Marynowane Fricasse z kurczaka
Składniki dla 4 osób:
400 g piersi z kurczaka
1 pęczek dymki dł. 2 cm
3 ząbki czosnku
Sól, cynamon, imbir,
grubomielony czarny pieprz indyjski Prymat do smaku
3 łyżki słodkiej papryki węgierskiej
1 szklanki orzeszków ziemnych
1 szklanki orzechów nerkowca
1 papryczka chili
1 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki słodkiego sosu sojowego
2 łyżki mąki kukurydzianej
Sok z 1 limonki do smaku
200 g ugotowanego ryżu jaśminowego
100 ml białego wytrawnego wina
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka pokroić na kawałki wielkości 3-4 cm. W miseczce wymieszać mąkę kukurydzianą, słodką paprykę węgierską, imbir, szczyptę cynamonu, sól, grubo mielony czarny pieprz indyjski, słodki sos sojowy, sok z limonki, pokrojony na kawałki czosnek i olej sezamowy. Do tak przygotowanej marynaty włożyć pokrojonego kurczaka i odstawić na minimum godzinę. Mielone orzeszki ziemne i nerkowce uprażyć na rozgrzanej patelni. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej kurczaka na złoty kolor, a następnie dodać orzeszki i posiekana papryczkę chili oraz wlać białe wino. Tak przygotowanego kurczaka doprawić do smaku, podawać z ryżem jaśminowym i siekaną dymką.
Polędwiczka z dorsza atlantyckiego
Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g polędwiczek z dorsza atlantyckiego
Marynata:
Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
3 łyżki słodkiej papryki węgierskiej
Sos:
2 nieduże cebule
8 pieczarek
2 czosnki
1 cukinia
3 łyżki oliwy z oliwek
100 g sera złocistego
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml śmietany kremówki
Sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone polędwiczki z dorsza natrzeć wszystkimi składnikami marynaty i odstawić na godzinę do lodówki. Posiekane cebulę podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone w plastry pieczarki, cukinię, czosnek i pokrojony w kostkę ser, wlać wino i śmietanę. Całość dusić do uzyskania jednolitej konsystencji sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dorsza obsmażyć na patelni, a następnie piec przez ok. 15 minut w temperaturze 180oC z włączoną funkcją termoobiegu. Tak przygotowane polędwiczki z dorsza podawać na aromatycznym sosie z chrupiącą bagietką.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN