Urodzinowa kuchnia Andrzeja Polana!

Dziś Andrzej Polan świętuje urodziny! Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej przygotował przyjęcie urodzinowe! Stół aż uginał się od pyszności Polana :) Co powiecie na babeczki chlebowe, buraka w barszczu, pieczonego kurczaka, a na deser bezę orzechową z czekoladą i śliwkami?

Babeczki chlebowe, grzyby leśne

Składniki:

  • Pieczywo tostowe ciemne
  • Jajko
  • Ser tarty dojrzewający
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Pieczywo pozbawiamy skórki zewnętrznej, środek rozwałkowujemy na cienkie placki. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym chlebem. Smarujemy jajkiem posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku.

  • 500g grzyby leśne
  • 2szt cebula
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól, pieprz
  • Tymianek świeży
  • Natka pietruszki
  • 100ml wiśniówka

Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone grzyby, smażymy razem, podlewamy wiśniówką, odparowujemy. Dodajemy natkę pietruszki, tymianek. Po wierzchu posypujemy serem i zapiekamy.

Burak w barszczu, pierożki z wieprzowiną

Składniki:

  • 1kg burak podłużny
  • 1 włoszczyzna
  • 2szt cebula
  • Liść laurowy, ziele angielskie,
  • Pieprz czarny, sól
  • Ocet jabłkowy
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Z włoszczyzny przygotowujemy szybki wywar warzywny. Oczywiście doprawiamy go solą, pieprzem, liściem i zielem. W rondlu na oleju przesmażamy cebule, dodajemy po chwili pokrojone buraki. Smażymy kilka minut i podlewamy małymi partiami wywarem warzywnym. Buraki powoli będą nam mięknąc oddawać swój smak i kolor. Kiedy tylko burak będzie półtwardy dodajemy ocet dla poprawy kolorystyki. Doprawiamy jeszcze raz przyprawami, cukrem. Dodajemy dużą ilość koperku, lubczyku i pokrojone jabłka.

  • 500g mięso mielone z łopatki
  • 2szt cebula smażona
  • Kminek mielony, lubczyk, pieprz, sól
  • 2-3 łyżki masło klarowane
  • 1szkl wywaru warzywnego

Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy farsz do pierogów, wstawiamy do lodówki i zabieramy się za ciasto:

  • 500g mąka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka soli
  • 50ml woda ciepła

Wszystko mieszamy, wyrabiamy, owijamy folią i pozostawiamy aby ciasto odpoczęło. Później rozwałkowujemy i lepimy pierogi. Gotujemy w wodzie osolonej i podajemy do naszych buraków w barszczu.

>>>Zobacz też: Wywiad z Andrzejem Polanem. Miał zostać nauczycielem, wybrał kuchnię!

Kurczę pieczone, papryka, ostra kiełbasa

Składniki:

  • 1 kurczak cały
  • 4szt cebula
  • 4szt papryka kolorowa
  • 2 jabłka
  • Kiełbasa cienka ostra węgierska lub hiszpańska
  • Sól, pieprz, oregano
  • Chorizo suszone
  • Papryka wędzona
  • Ziemniak mały
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Olej łączymy z chorizo, pieprzem, sola, oregano, papryką wędzoną. Bejcą smarujemy z każdej strony kurczaka, cebule kroimy w grube plastry. Wykładamy dno formy do pieczenia cebulą, układamy kurczaka na wierzchu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 250 stopni na około 20 minut. Paprykę, ziemniaki, jabłka oraz porwaną na kawałki kiełbasę obsmażamy na patelni i dodajemy do zapieczonego kurczaka. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około 1 godziny, w trakcie podlewając wywarem warzywnym.

Beza orzechowa, czekolada gorzka, śliwki

Składniki:

  • 100g białko
  • 180g cukier drobny
  • 200g orzechy arachidowe bez soli

Przygotowanie:

Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na puszystą pianę, w trakcie partiami dodajemy cukier. Ubijamy do momentu aż masa będzie szklista i kiedy przeciągniemy

łyżką po bezie na koniec pojawi się charakterystyczny stożek. Dodajemy orzechy arachidowe i wykładamy najlepiej za pomocą łyżki porcje bezy z orzechami. Wstawiamy do piekarnika, temp. 150 stopni na około 40 minut.

  • 500ml śmietanka 36%
  • 600g czekolada gorzka
  • Śliwki węgierki

Czekoladę kruszymy na drobne kawałki, śmietankę podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Gorącą zalewamy czekoladę, odstawiamy na 2-3 minuty i mieszamy do jednolitej konsystencji. Studzimy i podbijamy mikserem na puszysty krem. Krem wykładamy na bezy, wierzch dekorujemy przesmażonymi śliwkami.

Rurki z jabłkami i kremem goździkowym

Składniki:

  • Ciasto francuskie
  • Foremki do rurek
  • Jajko
  • Cukier wanilinowy

Ciasto kroimy na cienkie paski, rurki metalowe smarujemy masłem i obwijamy ciastem, smarujemy jajkiem roztrzepanym z dodatkiem cukru wanilinowego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 200 stopni.

  • 300g prażone jabłko
  • 50ml rum
  • 200g ser mascarpone
  • 200ml śmietanka 36%

Mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem zmiksowanym z goździkami . Jabłka łączymy z rumem, jabłkami wypełniamy rurki, wierzch rurek dekorujemy kremem.

Tort jesień

Składniki:

  • Biszkopt na tort czekoladowy
  • 1kg czekolada karmelowa
  • 1l śmietanka 36%
  • 1kg Powidła śliwkowe
  • Po 200g orzechy włoskie, laskowe
  • Po 300g winogrona czarne, zielone drobne
  • Nalewka śliwkowa do nasączenia tortu
  • Śliwka węgierka
  • Miód do przesmażenia owoców

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości