PIECZONE WARZYWA Z DOMOWYM HUMMUSEM
Składniki:
Pieczone warzywa
- 6 średnich marchewek
- 4 średnie pietruszki lub pasternaki
- 2 podłużne buraki
- 1 główka czosnku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 ½ łyżki miodu
- sól
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę (lub pasternak) oraz buraki obieramy i kroimy. Marchewki i pietruszki na ćwiartki, buraczki – w zależności od grubości – na ósemki, lub cieniej. Czosnek rozdzielamy na ząbki, ale nie obieramy z łupinek, a jedynie lekko rozpłaszczamy płaską stroną ostrza noża, by łupinka trochę pękła. Buraczki można oddzielić od reszty warzyw (mieszać w oddzielnej misce, piec na oddzielnej blasze), by ich nie zabarwiły.
Warzywa obtaczamy w przyprawach, oliwie, oleju sezamowym i miodzie. Przyprawiamy je solą i rozkładamy na 2 blachy piekarnikowe wyłożone papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220oC na około 25 minut. W połowie pieczenia blachy zamieniamy ze sobą miejscami, by wszystkie warzywa miały szansę się zarumienić. W tym czasie można też przemieszać warzywa.
Domowy hummus
- 250g ciecierzycy (gotowanej lub z puszki)
- 1 cytryna
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 szczypta cynamonu
- 1 czubata łyżka tahini
- ¼ szklanki oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę możemy przygotować sami albo posiłkować się tą z puszki. Jeśli chcemy zrobić hummus od podstaw suszoną ciecierzycę zalewamy obficie zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki sody oczyszczonej i moczymy przez całą noc. Następnie wodę wylewamy, strączki przekładamy do garnka, ponownie zalewamy wodą z ½ łyżeczki sody oczyszczonej i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Czas gotowania może być różny, ale cel który chcemy osiągnąć to mięciutka ciecierzyca, która daje się rozgnieść w palcach. Ważne, by ciecierzycy nie solić przed gotowaniem.
Ugotowaną lub odsączoną z zalewy ciecierzycę przekładamy do kielicha blendera. Wyciskamy do niej na początek sok z 1/3 cytryny, dodajemy ½ łyżeczki soli, świeżo mielony pieprz, kumin, cynamon oraz tahini. Całość blendujemy stopniowo dolewając oliwę aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gdy warzywa są upieczone przekładamy je na półmisek. Upieczone ząbki czosnku można zostawić pośród warzyw, część można również wycisnąć z łupinki do hummusu i jeszcze raz krótko zblendować.
TARTINKI Z PASTĄ JAJECZNĄ I KOLOROWYMI DODATKAMI
Składniki:
- 1 opakowanie okrągłych krakersów
- 1 opakowanie chleba pumpernikiel
- 1 ogórek szklarniowy
- 6 dużych jajek ugotowanych na twardo
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1-2 łyżeczki ostrej musztardy
- ½ łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka
- dodatki – wędzony łosoś, kiełki, czarne oliwki, płatki migdałów, chorizo…
Przygotowanie:
Na spód naszych tartinek możemy użyć dowolnego pieczywa, a w wersji bezglutenowej i odchudzonej również ogórka. Krakersy, krążki lub kwadraty wycięte z pumpernikla, albo plasterki ogórka układamy na ładnym półmisku.
Jajka obieramy, przekrajamy na pół i do miski wrzucamy na początek same żółtka. Mieszamy i rozcieramy je dokładnie z majonezem, masłem, musztardą, odrobiną octu, solą i pieprzem. Gdy masa jest kremowa dodajemy posiekane drobniutko białka. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Masę nakładamy łyżką albo wyciskamy z grubej torebki z odciętym rożkiem na przygotowane wcześniej spody. Lekko oprószamy słodką papryką w proszku.
Każdą tartinkę dekorujemy według uznania. Moje propozycje to – wędzony łosoś, kiełki, czarne oliwki, podprażone płatki migdałów, podsmażone i odsączone na ręczniku papierowym cienkie plasterki chorizo.
ZAPIEKANA SAŁATKA CAPRESE Z SOSEM BAZYLIOWYM
Składniki:
- 3 pomidory
- 2 kulki sera mozarella
- 1 pęczek bazylii
- 2 łyżeczki wody
- 2 łyżeczki octu z białego wina
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- kawałek papryczki chilli lub szczypta płatków chilli
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w grube plastry i układamy w 3 rzędach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem.
Mozarellę również kroimy w grube plastry i dokładnie odsączamy na ręcznikach papierowych. Układamy na przyprawionych pomidorach i wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika z włączoną funkcją grill. Zapiekamy kilka minut, by ser się roztopił i lekko zarumienił.
W trakcie zapiekania przygotowujemy sos bazyliowy – lekko przesiekaną bazylię blendujemy z wodą, octem, oliwą i chilli. Gdy sos będzie gładki przyprawiamy do smaku solą i jeszcze raz krótko blendujemy.
Upieczone pomidory z mozarellą wyjmujemy z pieca i przy pomocy szpatułki układamy na talerzach. Każda porcja to 2-3 plastry pomidorów. Polewamy sosem bazyliowych i podajemy jak najszybciej.
SAŁATKA Z POMARAŃCZY I AWOKADO Z MIGDAŁAMI
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 2 dojrzałe awokado
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki płatków migdałowych
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w poprzek w plastry. Awokado (ciągle w skórce) kroimy wokół pestki na plastry równej grubości. Nożem oddzielamy plasterki i zsuwamy je z pestki, dopiero wtedy zdejmujemy skórkę. Na półmisku układamy naprzemiennie plastry pomarańczy i awokado. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej płatki migdałów na złoto. Płatkami i oliwą przyprawiamy sałatkę, używamy również soli i pieprzu.
BUŁECZKI CZOSNKOWE
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę (prostokątne)
- 2 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki ulubionych, posiekanych ziół
- świeżo mielony pieprz i szczypta soli
Przygotowanie:
Ciasto na pizzę należy wyjąć z lodówki około godzinę przed pieczeniem, by doszło do temperatury pokojowej. W tym czasie masło roztapiamy na patelni i przesmażamy na nim posiekane drobniutko ząbki czosnku. Gdy są złote wyłączamy ogień i mieszamy je z posiekanymi ziołami, świeżo mielonym pierzem i szczyptą soli. Ogrzane ciasto na pizzę rozwijamy, smarujemy czosnkowym masłem i zwijamy ponownie w ciasny rulon. Kroimy w centymetrowej grubości plastry, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC na około 15-20 minut.
ŚLIWKI POD CZEKOLADOWĄ KRUSZONKĄ
Składniki:
- 1kg śliwek
- 1 pomarańcza
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- ½ szklanki mąki
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 4 pełne łyżki brązowego cukru
- 1 szczypta soli
- 50g zimnego masła
- 1 garść migdałów
Przygotowanie:
Śliwki kroimy na pół, pozbawiamy pestek i wrzucamy do ładnego naczynia do zapiekania. Mieszamy je ze skórką otartą z pomarańczy oraz sokiem z owocu, brązowym cukrem i mąką ziemniaczaną.
Przygotowujemy kruszonkę – w misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao, cukier i sól. Następnie wkrajamy małe kawałki zimnego masła. Rozcieramy szybko w dłoniach aż składniki zaczną przypominać małe grudki.
Siekamy drobno migdały, mieszamy je z kruszonką i wysypujemy na owoce. Pieczemy w 180oC przez około ½ godziny. Po upieczeniu odstawiamy na około 10 minut i dopiero podajemy. Wyśmienicie pasują do tego lody waniliowe lub bita śmietana!
Zobacz też:
- Smażmy dżemy i marmolady. Przepisy Piotra Kucharskiego
- Co dać dziecku do śniadaniówki, żeby nie było głodne w szkole?
- Kuchnia orzechowa według Andrzeja Polana
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN