Hummus
(pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej i żydowskiej, znana również w kuchniach kaukaskich)
Składniki
:
250 g cieciorki gotowanej lub z puszki
1 - 2 ząbków czosnku
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka kminku mielonego
sól
2 łyżki tahiny (masło sezamowe)
Opis przyrządzenia:
Wymienione produkty należy zmiksować. Podawać jako dodatek do chleba pita.
Zupa koczkodana
Składniki:
250 g ciecierzycy gotowanej, puszka lub w zalewie
400 g soczewicy gotowanej, puszka 600 g pomidorów drobno krojonych lub zmiksowanych
165 ml mleka kokosowego
2 średnie marchewki
imbir świeży starty
2 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny mielony
curry
kurkuma
czerwona papryka w proszku
sok z 1 cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Opis przyrządzenia:
Do zmiksowanych pomidorów dorzucamy cieciorkę i soczewice dolewamy oliwę miksujemy za pomocą blendera, a następnie dodajemy zmiksowany imbir marchew oraz czosnek. Nastopnie przyprawiamy curry, kurkumą, solą, pieprzem czerwona papryką i miksujemy. Gotujemy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny.
Warzywa i tofu po tajsku
Składniki dla 4 osób:
200 g pokrojonego w kostkę tofu
2 łyżeczki pokrojonego w paseczki marynowanego imbiru
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
1 pokrojona w paseczki czerwona papryka
100 g pokrojonych w plastry pieczarek
100 g oczyszczonych, umytych i osuszonych grzybów nameko
1 pęczek dymki (cebulki pokrojone w cienkie plasterki, szczypior posiekany)
2 drobno pokrojone kapusty pak choi
Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
1 łyżka słodkiego sosu sojowego
1 łyżka słodkiego sosu sojowego
1 łyżka prażonych ziaren sezamu
1 łyżeczki sambal oelek
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju sezamowym podsmażyć cebulę, czosnek i imbir. Dodać paprykę, grzyby i tofu, smażyć przez 5 minut, a następnie dodać kapustę pak choi oraz zieloną część dymki i smażyć kolejne 2 minuty. Całość doprawić do smaku sambal oelkiem i przyprawami i posypać ziarnami sezamu. Podawać z ryżem jaśminowym.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN