Książki kucharskie i kulinarne strony internetowe obfitują w przepisy na słodkości: ciasta, torty, babeczki. Wiele tych receptur wymaga jednak długiego przygotowania i szerokiej listy składników. W sytuacji, kiedy do drzwi zapukają niespodziewani gości lub po prostu mamy ochotę na coś słodkiego, co nie wymaga długiego pieczenia, warto sięgnąć po przepisy na jabłka w cieście francuskim.
Chętnie wykorzystywanym w kuchni sosem do sałatek czy mięs jest sos czosnkowy. Jednak ze względu na silny aromat nie zawsze można go zabrać jako dodatek na lunch do pracy czy podać gościom. Dobrą alternatywą dla niego jest sos z musztardy francuskiej, który doskonale sprawdzi się do wszelkiego rodzaju sałatek, mięs i potraw z jajek.
Kotlet to jedno z najczęściej przyrządzanych dań obiadowych w polskich domach. Dostarcza dużo białka, tłuszczu, a z odpowiednimi dodatkami - węglowodanów. Oprócz kotletów mielonych czy tradycyjnych kotletów schabowych warto od czasu do czasu ugotować danie z kuchni regionalnej - dobrą propozycją jest pochodzący z Lubelszczyzny kotlet schabowy po lubelsku.
Kotlety mielone to częste danie goszczące w polskich domach. Z mielonego mięsa można przyrządzić również gołąbki czy rolady. Do ich przygotowania można wykorzystać również mięso mielone w cieście francuskim. Rolada mięsna w cieście to doskonały pomysł na danie główne dla gości.
W czasie świąt na stole często gości tradycyjny, zawijany makowiec, a niedzielne popołudnia umila nam polska szarlotka. Miłośnicy obu tych ciast mogą spróbować przepisu na makowiec po japońsku z jabłkami, który łączy aromat maku z wilgotnymi owocami.
Wraz z nadejściem wiosny na straganach i w sklepach spożywczych pojawiają się białe i zielone szparagi. Można wykorzystać je jako dodatek do dań mięsnych, przygotować na ich bazie zupę oraz sos do makaronów. Jednak mogą stanowić także samodzielną przekąskę – świetnym pomysłem będą szparagi w cieście francuskim w formie tarty lub szparagi w cieście.
Groszek zielony jest często niedocenianym produktem w naszej kuchni. A jest on nie tylko świetnym dodatkiem do sałatek, ale również produktem, z którego można przyrządzić pyszne purée z groszku. To doskonały dodatek do mięs, ale przede wszystkim do grillowanej czy pieczonej ryby.
W niemalże każdym domu na śniadanie czy kolację je się kanapki. Z dodatkiem wędlin, nabiału i warzyw są szybkim i prostym w realizacji pomysłem na różnorodną przekąskę. Pysznym przykładem smarowidła do pieczywa może być pochodzące z kuchni francuskiej rillettes z kaczki.
Kuchnia śródziemnomorska zawiera wiele potraw bazujących na rybach i owocach morza. Przepisy te bardzo często są niezwykle proste i opierają się na naturalnych, łatwo dostępnych produktach wysokiej jakości. Ryba po hiszpańsku może być podawana zarówno w podstawowej wersji, upieczona w zalewie z wina, jak i w aromatycznym sosie warzywnym z dodatkiem przypraw.
Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków. Z kapusta i grzybami, z mięsem i oczywiście z ziemniakami i twarogiem, czyli pierogi ruskie. Doskonałą alternatywą dla miłośników tych ostatnich może być naleśnik po rosyjsku.
Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku. Mimo że często występuje w odmianach z mięsem, można spotkać również wegetariańskie burrito. Jeśli chcemy przyrządzić burrito wegetariańskie, przepis na nie jest niezwykle łatwy do wykonania nawet przez kuchennego laika.
Mimo że specjaliści od żywienia zachęcają do spożywania ryb, to nadal mięso króluje na polskich stołach. Wynikać to może z braku pomysłów na przyrządzenie ryby. Prostym przepisem na szybkie danie obiadowe jest ryba w cieście francuskim z pieczarkami lub ryba w cieście francuskim z porem.
Burrito wywodzi się z Meksyku, z kuchni Tex-Mex. Jest to farsz, w Meksyku podawany tradycyjnie z mięsem mielonym i fasolą, zawinięty w pszenną tortillę. Danie to może stanowić pyszną przekąskę, a także być podawane jako sycący obiad.
Chilli sin carne to wegetariańska odsłona słynnej potrawy chilli con carne. Ta propozycja jest niezwykle sycąca, oczywiście pod warunkiem, że wybierzemy odpowiednie warzywa. Doskonałym pomysłem będzie przyrządzenie chilli sin carne z użyciem roślin strączkowych.
Burrito, czyli potrawa pochodząca z Meksyku z kuchni Tex-Mex, w tradycyjnej odsłonie robione jest z mięsa mielonego i fasoli zawiniętych w placek pszennej tortilli. Choć pojawiło się wiele dań inspirowanych tym daniem, czasem warto sięgnąć po klasyczną wersję burrito z mięsem mielonym.
Ciasto na tortillę nie jest trudne do przyrządzenia. Należy jednak pamiętać, że każdy przepis na tortillę i inne dania z zastosowaniem tego placka może wymagać użycia nieco innego ciasta. Powinno się sprawdzić to jeszcze przed jego przygotowaniem.
Chipsy z tortilli to doskonała przekąska na spotkanie ze znajomymi czy relaksujący wieczór. Ich przygotowanie w domu jest niezwykle proste. Możemy jednak wykorzystać je w niecodzienny sposób, przygotowując np. sałatkę z chipsami tortilla.
Często chcąc przygotować dania jarskie, stajemy przed nie lada wyzwaniem. Bezmięsna kuchnia kojarzy nam się z potrawami bez smaku, ale to nieprawda! Zobacz smaczne przepisy na potrawy jarskie.
Lekkostrawny obiad może kojarzyć się z posiłkiem suchym i pozbawionym wyrazu, ale czy naprawdę tak jest? Dania lekkostrawne mogą być nie tylko zdrowe, ale i smaczne, a sposób ich przyrządzania wcale nie musi być nudny.
Jak zrobić dietetyczną tortillę? Jakich użyć składników i jak przyrządzić ciasto, aby tortilla dietetyczna była najlepsza w smaku?
Dip do nachos jest niezbędny do tego, aby w pełni cieszyć się doskonałym smakiem tej przekąski. Niektóre z nich są szczególnie popularne, np. salsa lub z awokado, inne nieco bardziej oryginalne, np. dip czosnkowy.
Enchilada z kurczakiem jest nie tylko pyszna, lecz także niezwykle sycąca, stanowi więc doskonały pomysł na obiad. Tradycyjną meksykańską enchiladę podaje się zwykle w tortilli kukurydzianej, która jest dosyć sztywna, dlatego przed zawinięciem farszu warto podgrzać placek.
Fajitas to popularne danie rodem z kuchni Tex-Mex, podawane na tortilli pszennej lub kukurydzianej. Najbardziej klasyczna odsłona tej potrawy to fajitas z wołowiny, jednak wraz z rozpowszechnieniem się jej zaczęły pojawiać się inne wersje, np. kurczak fajita.
Tortilla to rodzaj placka, wykorzystywany do przygotowania innych potraw, takich jak quesadilla czy tacos. W Polsce kojarzymy ją na ogół z gotowym daniem, na które składają się warzywa i kawałki mięsa. Prosta w przygotowaniu, może stanowić pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Jak składać tortille, aby uzyskać pożądany kształt? Ile farszu powinno znaleźć się w środku? Poniżej porady dla osób, które po raz pierwszy przygotowują potrawę.
Jalapeno, czasem nazywana niepoprawnie jalapenos, to rodzaj ostrej papryczki, wykorzystywany w kuchni. Jakie właściwości posiadają papryczki jalapeno, jak można je wykorzystać oraz jak wygląda ich ostrość w porównaniu do innych papryczek?
Wiedeńska kawa stanowi niezwykle aromatyczny napój, który serwuje się w restauracjach i kawiarniach całego świata. Połączenie śmietany, czekolady i mocnego espresso sprawia, że mamy ochotę na kolejną porcję i dłuższe delektowanie się tym smakiem. Świadczą o tym statystyki, potwierdzające, iż Austriacy należą do nacji, które w porównaniu do innych państw w skali roku wypijają ogromne ilości kawy. Jak zatem przygotować ten wyjątkowy napój?
Na co dzień jesteśmy zabiegani i staramy się przygotowywać posiłki, które są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Szybkie tempo życia sprawia, że wybieramy tylko te przepisy, które charakteryzują się krótkim czasem przygotowania. Karczek królewski to danie na specjalną okazję. Choć wymaga większego zaangażowania i czasu, niewątpliwie jest tego wart.
Napoleonka na cieście francuskim jest niezwykle popularnym ciastem w Polsce. Napoleonkę, potocznie nazywaną kremówką, można kupić niemal w każdej cukierni. Jest to ciasto szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Jeżeli nie lubisz ogórków o bardzo intensywnym smaku, to ogórki po żydowsku będą idealne! Są delikatne, mało kwaśne, a raczej słodko–winne. Poza tym… naprawdę łatwo je zrobić!
Klasyczne sałatki na surowo mogą się w końcu znudzić, dlatego w kuchni warto odkrywać nowe smaki. Kapusta pak choi, nazywana inaczej kapustą chińską, to produkt, którym można urozmaicić sałatki na zimno. W kuchni azjatyckiej jest to jeden z głównych produktów.