Zaczynamy sezon na dynie

W kuchni Dzień Dobry TVN trenerka żywieniowa Daria Ładocha oraz aktorka Dorota Czaja-Bilska pokazały nam, co smacznego można "wyczarować" z dyni. Korzystając z okazji spytaliśmy Dorotę o jej plany zawodowe na najbliższą przyszłość, a Daria zdradziła nam co, jej zdaniem, można zrobić w 9 minut! ;-)

Curry dyniowe

Składniki:

600 ml mleka kokosowego

4 liście limonki Kaffir

1 łyżka żółtej pasty curry

200 g dyni pokrojonej w kostkę

1 pomidor pokrojony w łódeczki

400 g krewetek oczyszczonych i obranych z pancerzy

100 g pędów bambusa

2 łyżki sosu rybnego

1/2 łyżki cukru palmowego lub trzcinowego

garść bazylii tajskiej lub mięty ogrodowej

1 łyżka oleju rzepakowego

1 miseczka ugotowanego ryżu jaśminowego

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej, dodaj pastę i chwilę podsmażaj. Dodaj mleko kokosowe i liście limonki Kaffir. Dodaj dynię i gotuj 5 minut. Następnie dodaj krewetki i gotuj kolejne 5 minut. Następnie dodaj pomidora i pędy bambusa. Dopraw sosem rybnym i cukrem. Na koniec dodaj bazylię lub miętę. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Zupa krem dyniowo-pomarańczowy

Składniki:

1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę

1 cebula pokrojona w piórka

1 łyżka masła

mbir wielkości kciuka pokrojony na drobne kawałki

4 duże pomidory pokrojone w łódeczki

1 litr wywaru z jarzyn

2 łyżki czerwonego pesto

sok z jednej dużej pomarańczy

2 łyżki skórki startej z pomarańczy

1/2 łyżki soku z cytryny

szczypta cukru trzcinowego

szczypta cynamonu

szczypta soli

2 łyżki prażonych pestek słonecznika

plastry pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie:W garnku podgrzej masło i podsmaż cebulę. Dodaj imbir a następnie dynię, chwilę podsmażaj. Całość zalej wywarem, dodaj pomidory i gotuj 15 minut. Dodaj dwie łyżki pesto, sok z pomarańczy, cukier, cynamon i sól. Dokładnie wymieszaj. Zmiksuj na krem, dodaj skórkę z pomarańczy i jeśli zupa będzie za mało kwaśna dodaj sok z cytryny. Podawaj udekorowane pestkami słonecznika i plastrem z pomarańczy.

Placki serowo-dyniowe z żurawiną i cynamonem

Składniki:

200 g dyni bez skóry startej na tarce

1 łyżka masła

1/2 łyżeczki cynamonu

200 g białego sera

2 łyżeczki żurawiny

5 łyżek cukru trzcinowego

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 jajka

5 łyżek mąki

1 łyżka skórki startej z pomarańczy

olej do smażenia

konfitura z róży lub malin

Przygotowanie:Dynię podsmaż na łyżce masła aż będzie miękka i pozostaw do ostygnięcia. Twaróg rozgnieć w misce widelcem, dodaj żurawinę, cukier, cukier waniliowy oraz same żółtka. Dodaj dynię i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij białka. Dodaj do masy dyniowej wraz z mąką. Dokładnie wymieszaj dodając skórkę z pomarańczy oraz cynamon. Rozgrzej patelnię wraz z olejem i smaż każdego placka na złoty kolor z każdej ze stron. Podawaj z konfiturą z róży lub malin.

Ciasto dyniowe z białą czekolada i orzechami

Składniki:

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu w proszku

1/2 łyżeczki imbiru – może być w proszku

1 szklanka drobno startej dyni lub musu z pieczonej dyni

3/4 szklanki cukru trzcinowego

1/3 szklanki oleju

1/2 szklanki jogurtu greckiego

2 jajka

1 szklanka orzechów włoskich utartych w moździerzu na mniejsze kawałki

3 łyżki śmietanki kremówki 36%

100 g białej czekolady

skórka z jednej pomarańczy

Przygotowanie:Piekarnik nastaw na 180 stopni bez termoobiegu. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz imbir w przyprawie dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj jaja, jogurt, olej i dynię. Połącz wszystkie składniki i dodaj 1/2 szklanki orzechów włoskich. Formę do ciasta wyłóż papierem, przelej masę i zapiekaj około 40 minut w piekarniku do "suchego patyczka". Ostudź. W tym czasie przygotuj polewę. W rondlu zagrzej śmietanę. Wyłącz źródło ciepła i dodaj pokruszoną lub startą na tarce czekoladę. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia czekolady. Odczekaj 10 minut i polej ciasto oraz posyp pozostałymi orzechami oraz skórką z pomarańczy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości