Materiał promocyjny

Czas na dynię

Makaron z dynią, oliwkami i oscypkiem, roladki z cukinii z ryżem i dynią, sałatka z dyni, cukinii i awokado - to niektóre z propozycji rodziny Szaciłło. W studiu Dzień Dobry TVN, jak w każdy poniedziałek, gościliśmy Monikę, Macieja i Karolinkę Szaciłło.

Makaron z dynią, oliwkami i oscypkiem

Składniki na 6 osób:

500 g makaronu "Gniazdka"

ok. 400 g dyni

2 małe oscypki

pęczek szczypiorku

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

duża garść czarnych oliwek

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Dynię kroimy w pałeczki i smażymy kilka minut w głębokim tłuszczu aż się przyrumieni. Czosnek kroimy na małe kawałki i smażymy chwilę na rozgrzanej oliwie na złocisty kolor. Oscypki ścieramy na tarce, szczypiorek i oliwki drobno kroimy. Następnie makaron mieszamy z dynią, czosnkiem, oliwkami i szczypiorkiem, a każdą porcję na talerzu posypujemy startym oscypkiem.

Roladki z cukinii z ryżem i dynią

Składniki:

4 małe cukinie

3/4 szklanki ryżu jaśminowego

1 i 1/2 szklanki wody

2 szklanki startej dyni

1 łyżeczka startego imbiru

oliwa z oliwek

4 łyżki posiekanego szczypiorku

sok z połowy cytryny

2 ząbki czosnku

pół łyżeczki zielonego pieprzu

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka oleju słonecznikowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinie kroimy w cienkie plastry (najlepiej użyć obieraczki do warzyw) i gotujemy na parze ok.5 minut. Po ugotowaniu delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy rozgniecionym zielonym pieprzem. Następnie na rozgrzany olej wrzucamy starty imbir. Gdy się przyrumieni dodajemy drobno pokrojony czosnek, startą dynię i dusimy aż dynia stanie się miękka. Dodajemy sok z połowy cytryny, łyżeczkę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie miksujemy. Ryż gotujemy z połową łyżeczki soli w dwukrotnej ilości wody. Do ugotowanego ryżu dodajemy bardzo drobno pokrojony szczypiorek i olej sezamowy. Plastry cukinii układamy obok siebie tak, by trochę na siebie nachodziły. Następnie do połowy długości nakładamy ryż, a na nim zmiksowaną dynię. Całość zawijamy i kroimy w grube plastry ostrym nożem. Roladki najlepiej smakują z sosem sojowym i chrzanem.

Sałatka z dyni, cukinii i awokado

Składniki na 4 osoby:

1 duże awokado

1 średnia cukinia (ok. 250 g)

ok. 250 g dyni

4 plastry limonki

sok z całej limonki

2 łyżki sezamu

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Cztery cienkie plastry cukinii gotujemy 3 min. na parze, cztery plastry dyni smażymy 3 minuty na oliwie. Na talerzu układamy na przemian dynię z cukinią, obok układamy pokrojoną w plastry ćwiartkę awokado i plasterek limonki. Całość posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem, skrapiamy sokiem z limonki i oliwą z oliwek.

Tarta z mascarpone i malinami

Składniki:

1 szklanka mąki białej

1/4 kostki masła

5 łyżek cukru trzcinowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

ok. 200 g śmietanki 30%

małe opakowanie (ok. 150 g) mascarpone

1 laska wanilii

ok. 200 g malin

Przygotowanie

Do mąki dodajemy masło, 3 łyżki zmielonego cukru trzcinowego, proszek do pieczenia i 2 łyżki śmietanki. Całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm, przenosimy do foremki posmarowanej masłem i nakłuwamy widelcem miejsce przy miejscu. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, aż się przyrumieni. Po upieczeniu kruchy spód musi całkowicie wystygnąć. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy czarne nasionka, które mieszamy z serkiem mascarpone. Pół szklanki śmietanki ubijamy z 2 łyżkami cukru i delikatnie dodajemy do serka, a następnie wylewamy na ostudzone ciasto. Na wierzchu serka układamy świeże maliny.

2 średnie ziemniaki

ok. 150 g dyni

2 czubate łyżki startego sera Carskiego (albo innego twardego)

2 płaskie łyżki mąki groszkowej

sól i świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ziemniaki i dynię ścieramy na średnich oczkach i mieszamy z serem, mąką groszkową, solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy cienkie placki aż mocno przyrumienią się z dwóch stron.

Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości