Bezglutenowa babka cytrynowa

Bezglutenowa babka cytrynowa z kokosem
Bezglutenowa babka cytrynowa z kokosem
W kuchni Dzień Dobry TVN Magdalena i Róża Adamcio - uczestniczki programu Słodka rywalizacja upiekły: serowiec kajmakowy i mazurek wielkanocny. Znalazło się też coś dla osób, których organizmy nie tolerują glutenu. Była to bezglutenowa babka cytrynowa z kokosem.

Bezglutenowa babka cytrynowa z kokosem

Składniki:

1/2 kostki do pieczenia margarynę (125 g)

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (90 g)

1/2 szklanki mąki kukurydzianej (90 g)

1/2 szklanki wiórków kokosowych (45 g)

1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru (125 g)

sok z małej cytryny

4 białka

2 żółtka

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i bezglutenowy proszek do pieczenia. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i ciągle ubijając dodajemy żółtka. Do masy jajecznej wlewamy wystudzoną margarynę i delikatnie mieszamy. Ciągle ubijając dodajemy po łyżce mąki z wiórkami i na koniec sok z cytryny. Formę do babki z kominkiem smarujemy margaryną i posypujemy mąką kukurydzianą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180 st. C ok. 40 min.

Serowiec kajmakowy

Składniki:

Spód:

50 g orzeszków laskowych

80 g ciastek kruchych (herbatników)

30 g margaryny

1 łyżka cukru

Masa:

400 g masy kajmakowej/krówkowej

50 g margaryny

100 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowy

3 jajka

600 g sera mielonego

1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy w misce, łączymy z margaryną, zagniatamy palcami. Dodajemy posiekane drobno orzechy. Wykładamy masę na tortownicę, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 min. Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę.

Do masy dodajemy połowę kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy jajka, następnie ser i mąkę. Dobrze miksujemy. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 170 st. C. Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 45 min. Po 30 min. sprawdzamy stopień upieczenia – gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową. Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków. Jeśli sernik nie będzie lepiący, to znaczy, że jest gotowy. Wyłączamy piekarnik, nie wyjmujemy sernika dopóki nie wystygnie (żeby nie opadł). Kiedy zupełnie ostygnie, wyjmujemy go.

Teraz czas na przygotowanie polewy. 170 g masy kajmakowej wkładamy do garnuszka, dodajemy 3 łyżki mleka i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Polewamy wierzch całkowicie ostudzonego sernika. Możemy posypać prażonymi płatkami migdałów.

Mazurek wielkanocny

Składniki:

250 g mąki

125 g margaryny

5 łyżek cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 jajo (do ciasta)

2 szklanki bakalii

1 łyżka płatków kukurydzianych (lub więcej)

szczypta kardamonu

1 łyżka miodu

3 jajka (do masy bakaliowej)

Przygotowanie:

Na stolnicy siekamy margarynę z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajem, zagniatamy ciasto. Owijamy w folię, wkładamy do lodówki na 2 godziny. Bakalie zaparzamy, osuszamy, siekamy. Trzy jaja ubijamy mikserem, dodajemy miód, kardamon, płatki kukurydziane, bakalie, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek. Wykładamy prostokątną formę, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy masę bakaliową, dociskamy. Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości