Kuchnia Filipa Mecnera, menadżera gwiazd. Gotowanie to jego pasja!

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Filipa Mecnera, menadżera gwiazd. Filip w wolnym czasie gotuje. To jego jedna z największych pasji. Inspiracji do swoich potraw szuka w smakach z dzieciństwa oraz w podróżach.

Sałatka izraelska z granatem

Składniki:

  • pomidory (w sumie około kilograma, może trochę więcej) w różnych kolorach, gatunkach i rozmiarach (im bardziej kolorowo i rozmaicie, tym lepiej)
  • doniczka świeżego oregano
  • 1 sztuka czerwonej cebuli
  • pół białej cebuli (najlepiej cukrowej albo dymka)
  • 1 granat albo wyłuskanie już pestki z jednego owoca granatu
  • 1 pomarańcza
  • dwa ząbki czosnku
  • świeża papryka (1 sztuka każdej: czerwonej, zielonej, żółtej)
  • jedna papryka chilli
  • ziele angielskie
  • szczypta pieprzu i soli
  • trzy małe łyżki melasy z granatów (jeśli nie będzie to ewentualnie sos balsamiczny i syrop z malin)
  • oliwa z oliwek
  • 1 chałka

Przygotowanie:

Pokrojone w drobną kostkę pomidory, cebulę, paprykę i papryczkę chilli wkładamy do dużej miski. Z pomidorów warto usunąć gniazda nasienne, żeby sałatka nie była zbyt wodnista. Do wszystkiego dodajemy wyciśnięty albo posiekany czosnek, pestki z granatu i liście oregano. No i przyprawiamy: dodajemy oliwę, sól, pieprz, ziele angielskie. Dolewamy trochę melasy z granatów i sok z wyciśniętej pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilkę, żeby się wszystkie składniki „przegryzły”.

W tym czasie kroimy pieczywo, smarujemy odrobiną oliwy lub masła i rumienimy w piekarniku. Podajemy jak włoską bruschettę

Własnej roboty tagiatelle z grzybami

Składniki:

Na makaron:

  • 6 jajek
  • Pół kilograma mąki pszennej i 250g semoliny
  • Sól

Przygotowanie:

Do mąki usypanej na blacie dodajemy sól, trzy jajka i trzy żółtka. Wyrabiamy na jednolitą masę, wałkujemy. Cienkie ciasto dzielimy na plastry i kroimy w tagiatelle. Świeży makaron gotujemy 3 minuty.

Na sos:

  • Różne grzyby (borowiki, podgrzybki, kurki, pieczarki) - dosłownie 2-3 grzyby z każdego typu
  • Cebula
  • Papryczka chilli
  • Dwa żabki czosnku
  • Pół kostki masła
  • Oliwa z oliwek
  • 2 pęczki świeżej pietruszki
  • 1 pomidor
  • Bulion z grzybów
  • Przypieczone okruchy z chleba

Przygotowanie:

Na patelni na oliwie smażymy czosnek, cebule i papryczki. Dodajemy oczyszczone wcześniej i pokrojone w plastry grzyby. Smażymy kilka minut, dodajemy trochę masła i zalewamy odrobiną bulionu grzybowego. Dusimy kilka minut, żeby sos zredukował i na koniec wsypujemy pokrojoną natkę, dodajemy pomidory.

Do gotowego sosu wrzucamy makaron i na koniec posypujemy przypieczonymi okruchami z chleba (zamiast parmezanu)

Owoce pod kruszonką

Składniki:

  • Na kruszonkę:
  • 200 gr maki pszennej
  • 100 gr masła
  • 100 gr białego najlepiej drobnego cukru (ale nie cukier puder)
  • cukier waniliowy lub łaska prawdziwej wanilii (najlepiej)
  • Składniki łączymy w misce aż zrobią się odpowiedniej wielkości grudki.
  • Owoce:
  • Mieszanka sezonowych owoców: śliwek (8 sztuk) , borówek (150 gr) i jabłek (2 sztuki)

Przygotowanie:

Owoce myjemy, kroimy w kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym, wszystko posypujemy kruszoną i pieczemy w 180 st aż kruszonka się zrumieni.

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości