Materiał promocyjny

Gotuj z Pirógiem

Michał Piróg potrafi i lubi gotować. Swoje pierwsze dania przygotowywał mając zaledwie trzynaście lat. Teraz wymyśla własne przepisy. Nie umie tylko piec. Dziś w "Dzień Dobry TVN" mógł się sprawdzić pod okiem mistrza Roberta Sowy.

Hummus

(pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej i żydowskiej, znana również w kuchniach kaukaskich)

Składniki

:

250 g cieciorki gotowanej lub z puszki

1 - 2 ząbków czosnku

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka kminku mielonego

sól

2 łyżki tahiny (masło sezamowe)

Opis przyrządzenia:

Wymienione produkty należy zmiksować. Podawać jako dodatek do chleba pita.

Zupa koczkodana

Składniki:

250 g ciecierzycy gotowanej, puszka lub w zalewie

400 g soczewicy gotowanej, puszka 600 g pomidorów drobno krojonych lub zmiksowanych

165 ml mleka kokosowego

2 średnie marchewki

imbir świeży starty

2 ząbki czosnku

sól

pieprz czarny mielony

curry

kurkuma

czerwona papryka w proszku

sok z 1 cytryny

2-3 łyżki oliwy z oliwek

Opis przyrządzenia:

Do zmiksowanych pomidorów dorzucamy cieciorkę i soczewice dolewamy oliwę miksujemy za pomocą blendera, a następnie dodajemy zmiksowany imbir marchew oraz czosnek. Nastopnie przyprawiamy curry, kurkumą, solą, pieprzem czerwona papryką i miksujemy. Gotujemy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny.

Warzywa i tofu po tajsku

Składniki dla 4 osób:

200 g pokrojonego w kostkę tofu

2 łyżeczki pokrojonego w paseczki marynowanego imbiru

2 łyżeczki oleju sezamowego

2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku

1 pokrojona w paseczki czerwona papryka

100 g pokrojonych w plastry pieczarek

100 g oczyszczonych, umytych i osuszonych grzybów nameko

1 pęczek dymki (cebulki pokrojone w cienkie plasterki, szczypior posiekany)

2 drobno pokrojone kapusty pak choi

Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

1 łyżka słodkiego sosu sojowego

1 łyżka słodkiego sosu sojowego

1 łyżka prażonych ziaren sezamu

1 łyżeczki sambal oelek

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju sezamowym podsmażyć cebulę, czosnek i imbir. Dodać paprykę, grzyby i tofu, smażyć przez 5 minut, a następnie dodać kapustę pak choi oraz zieloną część dymki i smażyć kolejne 2 minuty. Całość doprawić do smaku sambal oelkiem i przyprawami i posypać ziarnami sezamu. Podawać z ryżem jaśminowym.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości