Materiał promocyjny

Kucharze DDTVN pomagają choremu Kubusiowi

Dziś w naszej kuchni Tomek Jakubiak i Monika Mrozowska. Oboje zaangażowali się w akcję zbierania pieniędzy na leczenie chorego Kubusia. Chłopiec ma ciężką wadę wrodzoną serca. Przeszedł dwie operacje. Niestety, kilka dni po drugiej operacji doszło u Kuby do zatrzymania akcji serca i na skutek niedotlenienia mózgu chłopiec ma porażenie wszystkich czterech kończyn.

Przedmiotem aukcji jest kolacja w domu osoby, wygra aukcję, przyrządzona przez Tomasza Jakubiaka, kucharza Dzień Dobry TVN. Pokażemy ją na antenie Dzień Dobry TVN! A menu zostanie przygotowane pod kątem upodobań kulinarnych zwycięzcy aukcji.

Link do aukcji: http://allegro.pl/kolacja-przyrzadzona-przez-tomasza-jakubiaka-i1307073720.html

Kurak zagrodowy z kolendrą i trawą cytrynową

Składniki:

1 kurak rozebrany na części 4

garść kolendry świeżej

1 trawa cytrynowa

2 limonki

1 mała chilli

4 ząbki czosnku

kawałek imbiru

łyżeczka kminu rzymskiego

Przygotowanie:

Trawę cytrynową, chilli, otartą skórkę z limonki, czosnek, imbir i ówcześnie uprażony kmin ucieramy w moździerzu na gładką masę. Kuraka już przygotowanego myjemy, suszymy, solimy, skrapiamy sokiem z limonki i nacieramy powstałą pastą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po upłynięciu czasu kawałki kuraka obsmażamy i przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. pieczemy około 40 minut. Jak ktoś lubi to do marynaty można dodać miód. Podajemy z ryżem jaśminowym!!

Risotto z truflami i białym winem

Składniki:

0,5 kg ryżu do risotto

2 łyżeczki pasty truflowej (można nabyć w lepszych sklepach lub sklepach z włoską żywnością)

szklanka białego wytrawnego wina

3 cebulki szalotki

1 ząbek czosnku

szczypta szafranu ale niekoniecznie

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

kilka łyżeczek oliwy truflowej

łyżeczka dobrego masła

10 dkg sera Carskiego lub Dżiugasa

sól / pieprz

300 ml bulionu wegetariańskiego

Przygotowanie:

Na patelni, na małym ogniu rozpuszczamy masło i usuwamy powstałą pianę (klarowanie), dodajemy posiekaną drobno szalotkę i czosnek cały lekko zmiażdżony (czosnek usuwamy, gdy tylko lekko się zrumieni - chodzi nam o sam smak). Następnie dokładamy ryż i pastę truflową, smażymy 4 minuty i dolewamy białe wino. Gdy wino odparuje do połowy, dolewamy stopniowo bulion i sprawdzamy, kiedy ryż będzie miękki. Tuż przed podaniem, do risotto dodajemy jeszcze odrobinę masła i podajemy na talerz. Przed gośćmi polewamy oliwą truflową i posypujemy serem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości