Krem z ziemniaków z oliwą truflową, boczniakami, koprem włoskim i zielonym pesto
Składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
500 g ziemniaków obranych ze skórki
2 szklanki wywaru
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżki masła
świeżo mielony pieprz
sól
Do podania:
1 łyżka oliwy truflowej
1/2 kopru włoskiego
250 g boczniaków
sok z cytryny
sól, pieprz
2 łyżki zielonego pesto
garść orzechów ziemnych solonych
Przygotowanie:Podsmaż cebulę i czosnek, dodaj ziemniaki, zalej wywarem, dodaj sól oraz pieprz i gotuj do miękkości. Dodaj mleko i masło, zagotuj i zmiksuj na gładki krem. Następnie na patelni obok podsmaż koper włoski razem z boczniakami. Dodaj sok z cytryny i na koniec dodaj pesto. Wyłóż krem do miski a na wierzch ułóż warzywa raz kroplę oliwy truflowej. Na sam koniec dodaj 1/2 łyżeczki orzechów pokruszonych, solonych.
Różyczki z ziemniaka
Składniki:
3 duże długie ziemniaki,
3 łyżki masła,
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku + plus garść do posypania na wierzch do ozdoby,
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
½ świeżo startego sera Parmezanu,
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Po obraniu ziemniaków wrzuć do miski z zimną wodą. W małej misce, wymieszaj masło z oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszaj do momentu aż masło się rozpuści. Dodaj następnie starty ser.
Ziemniaki wysusz za pomocą ręcznika papierowego. Przy pomocy mandoliny kroimy ziemniaka w poziome, jak tylko to możliwe cienkie plastry. I umieszczamy w dużej misce a następnie polewamy mieszanką masła. Pamiętaj aby robić to wszystko delikatnie tak aby nie uszkodzić ziemniaków.
Posmaruj oliwą z oliwek formę na muffiny. Plastry układaj jeden na drugi a następnie polej je na górze, resztą mieszanki z masła (jeśli została). Posyp trochę serem i piecz przez 45-50 minut lub aż do zarumienienia się ziemniaków
Chipsy BBQ
Składniki:
3 złote ziemniaki,
1 łyżka oleju,
1 łyżka stołowa papryki,
1 łyżka chili w proszku,
2 łyżki brązowego cukru,
1 łyżeczka czosnku w proszku,
1 łyżka pieprzu,
1 łyżka soli
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Ostrożnie pokrój 3 złote ziemniaki na 3-mm plastry za pomocą noża lub mandoliny. W dużej misce wymieszaj chipsy ziemniaczane z pozostałymi składnikami. Ułóż chipsy na wysmarowanej blaszce do pieczenia.
Piec przez 30-35 minut.
Sałatka ziemniaczana z suszonymi pomidorami i pestkami dyni
Składniki:
1 kg młodych, małych ziemniaczków,
szynka parmeńska,
śmietana,
1 słoiczek pomidorów suszonych w oliwie z ziołami,
tarty parmezan,
bazylia,
3-4 łyżki pestek dyni,
3-4 łyżki słonecznika
jajko ugotowane na twardo
2 łyżki ziarenek granatu
kilka liści świeżej mięty
Przygotowanie:Ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki a następnie pokrój w kostkę. Do pokrojonych ziemniaków dodać szynkę parmeńską pokrojoną na kawałki, suszone pomidory również pokrojone w plastry lub kostkę, tarty parmezan. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietaną. Udekoruj bazylią i posyp pod prażonymi pestkami dyni oraz słonecznikiem. Ddaj granat i mitę
Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem
Składniki:
250 g ugotowanych ziemniaków,
60 g szpinaku baby,
2 średnie cebule,
pieprz,
sól,
3 ząbki czosnku,
2 małe jajka lub jedno duże
olej roślinny- do smażenia
bułka tarta
Przygotowanie:Ziemniaki rozgnieść praską, poczekaj aż ostygną. Dodaj drobno pokrojony szpinak, sól, pieprz, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek, dodaj jajko i połącz wszystkie składniki. Uformuj podłużne krokiety, obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoto, na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN