Makaron z dynią, oliwkami i oscypkiem
Składniki na 6 osób:
500 g makaronu "Gniazdka"
ok. 400 g dyni
2 małe oscypki
pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
duża garść czarnych oliwek
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Dynię kroimy w pałeczki i smażymy kilka minut w głębokim tłuszczu aż się przyrumieni. Czosnek kroimy na małe kawałki i smażymy chwilę na rozgrzanej oliwie na złocisty kolor. Oscypki ścieramy na tarce, szczypiorek i oliwki drobno kroimy. Następnie makaron mieszamy z dynią, czosnkiem, oliwkami i szczypiorkiem, a każdą porcję na talerzu posypujemy startym oscypkiem.
Roladki z cukinii z ryżem i dynią
Składniki:
4 małe cukinie
3/4 szklanki ryżu jaśminowego
1 i 1/2 szklanki wody
2 szklanki startej dyni
1 łyżeczka startego imbiru
oliwa z oliwek
4 łyżki posiekanego szczypiorku
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki zielonego pieprzu
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cukinie kroimy w cienkie plastry (najlepiej użyć obieraczki do warzyw) i gotujemy na parze ok.5 minut. Po ugotowaniu delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy rozgniecionym zielonym pieprzem. Następnie na rozgrzany olej wrzucamy starty imbir. Gdy się przyrumieni dodajemy drobno pokrojony czosnek, startą dynię i dusimy aż dynia stanie się miękka. Dodajemy sok z połowy cytryny, łyżeczkę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie miksujemy. Ryż gotujemy z połową łyżeczki soli w dwukrotnej ilości wody. Do ugotowanego ryżu dodajemy bardzo drobno pokrojony szczypiorek i olej sezamowy. Plastry cukinii układamy obok siebie tak, by trochę na siebie nachodziły. Następnie do połowy długości nakładamy ryż, a na nim zmiksowaną dynię. Całość zawijamy i kroimy w grube plastry ostrym nożem. Roladki najlepiej smakują z sosem sojowym i chrzanem.
Sałatka z dyni, cukinii i awokado
Składniki na 4 osoby:
1 duże awokado
1 średnia cukinia (ok. 250 g)
ok. 250 g dyni
4 plastry limonki
sok z całej limonki
2 łyżki sezamu
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Cztery cienkie plastry cukinii gotujemy 3 min. na parze, cztery plastry dyni smażymy 3 minuty na oliwie. Na talerzu układamy na przemian dynię z cukinią, obok układamy pokrojoną w plastry ćwiartkę awokado i plasterek limonki. Całość posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem, skrapiamy sokiem z limonki i oliwą z oliwek.
Tarta z mascarpone i malinami
Składniki:
1 szklanka mąki białej
1/4 kostki masła
5 łyżek cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
ok. 200 g śmietanki 30%
małe opakowanie (ok. 150 g) mascarpone
1 laska wanilii
ok. 200 g malin
Przygotowanie
Do mąki dodajemy masło, 3 łyżki zmielonego cukru trzcinowego, proszek do pieczenia i 2 łyżki śmietanki. Całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm, przenosimy do foremki posmarowanej masłem i nakłuwamy widelcem miejsce przy miejscu. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, aż się przyrumieni. Po upieczeniu kruchy spód musi całkowicie wystygnąć. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy czarne nasionka, które mieszamy z serkiem mascarpone. Pół szklanki śmietanki ubijamy z 2 łyżkami cukru i delikatnie dodajemy do serka, a następnie wylewamy na ostudzone ciasto. Na wierzchu serka układamy świeże maliny.
2 średnie ziemniaki
ok. 150 g dyni
2 czubate łyżki startego sera Carskiego (albo innego twardego)
2 płaskie łyżki mąki groszkowej
sól i świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki i dynię ścieramy na średnich oczkach i mieszamy z serem, mąką groszkową, solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy cienkie placki aż mocno przyrumienią się z dwóch stron.
Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN