Kuchnia Filipa Mecnera, menadżera gwiazd. Gotowanie to jego pasja!

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Filipa Mecnera, menadżera gwiazd. Filip w wolnym czasie gotuje. To jego jedna z największych pasji. Inspiracji do swoich potraw szuka w smakach z dzieciństwa oraz w podróżach.

Sałatka izraelska z granatem

Składniki:

  • pomidory (w sumie około kilograma, może trochę więcej) w różnych kolorach, gatunkach i rozmiarach (im bardziej kolorowo i rozmaicie, tym lepiej)
    • doniczka świeżego oregano
      • 1 sztuka czerwonej cebuli
        • pół białej cebuli (najlepiej cukrowej albo dymka)
          • 1 granat albo wyłuskanie już pestki z jednego owoca granatu
            • 1 pomarańcza
              • dwa ząbki czosnku
                • świeża papryka (1 sztuka każdej: czerwonej, zielonej, żółtej)
                  • jedna papryka chilli
                    • ziele angielskie
                      • szczypta pieprzu i soli
                        • trzy małe łyżki melasy z granatów (jeśli nie będzie to ewentualnie sos balsamiczny i syrop z malin)
                          • oliwa z oliwek
                            • 1 chałka

                              Przygotowanie:

                              Pokrojone w drobną kostkę pomidory, cebulę, paprykę i papryczkę chilli wkładamy do dużej miski. Z pomidorów warto usunąć gniazda nasienne, żeby sałatka nie była zbyt wodnista. Do wszystkiego dodajemy wyciśnięty albo posiekany czosnek, pestki z granatu i liście oregano. No i przyprawiamy: dodajemy oliwę, sól, pieprz, ziele angielskie. Dolewamy trochę melasy z granatów i sok z wyciśniętej pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilkę, żeby się wszystkie składniki „przegryzły”.

                              W tym czasie kroimy pieczywo, smarujemy odrobiną oliwy lub masła i rumienimy w piekarniku. Podajemy jak włoską bruschettę

                              Własnej roboty tagiatelle z grzybami

                              Składniki:

                              Na makaron:

                              • 6 jajek
                                • Pół kilograma mąki pszennej i 250g semoliny
                                  • Sól

                                    Przygotowanie:

                                    Do mąki usypanej na blacie dodajemy sól, trzy jajka i trzy żółtka. Wyrabiamy na jednolitą masę, wałkujemy. Cienkie ciasto dzielimy na plastry i kroimy w tagiatelle. Świeży makaron gotujemy 3 minuty.

                                    Na sos:

                                    • Różne grzyby (borowiki, podgrzybki, kurki, pieczarki) - dosłownie 2-3 grzyby z każdego typu
                                      • Cebula
                                        • Papryczka chilli
                                          • Dwa żabki czosnku
                                            • Pół kostki masła
                                              • Oliwa z oliwek
                                                • 2 pęczki świeżej pietruszki
                                                  • 1 pomidor
                                                    • Bulion z grzybów
                                                      • Przypieczone okruchy z chleba

                                                        Przygotowanie:

                                                        Na patelni na oliwie smażymy czosnek, cebule i papryczki. Dodajemy oczyszczone wcześniej i pokrojone w plastry grzyby. Smażymy kilka minut, dodajemy trochę masła i zalewamy odrobiną bulionu grzybowego. Dusimy kilka minut, żeby sos zredukował i na koniec wsypujemy pokrojoną natkę, dodajemy pomidory.

                                                        Do gotowego sosu wrzucamy makaron i na koniec posypujemy przypieczonymi okruchami z chleba (zamiast parmezanu)

                                                        Owoce pod kruszonką

                                                        Składniki:

                                                        • Na kruszonkę:
                                                          • 200 gr maki pszennej
                                                            • 100 gr masła
                                                              • 100 gr białego najlepiej drobnego cukru (ale nie cukier puder)
                                                                • cukier waniliowy lub łaska prawdziwej wanilii (najlepiej)
                                                                  • Składniki łączymy w misce aż zrobią się odpowiedniej wielkości grudki.
                                                                    • Owoce:
                                                                      • Mieszanka sezonowych owoców: śliwek (8 sztuk) , borówek (150 gr) i jabłek (2 sztuki)

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Owoce myjemy, kroimy w kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym, wszystko posypujemy kruszoną i pieczemy w 180 st aż kruszonka się zrumieni.

                                                                        Zobacz też:

                                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                        Materiał promocyjny

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana