Daria Ładocha. Czas na ziemniaki!

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gratka dla wielbicieli ziemniaków. Daria Ładocha zaprezentowała nam przepisy na: krem z ziemniaków z oliwą truflową, różyczki z ziemniaka, chipsy, sałatkę ziemniaczaną z suszonymi pomidorami i krokiety ziemniaczane ze szpinakiem. Pycha!

Krem z ziemniaków z oliwą truflową, boczniakami, koprem włoskim i zielonym pesto

Składniki:

1 cebula

3 ząbki czosnku

500 g ziemniaków obranych ze skórki

2 szklanki wywaru

1 szklanka mleka kokosowego

2 łyżki masła

świeżo mielony pieprz

sól

Do podania:

1 łyżka oliwy truflowej

1/2 kopru włoskiego

250 g boczniaków

sok z cytryny

sól, pieprz

2 łyżki zielonego pesto

garść orzechów ziemnych solonych

Przygotowanie:Podsmaż cebulę i czosnek, dodaj ziemniaki, zalej wywarem, dodaj sól oraz pieprz i gotuj do miękkości. Dodaj mleko i masło, zagotuj i zmiksuj na gładki krem. Następnie na patelni obok podsmaż koper włoski razem z boczniakami. Dodaj sok z cytryny i na koniec dodaj pesto. Wyłóż krem do miski a na wierzch ułóż warzywa raz kroplę oliwy truflowej. Na sam koniec dodaj 1/2 łyżeczki orzechów pokruszonych, solonych.

Różyczki z ziemniaka

Składniki:

3 duże długie ziemniaki,

3 łyżki masła,

2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,

1 łyżka posiekanego świeżego tymianku + plus garść do posypania na wierzch do ozdoby,

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,

½ świeżo startego sera Parmezanu,

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Po obraniu ziemniaków wrzuć do miski z zimną wodą. W małej misce, wymieszaj masło z oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszaj do momentu aż masło się rozpuści. Dodaj następnie starty ser.

Ziemniaki wysusz za pomocą ręcznika papierowego. Przy pomocy mandoliny kroimy ziemniaka w poziome, jak tylko to możliwe cienkie plastry. I umieszczamy w dużej misce a następnie polewamy mieszanką masła. Pamiętaj aby robić to wszystko delikatnie tak aby nie uszkodzić ziemniaków.

Posmaruj oliwą z oliwek formę na muffiny. Plastry układaj jeden na drugi a następnie polej je na górze, resztą mieszanki z masła (jeśli została). Posyp trochę serem i piecz przez 45-50 minut lub aż do zarumienienia się ziemniaków

Chipsy BBQ

Składniki:

3 złote ziemniaki,

1 łyżka oleju,

1 łyżka stołowa papryki,

1 łyżka chili w proszku,

2 łyżki brązowego cukru,

1 łyżeczka czosnku w proszku,

1 łyżka pieprzu,

1 łyżka soli

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Ostrożnie pokrój 3 złote ziemniaki na 3-mm plastry za pomocą noża lub mandoliny. W dużej misce wymieszaj chipsy ziemniaczane z pozostałymi składnikami. Ułóż chipsy na wysmarowanej blaszce do pieczenia.

Piec przez 30-35 minut.

Sałatka ziemniaczana z suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Składniki:

1 kg młodych, małych ziemniaczków,

szynka parmeńska,

śmietana,

1 słoiczek pomidorów suszonych w oliwie z ziołami,

tarty parmezan,

bazylia,

3-4 łyżki pestek dyni,

3-4 łyżki słonecznika

jajko ugotowane na twardo

2 łyżki ziarenek granatu

kilka liści świeżej mięty

Przygotowanie:Ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki a następnie pokrój w kostkę. Do pokrojonych ziemniaków dodać szynkę parmeńską pokrojoną na kawałki, suszone pomidory również pokrojone w plastry lub kostkę, tarty parmezan. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietaną. Udekoruj bazylią i posyp pod prażonymi pestkami dyni oraz słonecznikiem. Ddaj granat i mitę

Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem

Składniki:

250 g ugotowanych ziemniaków,

60 g szpinaku baby,

2 średnie cebule,

pieprz,

sól,

3 ząbki czosnku,

2 małe jajka lub jedno duże

olej roślinny- do smażenia

bułka tarta

Przygotowanie:Ziemniaki rozgnieść praską, poczekaj aż ostygną. Dodaj drobno pokrojony szpinak, sól, pieprz, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek, dodaj jajko i połącz wszystkie składniki. Uformuj podłużne krokiety, obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoto, na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości