Curry dyniowe
Składniki:
600 ml mleka kokosowego
4 liście limonki Kaffir
1 łyżka żółtej pasty curry
200 g dyni pokrojonej w kostkę
1 pomidor pokrojony w łódeczki
400 g krewetek oczyszczonych i obranych z pancerzy
100 g pędów bambusa
2 łyżki sosu rybnego
1/2 łyżki cukru palmowego lub trzcinowego
garść bazylii tajskiej lub mięty ogrodowej
1 łyżka oleju rzepakowego
1 miseczka ugotowanego ryżu jaśminowego
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej, dodaj pastę i chwilę podsmażaj. Dodaj mleko kokosowe i liście limonki Kaffir. Dodaj dynię i gotuj 5 minut. Następnie dodaj krewetki i gotuj kolejne 5 minut. Następnie dodaj pomidora i pędy bambusa. Dopraw sosem rybnym i cukrem. Na koniec dodaj bazylię lub miętę. Podawaj z ryżem jaśminowym.
Zupa krem dyniowo-pomarańczowy
Składniki:
1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
1 cebula pokrojona w piórka
1 łyżka masła
mbir wielkości kciuka pokrojony na drobne kawałki
4 duże pomidory pokrojone w łódeczki
1 litr wywaru z jarzyn
2 łyżki czerwonego pesto
sok z jednej dużej pomarańczy
2 łyżki skórki startej z pomarańczy
1/2 łyżki soku z cytryny
szczypta cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
szczypta soli
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
plastry pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie:W garnku podgrzej masło i podsmaż cebulę. Dodaj imbir a następnie dynię, chwilę podsmażaj. Całość zalej wywarem, dodaj pomidory i gotuj 15 minut. Dodaj dwie łyżki pesto, sok z pomarańczy, cukier, cynamon i sól. Dokładnie wymieszaj. Zmiksuj na krem, dodaj skórkę z pomarańczy i jeśli zupa będzie za mało kwaśna dodaj sok z cytryny. Podawaj udekorowane pestkami słonecznika i plastrem z pomarańczy.
Placki serowo-dyniowe z żurawiną i cynamonem
Składniki:
200 g dyni bez skóry startej na tarce
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki cynamonu
200 g białego sera
2 łyżeczki żurawiny
5 łyżek cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
5 łyżek mąki
1 łyżka skórki startej z pomarańczy
olej do smażenia
konfitura z róży lub malin
Przygotowanie:Dynię podsmaż na łyżce masła aż będzie miękka i pozostaw do ostygnięcia. Twaróg rozgnieć w misce widelcem, dodaj żurawinę, cukier, cukier waniliowy oraz same żółtka. Dodaj dynię i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij białka. Dodaj do masy dyniowej wraz z mąką. Dokładnie wymieszaj dodając skórkę z pomarańczy oraz cynamon. Rozgrzej patelnię wraz z olejem i smaż każdego placka na złoty kolor z każdej ze stron. Podawaj z konfiturą z róży lub malin.
Ciasto dyniowe z białą czekolada i orzechami
Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu w proszku
1/2 łyżeczki imbiru – może być w proszku
1 szklanka drobno startej dyni lub musu z pieczonej dyni
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu greckiego
2 jajka
1 szklanka orzechów włoskich utartych w moździerzu na mniejsze kawałki
3 łyżki śmietanki kremówki 36%
100 g białej czekolady
skórka z jednej pomarańczy
Przygotowanie:Piekarnik nastaw na 180 stopni bez termoobiegu. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz imbir w przyprawie dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj jaja, jogurt, olej i dynię. Połącz wszystkie składniki i dodaj 1/2 szklanki orzechów włoskich. Formę do ciasta wyłóż papierem, przelej masę i zapiekaj około 40 minut w piekarniku do "suchego patyczka". Ostudź. W tym czasie przygotuj polewę. W rondlu zagrzej śmietanę. Wyłącz źródło ciepła i dodaj pokruszoną lub startą na tarce czekoladę. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia czekolady. Odczekaj 10 minut i polej ciasto oraz posyp pozostałymi orzechami oraz skórką z pomarańczy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN