Przepisy na pyszne zupy. Bulion warzywny, krem dyniowy, zupa z porów, jarmużu i buraków

Zobacz reportaż: Zupa lekarstwem na wszystko. Źródło: DDTVN
W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na bulion warzywny, dyniowy krem z nutą pomarańczy, zupę z porów, krem z jarmużu i krem z buraków zaprezentował Szymon Czerwiński finalista V edycji programu MasterChef TVN.

Najlepszy Bulion Warzywny

Zobacz też: Kuchnia Polana latem pachnąca! >>>

Składniki:

  • 2 marchewki
  • ¼ selera
  • pół pora
  • pęczek pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 gwiazdki anyżu
  • łyżeczka czarnuszki
  • łyżka majeranku
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • sól, pieprz

Bulion to podstawa w każdej kuchni. Dziś mam dla Was prosty, aromatyczny bulion warzywny. Jak go zrobisz po raz pierwszy – innego już nie będziesz robiła.

Do pustego garnka dodaj grubo pokrojoną marchewkę, pietruszkę, opiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku, liście pora. Całość zalej wodą.

Następnie dodaj imbir. Gdy całość się zagotuje dodaj paprykę czerwoną, pęczek natki z pietruszki oraz przyprawy : liście laurowe, ziele angielskie, 2 gwiazdki anyżu, czarnuszkę i zioła. Do tego sos sojowy oraz olej sezamowy.

Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 – 2 h

Dyniowy Krem z nutą pomarańczy

Zobacz też: Menu weselne – jak wybrać idealne, aby zadowolić wszystkich gości? >>>

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 2 cm startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 papryczka chili
  • litr bulionu warzywnego
  • 2 pomarańcze
  • łyżka mleka kokosowego
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz i sól
  • pestki z dyni

Przygotowanie:

Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę oraz startą marchew. Smaż do chwili, aż cebula będzie zeszklona. Następnie dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek oraz imbir. Smaż chwilę.

Dynię, oraz ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Przesmaż razem z cebulą, czosnkiem i imbirem. Dodaj papryczkę chili oraz kurkumę. Zalej bulionem.

Zawartość w garnku doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

Przyszedł czas, aby użyć blendera. Dynię z warzywami starannie zblenduj na jednolity krem.

Dodaj świeżo mielony pieprz i sól

Na talerzu dodaj łyżkę mleka kokosowego oraz prażone pestki z dyni.

Zupa z porów

Zobacz też: Fit przepisy od baletnicy Opery Narodowej: syrniki, okroszka i placek owsiany >>>

Składniki:

  • 3 pory duże
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 5 szalotek
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 50 g Pikantny ser żółty
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Pory dokładnie umyj i oczyść. Następnie pokrój w plasterki całą cześć białą i odrobinę zielonej. Cebulę i czosnek poszatkuj. Do garnka na gazie dodaj masło i przesmaż przygotowane składniki.

Następnie dodaj bulion warzywny i gotuj. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj do porów i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj mleko kokosowe i blenduj.

Zieloną część pora pokrój na talarki i przesmaż na maśle, aż będzie zarumieniona. Użyj jej do dekoracji na talerzu. Pamiętaj, aby dodać ostrego sera żółtego, który podkręci smak.

Krem z jarmużu

  • 300 g świeżego kalafiora
  • 200 g jarmużu
  • 500 ml mleko kokosowe
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • Sos sojowy
  • Pieprz

Przygotowanie:

Cebulę poszatkuj w kostkę, tak samo zrób z korzeniem pietruszki. Imbir zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Na rozgrzanej garnek z olejem dodaj przygotowane składniki razem z pastą curry.

Następnie dodaj wywar warzywny, kalafior i liście jarmużu. Gotuj, aż kalafior będzie miękki. Na koniec dodaj mleko kokosowe i całość zblenduj. Podawaj z chipsami z jarmużu.

Krem z buraków

  • 400 g czerwonych buraków średnich tej samej wielkości
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 cebule szalotki
  • 20 g masła
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 2 pomarańcze
  • 100 ml mleka kokosowego
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Buraki skrop oliwą z oliwek, zawiń w folię aluminiową, i piec w piekarniku nagrzanym do 230 st C do chwili, aż będą miękkie. Następnie pozostaw do ostygnięcia.

Imbir zetrzyj na tarce, a szalotkę poszatkuj w drobną kostkę. Do garnka dodaj masło i przesmaż przygotowane składniki. Dodaj pokrojone buraki i bulion warzywny. Gotuj przez 10 minut. Następnie przy użyciu blendera połącz ze sobą składniki. Dodaj sok z pomarańczy i mleko kokosowe.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości