Chleb bananowy
Składniki:
4 dojrzałe banany
łyżka oleju kokosowego
170 g mąki orkiszowej
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
łyżeczka wanilii
1 kg truskawek
Przygotowanie:
Chleb bananowy jest bardzo prosty do zrobienia. Wszystkie składniki oprócz orzechów należy włożyć do naczynia miksującego i zmiksować. Następnie wsypać orzechy. Wylewam ciasto do brytfanki, którą wcześniej smaruje masłem i posypuje bułką tartą. Wsadzam do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia 55-60 minut i 180 stopni. Patyczek wsadzony do ciasta przed wyjęciem powinien być suchy. Ciasto będzie ciemne.
Masło orzechowe
Składniki: 500 g orzeszków ziemnych
Przygotowanie: Orzechy należy wrzucić do naczynia miksującego i zmiksować. Nie ma konieczności dodawania oleju. Po dłuższym miksowaniu olej wytworzy się z orzechów. Masło orzechowe można zrobić z orzeszków w łupinkach (po uprzednim ściągnięciu łupinki i brązowej skórki) lub z gotowych, obranych orzeszków np. z puszki. Nieuprażone orzeszki należy uprażyć na patelni lub w piekarniku, aby nabrały aromatu. Na koniec masło można odrobinę posolić.
Bulion warzywny (tzw. kostka rosołowa)
Składniki:
50 g parmezanu, pokrojonego na kawałki
200 g selera naciowego
250 g marchewki
100 g cebuli
100 g pomidorów
150 g cukinii
ząbek czosnku
50 g grzybów, świeżych lub suszonych
liść laurowy, suszony
6 gałązek mieszanych ziół, świeżych, (bazylia, szałwia, rozmaryn), tylko liście
4 gałązki pietruszki, świeżej
120 g soli morskiej, gruboziarnistej
30 g białego wytrawnego wina
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie: Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić. Pociąć wszystkie warzywa na kawałki, włożyć je razem z ziołami do naczynia miksującego, rozdrobnić. Dodać sól, białe wino, oliwę z oliwek, gotować około 40 min na małym ogniu. Dodać parmezan i zmiksować 1 min. Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia. Potrzebne będą małe słoiki (5 sztuk).
Ananas pieczony z rumem
Składniki:
Ananas
cynamon
kardamon
imbir
gałka muszkatołowa do starcia
rum biały Bacardi
lody waniliowe (pudełko 1l)
Przygotowanie: Ananas na ciepło: ananasa obrać i pokroić na np. ósemki - usunąć twardy środek. W każdy kawałek wbić kilka goździków, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać cynamonem, kardamonem, można dodać imbiru, gałki muszkatołowej lub zastąpić wszystko mieszanką do piernika. Jeśli ananas jest niedojrzały warto go posypać cukrem trzcinowym (i muscovado i demerara sie sprawdzą) podlewamy rumem i wkładamy do piekarnika - 170 stopni 20 min powinno wystarczyć. W tym czasie ze dwa razy oblać sosem z rumu i przypraw. Podawać gorące z lodami waniliowymi i polane sosem, który się zrobił. Dla lubiących kokos można posypać wiórkami.
Lody waniliowe
Składniki:
2 laski wanilii
600 g mleka 3,2% świeże nie UHT
200 g śmietany min. 30%
100 g ksylitolu
6 żółtek
szczypta soli
Przygotowanie: 2 laski wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać ziarenka, włożyć do naczynia miksującego. Dodać 600 g mleka 3,2%, 200 g śmietany min. 30%, 100 g ksylitolu, 6 żółtek i 1 szczyptę soli (opcjonalnie) – gotować na małym ogniu około 8 min. Laski wanilii usunąć. Masę przelać do foremek do zamrażania do wysokości maksymalnie 4 cm, przykryć folią spożywczą i po całkowitym ostudzeniu wstawić do zamrażarki na 10 h. Zamrożoną masę włożyć na 15 min do lodówki, następnie pokroić na kawałki. Połowę masy włożyć do naczynia miksującego. Zmiksować. Następnie wymieszać. Lody przełożyć do innego naczynia. Czynności powtórzyć z resztą masy. Lody są dość płynne, jeśli chcemy aby były twardsze masę trzeba wstawić na ok. 15 minut do zamrażarki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN