Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Babeczki z kuskusu z sosem curry
Składniki:
400 ml bulionu warzywnego
200 g kaszy kuskus
1 cebula
1 czerwona papryka
150 ml jogurtu naturalnego
3 jajka ugotowane na twardo
200 g szynki
2 jajka (surowe)
pieprz świeżo zmielony
sól
Przygotowanie:
Zagotować bulion warzywny, ściągnąć z ognia i wsypać do niego kaszę kuskus. Przykryć i odstawić żeby napęczniał, (jeśli będzie zbyt rzadki to odparować). Cebulę zeszklić na oliwie, dodać paprykę. Poddusić aż będą miękkie. Do kuskusu dodać jogurt, podduszone warzywa, jajka i szynkę pokrojone w kostkę. Wbić jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, dokładnie wymieszać. Nałożyć do małych foremek na babeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku do 220°C, piec przez 20 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia, wyjąć z foremek, podawać z sosem jogurtowo-ziołowym.
Jajka po benedyktyńsku na ryżu i szpinaku
Składniki:
200 g ryżu jaśminowego
1 cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy francuskiej
400 g szpinaku
100 g śmietany uht 18%
4 jajka
100 ml octu winnego
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Cebulę z czosnkiem zeszklić na oliwie, dodać musztardę i szpinak, poddusić kilka minut, dodać śmietanę, gotować na wolnym ogniu aż całość zgęstnieje. W małym garnku wlać wodę do połowy wysokości wlać ocet, zagotować i zmniejszyć płomień żeby woda gotowała się na granicy wrzenia. Wbijać do wody po jednym jajku, łyżką zagarniać jajko, aby się ścięło dookoła. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Ryż wyłożyć na cztery talerze, na wierzchu ułożyć szpinak oraz jajka.
Pasztet z kaszą jęczmienną
Składniki:
200 g kaszy jęczmiennej
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 marchewka, starta na tarce
200 g selera, starty na tarce
oliwa z oliwek
200 g wątróbki drobiowej
200 g mięsa mielonego wieprzowego
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 jajka
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (50 g odłożyć nieugotowanej). Cebulę, marchewkę i seler zeszklić na oliwie dodać wątróbkę i podsmażyć przez 10 minut, następnie zmielić w maszynce do mięsa. Dodać ugotowaną i odłożoną nieugotowaną kaszę oraz resztę składników i dokładnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej podłużnej formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C, przez 40-50 minut.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN