Kurczak w kokosie z sałatką z ogórka
Składniki:
2 jajka
4 filety z kurczaka
6 łyżek wiórek kokosowych
sól
pieprz
olej kokosowy
2 ogórki szklarniowe
1 czerwona cebula
1 mała papryczka chili
3 łyżeczki cukru
4 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Roztrzepać jajka ze szczyptą soli i pieprzu. Filety przyprawić solą i pieprzem. Zanurzyć w jajku, a następnie "opanierować" w wiórkach. Ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 min. W tym czasie cienko pokroić ogórka w plasterki, cebulę w piórka, a chili drobno posiekać. Ocet wymieszać z cukrem i warzywami. Przyprawić solą i pieprzem. Kurczaka podawać pokrojonego w plasterki na sałatce.
Sałatka z kokosem
Składniki:
5 łyżek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka otartej skórki z limonki
sok z jednej limonki
8 łodyg selera naciowego
1/2 świeżego kokosa
garść rodzynek
1 jabłko
sól do smaku
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, skórką i sokiem z limonki. Selera, kokosa i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z jogurtem. Dodać rodzynki. Przyprawić solą i pieprzem.
Ekspresowa zupa z mleczka kokosowego
Składniki:
1 łyżka czerwonej pasty curry
400 g mleczka kokosowego (1 puszka)
100 g boczniaków
1 paczka szerokiego makaronu ryżowego
1 opakowanie kiełków do smażenia
1 zielone chilli
1/2 pęczka dymki
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny
sos sojowy do smaku
olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Na 2 łyżkach oleju kokosowego przesmażyć pastę curry. Dodać mleczko kokosowe i 1/2 puszki (pozostałej po mleczku) wody, zagotować. W tym czasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju kokosowego, podsmażyć na nim kiełki, dodać do zupy, zostawiając olej na patelni. Następnie podsmażyć pokrojone w paski boczniaki, dodać do zupy. Połowę posiekanego chilli razem z makaronem dodać do zupy i ją zagotować, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać w miseczkach. Zupę można posypać posiekanym chilli, dymką i lekko skropić sosem sojowym.
Ciasto kokosowo-marchewkowo-morelowe
Składniki:
200 g mąki z pełnego przemiału
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
200 g oleju kokosowego
150 g cukru brązowego
3 duże jajka
200 g tartej marchewki
skórka otarta z cytryny
150 g suszonych moreli, najlepiej niesiarkowanych
100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Nasmarować keksówkę o wymiarach 11x22 cm olejem kokosowym. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól wymieszać w misce. Olej kokosowy ubić w misce mikserem elektrycznym przez ok. minutę. Dodawać porcjami cukier, ciągle ubijając aż wszystko się połączy i będzie kremowe oraz miękkie. Do tłuszczu dodać jajko i łyżkę mąki, wymieszać aż wszystko się połączy. Powtórzyć to z pozostałymi jajkami. Dodać resztę mąki, startą marchewkę, pokrojone w kostkę morele, skórkę z cytryny i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać aż wszystko się połączy. Przelać do natłuszczonej keksówki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. godziny.
Kokosowa panna cotta z wiśniami
Składniki:
2 łyżeczki żelatyny
400 ml mleczka kokosowego
5 łyżek cukru
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
400 g mrożonych wiśni
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w czerech łyżkach zimnej wody. Mleczko podgrzać z cukrem waniliowym i połową cukru. Wiśnie przesmażyć przez chwilę na patelni z resztą cukru. Połowę ułożyć w czterech szklankach. Namoczoną żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku aż się rozpuści. Zalać wiśnie w szklankach i odstawić do zastygnięcia. Gdy żelatyna zwiąże wierzch deserów, udekorować resztą wiśni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN