Babeczki chlebowe, grzyby leśne
Składniki:
- Pieczywo tostowe ciemne
- Jajko
- Ser tarty dojrzewający
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Pieczywo pozbawiamy skórki zewnętrznej, środek rozwałkowujemy na cienkie placki. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym chlebem. Smarujemy jajkiem posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku.
- 500g grzyby leśne
- 2szt cebula
- Masło klarowane do smażenia
- Sól, pieprz
- Tymianek świeży
- Natka pietruszki
- 100ml wiśniówka
Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone grzyby, smażymy razem, podlewamy wiśniówką, odparowujemy. Dodajemy natkę pietruszki, tymianek. Po wierzchu posypujemy serem i zapiekamy.
Burak w barszczu, pierożki z wieprzowiną
Składniki:
- 1kg burak podłużny
- 1 włoszczyzna
- 2szt cebula
- Liść laurowy, ziele angielskie,
- Pieprz czarny, sól
- Ocet jabłkowy
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Z włoszczyzny przygotowujemy szybki wywar warzywny. Oczywiście doprawiamy go solą, pieprzem, liściem i zielem. W rondlu na oleju przesmażamy cebule, dodajemy po chwili pokrojone buraki. Smażymy kilka minut i podlewamy małymi partiami wywarem warzywnym. Buraki powoli będą nam mięknąc oddawać swój smak i kolor. Kiedy tylko burak będzie półtwardy dodajemy ocet dla poprawy kolorystyki. Doprawiamy jeszcze raz przyprawami, cukrem. Dodajemy dużą ilość koperku, lubczyku i pokrojone jabłka.
- 500g mięso mielone z łopatki
- 2szt cebula smażona
- Kminek mielony, lubczyk, pieprz, sól
- 2-3 łyżki masło klarowane
- 1szkl wywaru warzywnego
Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy farsz do pierogów, wstawiamy do lodówki i zabieramy się za ciasto:
- 500g mąka
- 3 jajka
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka soli
- 50ml woda ciepła
Wszystko mieszamy, wyrabiamy, owijamy folią i pozostawiamy aby ciasto odpoczęło. Później rozwałkowujemy i lepimy pierogi. Gotujemy w wodzie osolonej i podajemy do naszych buraków w barszczu.
>>>Zobacz też: Wywiad z Andrzejem Polanem. Miał zostać nauczycielem, wybrał kuchnię!
Kurczę pieczone, papryka, ostra kiełbasa
Składniki:
- 1 kurczak cały
- 4szt cebula
- 4szt papryka kolorowa
- 2 jabłka
- Kiełbasa cienka ostra węgierska lub hiszpańska
- Sól, pieprz, oregano
- Chorizo suszone
- Papryka wędzona
- Ziemniak mały
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Olej łączymy z chorizo, pieprzem, sola, oregano, papryką wędzoną. Bejcą smarujemy z każdej strony kurczaka, cebule kroimy w grube plastry. Wykładamy dno formy do pieczenia cebulą, układamy kurczaka na wierzchu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 250 stopni na około 20 minut. Paprykę, ziemniaki, jabłka oraz porwaną na kawałki kiełbasę obsmażamy na patelni i dodajemy do zapieczonego kurczaka. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około 1 godziny, w trakcie podlewając wywarem warzywnym.
Beza orzechowa, czekolada gorzka, śliwki
Składniki:
- 100g białko
- 180g cukier drobny
- 200g orzechy arachidowe bez soli
Przygotowanie:
Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na puszystą pianę, w trakcie partiami dodajemy cukier. Ubijamy do momentu aż masa będzie szklista i kiedy przeciągniemy
łyżką po bezie na koniec pojawi się charakterystyczny stożek. Dodajemy orzechy arachidowe i wykładamy najlepiej za pomocą łyżki porcje bezy z orzechami. Wstawiamy do piekarnika, temp. 150 stopni na około 40 minut.
- 500ml śmietanka 36%
- 600g czekolada gorzka
- Śliwki węgierki
Czekoladę kruszymy na drobne kawałki, śmietankę podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Gorącą zalewamy czekoladę, odstawiamy na 2-3 minuty i mieszamy do jednolitej konsystencji. Studzimy i podbijamy mikserem na puszysty krem. Krem wykładamy na bezy, wierzch dekorujemy przesmażonymi śliwkami.
Rurki z jabłkami i kremem goździkowym
Składniki:
- Ciasto francuskie
- Foremki do rurek
- Jajko
- Cukier wanilinowy
Ciasto kroimy na cienkie paski, rurki metalowe smarujemy masłem i obwijamy ciastem, smarujemy jajkiem roztrzepanym z dodatkiem cukru wanilinowego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 200 stopni.
- 300g prażone jabłko
- 50ml rum
- 200g ser mascarpone
- 200ml śmietanka 36%
Mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem zmiksowanym z goździkami . Jabłka łączymy z rumem, jabłkami wypełniamy rurki, wierzch rurek dekorujemy kremem.
Tort jesień
Składniki:
- Biszkopt na tort czekoladowy
- 1kg czekolada karmelowa
- 1l śmietanka 36%
- 1kg Powidła śliwkowe
- Po 200g orzechy włoskie, laskowe
- Po 300g winogrona czarne, zielone drobne
- Nalewka śliwkowa do nasączenia tortu
- Śliwka węgierka
- Miód do przesmażenia owoców
Zobacz też:
- Andrzej Polan i jego pomysły na kapustę!
- Kotlety mielone według przepisu Polana
- Andrzej Polan i jego pomysł na leczo!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN