Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Zobacz, jaki prezent dała Dorota Magdzie Mołek?
Roladki łososiowe
Składniki:
łosoś wędzony w plastrach
serek homogenizowany z papryką
czosnek
chilli
cytryna
miód
musztarda
koperek
Przygotowanie:
Łososia kroimy w długie paski. Z serka homogenizowanego robimy nadzienie, możemy go „doostrzyć” chili. Łososia smarujemy serkiem i zawijamy w roladki. Z miodu i musztardy miksujemy gęsty, słodki sos, którym polewamy roladki. Przystrajamy koperkiem i cytryną.
Sałatka TESTOSTERON (dla mężczyzn nie lubiących szpinaku)
Składniki:
szpinak bebe (młode listki)
boczek wędzony w plastrach morliny
pomidorki koktajlowe
orzechy piniowe
parmezan oliwa
ocet balsamiczny
czosnek
Przygotowanie:
Szpinak myjemy i układamy na dnie przeźroczystej misy. Boczek kroimy drobno i smażymy na patelni. aż odda część tłuszczu. Na drugiej patelni smażymy orzeszki piniowe. W na szpinaku układamy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Na to układamy boczek. Polewamy sosem winegret zrobionym z oliwy, octu i czosnku. Posypujemy parmezanem.
Curry dla odpornych
Składniki:
dwie podwójne piersi z kurczaka
ananas w puszce
oliwa pasta curry
kolendra świeża
mleko kokosowe
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie smażymy na niej pastę curry ( czerwona jest najostrzejsza, można dodać zieloną, jeśli ktoś nie chce, aby danie było ogniste). Kiedy już nieco się podsmaży, dodajemy całą puszkę mleka kokosowego. Na tak przygotowanym sosie smażymy kurczaka. Po dodaniu ananasa złagodzimy nieco ostry smak curry. Całość podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati.
Indyk à la Małgorzata Domagalik
Składniki
Piersi z indyka
ser rokpol
ser gorgonzola
białe wino wytrawne
zielona pietruszka
czosnek
Przygotowanie:
Piersi z indyka kroimy cienko, a następnie układamy je na dnie żaroodpornego naczynia. Posypujemy serem i zalewamy bulionem z kostki rosołowej. Dodajemy ulubione zioła. Całość wkładamy do piekarnika. Po 20 minutach dolewamy pół butelki wina i pieczemy jeszcze 20 minut.
Najprostsze kluchy na świecie
Składniki:
dwa serki bieluchy
mąka pszenna
2 jajka
Przygotowanie:
Serek łączymy z jedym, całym jajkiem i jednym żółtkiem. Dodajemy do tego mąkę. Łyżką nakładamy ciasto na wrzątek, z czego powstają pyszne, puchate kluchy.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN