Bułka tarta to ważny składnik w kuchni, który wykorzystuje się głównie do panierowania mięsa i warzyw. Chrupiąca i pyszna panierka jest chętnie stosowana w tradycyjnych kotletach mielonych i mało kto potrafi wyobrazić sobie bez niej to danie. Jednak mąka pszenna w połączeniu z grubą warstwą tłuszczu z pewnością nie pozostaje bez wpływu na organizm, zwłaszcza jeśli panierowane potrawy przygotowuje się dość często. Istnieje wiele zdrowszych zamienników w kuchni, które są nie tylko mniej kaloryczne, lecz także zdrowsze. Sprawdź, czym zastąpić bułkę tartą w kuchni, żeby jedzenie nadal było smaczne. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznej panierki z jajek i bułki, przyjrzyj się poniższym propozycjom.
>>> Zobacz także:
- Kotlety mielone według przepisu Polana
- Jak zrobić sznycel jak prawdziwy wiedeńczyk? Przepis!
- Przepis na kotlet paryski
Czym można zastąpić bułkę tartą? Zdrowe zamienniki
1. Otręby
To jeden z najbardziej przypominających bułkę tartą wariantów. Otręby również zawierają gluten, a podczas smażenia pochłaniają spore ilości tłuszczu, mimo to mają zdecydowanie więcej korzystnych właściwości, m.in. poprzez dużą zawartość błonnika oraz wysokie wartości odżywcze. Warto stosować je w tradycyjnych przepisach, m.in. jako zamiennik bułki tartej w schabowych.
2. Przyprawy i zioła
Czasami warto zastanowić się, czy w danej potrawie chrupiąca panierka jest w ogóle potrzebna. Jeśli przygotowujesz kurczaka lub większy płat ryby, spróbuj od czasu do czasu zrezygnować z bułki tartej na rzecz aromatycznych przypraw i ziół. Wystarczy, że natrzesz nimi mięso, dodasz niewielką ilość oleju i usmażysz na patelni.
3. Płatki zbożowe
Płatki zbożowe to świetny zamiennik. Istnieje kilka ich rodzajów, możesz więc wybrać te, które najbardziej ci odpowiadają. Płatki pszenne są dość delikatne w smaku, jednak jeśli zależy ci na wyrazistszej panierce, powinieneś zastąpić bułkę tartą płatkami żytnimi. Płatki zbożowe możesz używać zarówno w całości, jak i po wcześniejszym zmieleniu na drobny proszek.
4. Kasze
Kasze świetnie sprawdzą się, jeśli szukasz sposobu, żeby zastąpić bułkę tartą w kotletach mielonych lub w pasztecie (nie tylko w wersji mięsnej, lecz także w wariantach roślinnych). Można wykorzystać każdy rodzaj kaszy (zależy to tylko od indywidualnych preferencji). Warto również wypróbować kaszę mannę.
Przed dodaniem kaszy do masy mięsnej należy ją ugotować i ostudzić. W razie potrzeby jeszcze przed gotowaniem można ją zblendować. Jeśli przygotowywane danie wymaga użycia zamiennika o neutralnym smaku, spróbuj wykorzystać kaszę jaglaną – to dobra alternatywa dla bułki tartej, często stosowana w przepisach dla osób z nietolerancją glutenu, a także w daniach kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Kasza jaglana po ugotowaniu jest dość lepka, dlatego świetnie połączy składniki i nada całej masie pożądanej gęstości.
5. Nasiona i orzechy
Nasiona i orzechy to jeden z najzdrowszych zamienników bułki tartej. Wśród składników wykorzystywanych jako panierka największą popularnością cieszą się migdały, orzechy włoskie, sezam, siemię lniane oraz słonecznik. W przypadku tych zamienników przyda się jednak dobry blender, który zmieli składniki na drobny proszek – w ten sposób panierowanie będzie skuteczniejsze. Orzechy i nasiona mają wiele właściwości zdrowotnych, są bogate w kwasy tłuszczowe, błonnik i witaminy, można więc bez obaw zastąpić nimi bułkę tartą.
6. Mąka bezglutenowa
Osobom z nietolerancją glutenu (ale także tym poszukującym zdrowszej alternatywy dla bułki tartej) polecane są wszelkiego rodzaju mąki bezglutenowe. Można kupić je w większości supermarketów lub przygotować samodzielnie w domu, używając do tego nasion, rozdrabniającego blendera i piekarnika, który wysuszy je na tyle, że będzie można zastąpić nimi bułkę tartą.
Wiórki to zamiennik dla bułki tartej, który często dziwi. Składnik kojarzy się przecież ze słodkimi daniami i deserami, a nie z byciem alternatywą dla panierki w mięsach czy smażonych warzywach. Warto jednak wykorzystać wiórki kokosowe podczas przygotowywania dań z kuchni azjatyckiej.
Wiórki kokosowe można stosować zarówno w całości, jak i po ich wcześniejszym zblendowaniu na gładki proszek. Wykorzystując je, uzyskuje się chrupiącą panierkę o lekko orzechowym posmaku. Warto skorzystać z tego zamiennika bułki tartej nie tylko ze względu na charakterystyczny, delikatny smak, lecz także z uwagi na jego właściwości zdrowotne. Wiórki kokosowe są cennym źródłem błonnika, powodują uczucie sytości i dostarczają organizmowi potrzebnych tłuszczów.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN