POMIDOROWY KAPUŚNIAK
Składniki:
1,5 l wywaru z jarzyn
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
500 g kapusty kiszonej
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
4 pomidory obrane ze skóry
10 suszonych pomidorów bez oleju
1 papryczka chilli
garść zielonej pietruszki drobno posiekanej
1 łyżka przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Zagotuj wywar i dodaj kapustę wraz z pomidorami pokrojonymi na mniejsze kawałki oraz suszonymi pomidorami pokrojonymi w paski. Dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem około 30 minut. Na koniec dodaj drobno posiekane chilli i posyp zieloną pietruszką.
KOKTAJL JAGODOWY Z DODATKIEM GRANATU
Składniki:
1 szklanka jagód
2 łyżki jagód Goji
1/2 szklanki pestek granatu
1/2 szklanki otrębów owsianych
1 szklanka mleka owsianego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w blenderze.
CONGEE Z DYNIĄ, JABŁKIEM I CYNAMONEM
Składniki:
200 g ryżu jaśminowego
1 litr wody
100 g dyni startej na tarce o grubych oczkach
1 jabłko starte na tarce o grubych oczkach
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Do garnka wsyp ryż. Nie płucz go wcześniej ani nie dodawaj soli. Dodaj wodę i gotuj ryż aż do wygotowania się wody. Powinno to zająć około 1 godziny czasu. Pod koniec gotowania dodaj dynię, cynamon oraz jabłko i gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj gorące.
BURAKI GOTOWANE NA PARZE Z ŻURAWINĄ I SEZAMEM
Składniki:
4 buraki
3 łyżki żurawiny namoczonej w ciepłej wodzie
szczypta soli
szczypta pieprzu
garść zielonej pietruszki drobno posiekanej
sok z 1 cytryny
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki ziaren sezamu
Przygotowanie:
Buraki obierz ze skórki i pokrój na cienkie plastry. Ugotuj na parze posolone i z dodatkiem pieprzu. Następnie przełóż na półmisek, skrop cytryną i posyp zieloną pietruszką oraz odsączoną żurawiną. Na patelni podpraż sezam i gdy zacznie się rumienić dodaj sos sojowy. Wymieszaj i polej sosem ugotowane buraki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN