Cynamonowa granola z prażonym sorgo
Czas przygotowania: 20 min. + czas suszenia, przepis na 8 porcji
Składniki:
150 ml nektaru z agawy
2 łyżeczki cynamonu mielonego
½ laski wanilii
½ łyżeczki mielonego kardamonu
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki soli morskiej
175 g ziaren sorgo
50 g płatków migdałów
50 g orzechów pekan, posiekanych
50 g wiórków kokosowych
50 g nasion dyni
Przygotowanie:
Nektar z agawy wymieszaj z cynamonem, kryształkami z wanilii i pozostałymi przyprawami.
Ziarna sorgo upraż na dużej patelni na średnim ogniu pod przykryciem.
Ziarna sorgo przesyp do dużej miski, dodaj migdały, orzechy pekan, wiórki kokosowe i pestki dyni dodaj syrop z przyprawami, wymieszaj.
Mieszankę rozprowadź na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, piecz przez godz. w temp. 130 st., zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Granolę podawaj z jogurtem bądź ulubionym mlekiem i świeżymi owocami.
Śledzie korzenne z cynamonem
Czas przygotowania : ok. 30 min.+ czas marynowania, przepis na 4 porcje
Składniki:
6 filetów ze śledzi
1 duża cebula
3 łyżki miodu
75 ml octu winnego z białego wina
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
2 łyżki rodzynek
100 ml soku z pomarańczy
1 łyżka oleju
½ łyżeczki cynamonu mielonego
4 goździki
4 szt. ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
Przygotowanie:
Pokrojoną w piórka cebule podsmaż na patelni, dodaj miód, ocet, skórkę z pomarańczy, rodzynki podlej sokiem i duś kilka min. pod koniec dodaj utarte w moździerzu goździki, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz oraz wsyp cynamon.
Namoczone, pokrojone śledzie zalej wystudzonym „sosem”, wymieszaj, odstaw na 1 dzień w chłodne miejsce.
Ciasto z gruszkami w cynamonie i berberysem
Czas przygotowania : 50 min + czas chłodzenia ciasta, przepis na 6 porcji
Składniki:
Ciasto
175 g mąki pszennej
50 g płatków migdałowych
1 łyżka cukru pudru
1/4 łyżeczki soli morskiej ziołowej
100 g zimnego pokrojonego masła niesolonego
3 łyżki zimnej wody
Nadzienie z gruszek i berberysu
3 twarde dojrzałe gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone
50 g suszonego berberysu
100 g cukru pudru
25 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1/4 łyżeczki soli morskiej ziołowej
½ łyżeczki ekstraktu z migdałów
1 jajko, lekko roztrzepane
25 g płatków migdałów
Przygotowanie:
Mąkę, zmielone migdały, cukier, i sól wymieszaj w malakserze, dodaj masło i wodę i wyrób na jednolite ciasto.
Z ciasta uformuj krążek, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godz.
W celu przygotowania nadzienia wymieszaj w misce cukier, mąkę, sól, cynamon, dodaj gruszki berberys, ekstrakt migdałowy.
Wszystko delikatnie wymieszaj, wyjmij gruszki, mąkę z przyprawami odstaw.
Ciasto rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia tak aby miało 30 cm. średnicy, 3 cm od brzegu rozprowadź mąkę z przyprawami, która pozostała po gruszkach.
Ułóż gruszki, posmaruj ubitym białkiem. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem, oprósz cukrem i płatkami migdałów.
Ciasto piecz w 190 st. ok 30 min., wystudź, podawaj z bitą śmietana udekorowane berberysem.
Gruszka w czerwonym winie
Czas przygotowania : ok. 30 min.+ czas” leżakowania”
Składniki:
4 twarde gruszki
500 ml czerwonego wytrawnego wina
½ szklanki cukru
100 ml octu winnego z czerwonego wina
6 goździków
1 kora cynamonu
Przygotowanie:
Do wąskiego wysokiego rondelka/garnka wlej wino, dodaj ocet, cukier, goździki, oraz cynamon, doprowadź do wrzenia.
Dodaj obrane przekrojone na pól, wydrążone gruszki, gotuj 5 min. na wolnym ogniu następnie wystudź i odstaw razem z winem w chłodne miejsce na kilkanaście godz.
Idealne jako dodatek do pasztetów, serów oraz do pieczonych mięs i drobiu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN