Andrzej Polan i jego pomysły na kapustę!

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy z kapustą w roli głównej. Co powiecie na pieczoną kapustę z chrupiącą szynką lub gołąbki z ziemniakami, serem solankowym, pietruszką w grzybach? Pycha!

Kapusta pieczona z sosem koperkowym i chrupiącą szynką

Składniki:

  • Kapusta w kształcie serca-młoda
  • Olej rzepakowy
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę kroimy w plastry ok. 2cm wzdłuż, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Skrapiamy olejem rzepakowym, układamy plasterki masła, posypujemy odważnie solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego, temp. 200 stopni, czas około 35 minut.

Szynka wędzona, boczek wędzony surowy plastry

Wędzonkę wysmażamy na patelni lub wypiekamy w piekarniku na chrupiąco. Zabieramy się za przygotowanie sosu koperkowego.

  • 1 łyżka musztarda rosyjska
  • 1 jajko
  • 200ml olej rzepakowy
  • Sól
  • Sok z cytryny
  • 1 pęczek koperek
  • Natka pietruszki

Wszystko umieszczamy w naczyniu i za pomocą blendera miksujemy na gęsty sos majonezowy. Upieczoną kapustę, posypujemy boczkiem ,szynką, posypujemy natką pietruszki i skrapiamy sosem koperkowym.

Gołąbki z ziemniakami, serem solankowym, pietruszką w grzybach

Składniki:

  • 500g ziemniak gotowany
  • 1szt kapusta coolwrap do gołąbków
  • 1000g ser solankowy
  • 2szt cebula
  • 1szkl. Kasza jęczmienna drobna
  • 1 pęczek koperek
  • Sól, pieprz,
  • 2szt. korzeń pietruszki
  • Masło klarowane do smażenia

Składniki:

Na maśle przesmażamy na złoty kolor cebulę i pietruszkę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy kaszę jęczmienną drobną, chwilę smażymy i podlewamy bulionem. Kiedy tylko kasza zmięknie, nadmiar bulionu odparuje, łączymy z ziemniakami, serem solankowym, koperkiem posiekanym. Doprawiamy pieprzem i solą. Farsz zwijamy w liście kapusty, gołąbki układamy w blaszce wyłożonej pozostałymi liśćmi kapusty.

  • 500g grzyby ( maślaki, podgrzybki, borowiki) świeże lub mrożone
  • 4szt cebula
  • Sól, pieprz czarny
  • Natka pietruszki
  • Śmietanka 30%

Na maśle przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, jej ilość powinna być zbliżona do ilości grzybów. Smażymy i kiedy cebula straci swój surowy, intensywny aromat, dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy razem, podlewamy wodą, dodajemy śmietankę i zalewamy tym nasze gołąbki. Wstawiamy do piekarnika, temp. 180 stopni, czas około 40 minut

Przekładana jak lasagne kapusta mięsem

Składniki:

  • 1szt kapusta biała
  • 1kg mięso wołowe mielone
  • 4szt cebula
  • 250ml zmiksowane pomidory
  • 1op. Włoszczyzna
  • Olej do smażenia
  • Sól, pierz czarny
  • Cząber

Przygotowanie:

Kapustę parzymy w wodzie, zdejmujemy pojedyncze liście. Samą końcówkę ze środka drobno szatkujemy. Na oleju przesmażamy pokrojoną drobno włoszczyznę, cebulę. Zdejmujemy z patelni i dodajemy partiami mięso. Smażymy i łączymy z warzywami. Dodajemy pomidory zmiksowane, posiekaną resztkę kapusty i przyprawy. Dusimy razem do miękkości, odparowania nadmiaru płynu. Kiedy sos będzie miał odpowiednią gęstość zdejmujemy z palnika.

  • 100g masło
  • 100g mąka
  • 0o1l mleko
  • Sól, pieprz biały mielony, kminek mielony
  • 300g ser tarty mozzarella
  • Masło rozpuszczamy, łączymy z mąką i zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem.

Na dno naczynia w którym będziemy przygotowywać naszą zapiekankę wykładamy porcję sosu kminkowego. Liście kapusty, sos mięsny, beszamel i posypujemy serem. Ponownie liście, sos mięsny, sos kminkowy i ser. I tak do wykorzystania składników. Przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika, temp. 200 stopni ,czas około 30 minut.

Zobacz film: Kapusta dobra na wszystko. Źródło: Dzień dobry TVN

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości