Najlepszy Bulion Warzywny
Zobacz też: Kuchnia Polana latem pachnąca! >>>
Składniki:
- 2 marchewki
- ¼ selera
- pół pora
- pęczek pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 gwiazdki anyżu
- łyżeczka czarnuszki
- łyżka majeranku
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- sól, pieprz
Bulion to podstawa w każdej kuchni. Dziś mam dla Was prosty, aromatyczny bulion warzywny. Jak go zrobisz po raz pierwszy – innego już nie będziesz robiła.
Do pustego garnka dodaj grubo pokrojoną marchewkę, pietruszkę, opiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku, liście pora. Całość zalej wodą.
Następnie dodaj imbir. Gdy całość się zagotuje dodaj paprykę czerwoną, pęczek natki z pietruszki oraz przyprawy : liście laurowe, ziele angielskie, 2 gwiazdki anyżu, czarnuszkę i zioła. Do tego sos sojowy oraz olej sezamowy.
Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 – 2 h
Dyniowy Krem z nutą pomarańczy
Zobacz też: Menu weselne – jak wybrać idealne, aby zadowolić wszystkich gości? >>>
Składniki:
- 1 kg dyni
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 2 cm startego świeżego imbiru
- 1 łyżka kurkumy
- 1 papryczka chili
- litr bulionu warzywnego
- 2 pomarańcze
- łyżka mleka kokosowego
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz i sól
- pestki z dyni
Przygotowanie:
Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę oraz startą marchew. Smaż do chwili, aż cebula będzie zeszklona. Następnie dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek oraz imbir. Smaż chwilę.
Dynię, oraz ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Przesmaż razem z cebulą, czosnkiem i imbirem. Dodaj papryczkę chili oraz kurkumę. Zalej bulionem.
Zawartość w garnku doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Przyszedł czas, aby użyć blendera. Dynię z warzywami starannie zblenduj na jednolity krem.
Dodaj świeżo mielony pieprz i sól
Na talerzu dodaj łyżkę mleka kokosowego oraz prażone pestki z dyni.
Zupa z porów
Zobacz też: Fit przepisy od baletnicy Opery Narodowej: syrniki, okroszka i placek owsiany >>>
Składniki:
- 3 pory duże
- 1 l bulionu warzywnego
- 5 szalotek
- 500 g obranych ziemniaków
- 500 ml mleka kokosowego
- 3 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 50 g Pikantny ser żółty
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Pory dokładnie umyj i oczyść. Następnie pokrój w plasterki całą cześć białą i odrobinę zielonej. Cebulę i czosnek poszatkuj. Do garnka na gazie dodaj masło i przesmaż przygotowane składniki.
Następnie dodaj bulion warzywny i gotuj. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj do porów i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj mleko kokosowe i blenduj.
Zieloną część pora pokrój na talarki i przesmaż na maśle, aż będzie zarumieniona. Użyj jej do dekoracji na talerzu. Pamiętaj, aby dodać ostrego sera żółtego, który podkręci smak.
Krem z jarmużu
- 300 g świeżego kalafiora
- 200 g jarmużu
- 500 ml mleko kokosowe
- 200 ml wywaru warzywnego
- 1 duża cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek pietruszki
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka pasty curry
- Sos sojowy
- Pieprz
Przygotowanie:
Cebulę poszatkuj w kostkę, tak samo zrób z korzeniem pietruszki. Imbir zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Na rozgrzanej garnek z olejem dodaj przygotowane składniki razem z pastą curry.
Następnie dodaj wywar warzywny, kalafior i liście jarmużu. Gotuj, aż kalafior będzie miękki. Na koniec dodaj mleko kokosowe i całość zblenduj. Podawaj z chipsami z jarmużu.
Krem z buraków
- 400 g czerwonych buraków średnich tej samej wielkości
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 cebule szalotki
- 20 g masła
- 500 ml wywaru warzywnego
- 2 pomarańcze
- 100 ml mleka kokosowego
- Sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Buraki skrop oliwą z oliwek, zawiń w folię aluminiową, i piec w piekarniku nagrzanym do 230 st C do chwili, aż będą miękkie. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
Imbir zetrzyj na tarce, a szalotkę poszatkuj w drobną kostkę. Do garnka dodaj masło i przesmaż przygotowane składniki. Dodaj pokrojone buraki i bulion warzywny. Gotuj przez 10 minut. Następnie przy użyciu blendera połącz ze sobą składniki. Dodaj sok z pomarańczy i mleko kokosowe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: E+