Materiał promocyjny

Roladki łososiowe à la Dorota Wellman

Swoją energią mogłaby obdzielić wiele osób. Była nominowana do nagrody „MediaTory”, jest otwarta i tolerancyjna, więc otrzymała „Hiacynt”, czyli nagrodę za uczenie Polaków tolerancji. Kilka dni temu otrzymała najbardziej prestiżową nagrodę telewizyjną - „Wiktora”. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządziła sałatkę Testosteron, curry dla odpornych oraz najprostsze kluchy na świecie.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Zobacz, jaki prezent dała Dorota Magdzie Mołek?

Roladki łososiowe

Składniki:

łosoś wędzony w plastrach

serek homogenizowany z papryką

czosnek

chilli

cytryna

miód

musztarda

koperek

Przygotowanie:

Łososia kroimy w długie paski. Z serka homogenizowanego robimy nadzienie, możemy go „doostrzyć” chili. Łososia smarujemy serkiem i zawijamy w roladki. Z miodu i musztardy miksujemy gęsty, słodki sos, którym polewamy roladki. Przystrajamy koperkiem i cytryną.

Sałatka TESTOSTERON (dla mężczyzn nie lubiących szpinaku)

Składniki:

szpinak bebe (młode listki)

boczek wędzony w plastrach morliny

pomidorki koktajlowe

orzechy piniowe

parmezan oliwa

ocet balsamiczny

czosnek

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i układamy na dnie przeźroczystej misy. Boczek kroimy drobno i smażymy na patelni. aż odda część tłuszczu. Na drugiej patelni smażymy orzeszki piniowe. W na szpinaku układamy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Na to układamy boczek. Polewamy sosem winegret zrobionym z oliwy, octu i czosnku. Posypujemy parmezanem.

Curry dla odpornych

Składniki:

dwie podwójne piersi z kurczaka

ananas w puszce

oliwa pasta curry

kolendra świeża

mleko kokosowe

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie smażymy na niej pastę curry ( czerwona jest najostrzejsza, można dodać zieloną, jeśli ktoś nie chce, aby danie było ogniste). Kiedy już nieco się podsmaży, dodajemy całą puszkę mleka kokosowego. Na tak przygotowanym sosie smażymy kurczaka. Po dodaniu ananasa złagodzimy nieco ostry smak curry. Całość podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati.

Indyk à la Małgorzata Domagalik

Składniki

Piersi z indyka

ser rokpol

ser gorgonzola

białe wino wytrawne

zielona pietruszka

czosnek

Przygotowanie:

Piersi z indyka kroimy cienko, a następnie układamy je na dnie żaroodpornego naczynia. Posypujemy serem i zalewamy bulionem z kostki rosołowej. Dodajemy ulubione zioła. Całość wkładamy do piekarnika. Po 20 minutach dolewamy pół butelki wina i pieczemy jeszcze 20 minut.

Najprostsze kluchy na świecie

Składniki:

dwa serki bieluchy

mąka pszenna

2 jajka

Przygotowanie:

Serek łączymy z jedym, całym jajkiem i jednym żółtkiem. Dodajemy do tego mąkę. Łyżką nakładamy ciasto na wrzątek, z czego powstają pyszne, puchate kluchy.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości