni z pewnością nasyci i rozgrzeje domowników podczas długich jesiennych wieczorów. Zupę z dyni można przygotować na wiele różnych sposobów , dlatego też trudno się nią znudzić. Dynia to bardzo zdrowe jesienne warzywo - jest bogata w witaminy i minerały, a jednocześnie ma bardzo mało kalorii. Może być więc zdrowym elementem diety osób, które chcą schudnąć. Jak przygotować smaczną zupę dyniową? Poniżej kilka ciekawych propozycji.

Zupa z dyni krem - przepis

Kremowa zupa z dyni z pewnością przypadnie każdemu do gustu. Zupa z dyni krem ma łagodny, delikatny smak i świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie obiadowe lub jako lekka, sycąca kolacja. Przygotowanie zupy - kremu z dyni zajmuje około 1 godz. Jej koszt jest niewielki, ponieważ składa się ona z lokalnych, sezonowych składników. Poziom trudności nie jest trudny - każdy sobie poradzi z przygotowaniem tej pysznej zupy dyniowej. Do przygotowania zupy będziemy potrzebować:

· 1 średniej wielkości dynię (waga 1- 1,2 kg)

· 2 marchewki

· 3 małe ziemniaki

· 1 cebulę

· 1 litr bulionu warzywnego

· sok z połówki cytryny

· łyżeczkę gałki muszkatołowej

· łyżeczkę czerwonej słodkiej papryki

· szczyptę soli, pieprzu

· 100 ml śmietany 30% do zagęszczenia

Sposób przygotowania:

1. Dynię należy obrać ze skórki, przekroić na dwie części, łyżką pozbyć się pestek i pokroić na małe kawałki.

2. Umyte marchewki, ziemniaki i cebulę należy obrać i również pokroić na małe kawałki.

3. Do garnka z bulionem należy wrzucić wszystkie warzywa i gotować do czasu aż będą miękkie, tj. około 20 minut.

4. Pod koniec gotowania do garnka należy dodać przyprawy: gałkę muszkatołową, słodką paprykę, sok z cytryny, sól i pieprz.

5. Całość dokładnie zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

6. Na koniec, po zblendowaniu, do zupy należy dodać śmietanę i zamieszać.

Zupa z dyni na ostro

Zupę z dyni możemy też przygotować na ostro. Ta pikantna wersja zupy dyniowej z pewnością rozgrzeje wszystkich smakoszy w chłodne jesienne wieczory. Zupa z dyni na ostro nie jest trudna w przygotowaniu, a jej ugotowanie nie zajmuje dużo czasu. Do przygotowania pikantnej zupy - kremu z dyni możemy użyć powyższego przepisu na zupę -krem i lekko go zmodyfikować, aby otrzymać wersję na ostro. Do zupy wystarczy dodać pół posiekanej ostrej papryczki chili i dodatkowo szczyptę curry.

Zupa z dyni z imbirem

Jednym z popularnych składników, które wiele osób lubi dodawać do zupy z dyni jest imbir. Korzeń imbiru słynie ze swoich właściwości leczniczych i rozgrzewających. Dodanie kawałka startego imbiru do zupy dyniowej nadaje jej specyficzny smak i jednocześnie działa profilaktycznie na zdrowie. Zupa z dyni z imbirem pomoże też w walce z lekkimi jesiennymi przeziębieniami.

Zupa z dyni na mleku - przepis

Zupa z dyni na mleku to z kolei świetna propozycja na śniadanie. Popularne kiedyś zupy mleczne nie każdemu dobrze się kojarzą. Jednak zupy na mleku mogą być i bardzo pożywne, i smaczne. Takim przykładem jest właśnie dyniowa zupa na mleku . Z pewnością posmakuje każdemu dziecku. Zupę dyniową na mleku można podawać ze słodkimi grzankami. Do przygotowania zupy będą nam potrzebne:

· 1 średnia dynia (ok. 1 kg)

· 0,5 l mleka

· 2 - 3 łyżeczki cukru białego lub brązowego

· 1 łyżeczka cukru waniliowego

· szczypta cynamonu

· szczypta soli

· rodzynki

Składniki na grzanki:

· suche pieczywo cukiernicze typu chałka lub drożdżówka

· łyżka masła

Przygotowanie:

1. Dynię należy obrać ze skórki, przekroić na dwie części, łyżką pozbyć się pestek i włókien, a następnie pokroić na małe kawałki

2. Dynię należy zalać w garnku wodą i gotować około 15 -20 min aż zmięknie.

3. Jednocześnie można przygotować grzanki. Na patelni należy rozgrzać masło i zrumienić pieczywo cukiernicze pokrojone w kostkę.

3. W drugim garnku należy zagotować mleko i dodać do niego cukier waniliowy.

4. Mleko należy przelać do garnka z dynią.

5. Całość trzeba zmiksować na jednolitą konsystencję.

6. Zupę po przelaniu do talerzy można podawać z grzankami i rodzynkami.

Jak widać, zupę z dyni można przygotowywać na wiele sposobów - na ostro, z mlekiem, z imbirem. Dynia jest zdrowym sezonowym warzywem, które powinno znaleźć się na naszych stołach w jesiennym okresie. Dzięki swoim walorom smakowym i właściwościom odżywczym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny.

Zobacz film: Zupa dyniowa. Źródło: Dzień Dobry TVN

autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Co sądzisz o tym artykule?
0
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0