Ciasto drożdżowe dla każdego
Składniki:
1 kg mąki pszennej
500 ml mleka
6 żółtek
2 jajka
200 g cukru + cukier wanilinowy
200 g masła
szczypta soli
70 g drożdży
Przygotowanie:
Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy do drożdży świeżych, jeszcze cukier i mąkę do konsystencji gęstej śmietany. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy, niech drożdże nam rosną. Ubijamy żółtka, jajka z cukrami na kogel-mogel. Masło rozpuszczamy. Do ubitych jaj dodajemy rozczyn, partiami mąkę i zaczynamy zabawę w wyrabianie ciasta. W trakcie dodajemy również rozpuszczone masło. Wyrobione, lekkie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia i zabieramy się za nadzienie, klasyczne z maku i bakalii, w końcu to ziarenka szczęścia.
500 g maku
1 l mleka do zaparzenia maku
100 g masła
5 jaj
2-3 łyżki śmietany gęstej
1 szkl. cukru
cynamon
esencja migdałowa
100 g fig, rodzynek, orzechów
skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy i do gotującego wrzucamy mak, odstawiamy, aby napęczniał, odcedzamy na sitku i mielimy w maszynce do mięsa na drobnym oczku 2-3 razy. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Nie przerywając ubijania, dodajemy żółtka i kiedy wszystko się połączy, partiami dodajemy mak zmielony, ale już ręcznie mieszając. Jeszcze masło, śmietana, pokrojone bakalie. Kiedy tylko ciasto nam podrośnie, dzielimy na 4 porcje, każdą formujemy w kulę, i za chwilę rozwałkowujemy na cienkie blaty, smarujemy, zwijamy lub robimy inne ciekawe wypieki. Proponuję przygotować ciasto drożdżowe półfrancuskie, na rozwałkowanym cieście kładziemy miękkie masło, składamy z kopertę i raz jeszcze rozwałkowujemy. Powstaje ciasto drożdżowe, listkowe, maślane, pyszne!
Ciasto drożdżowe czekoladowe
Składniki:
1 kg mąki
500 ml mleka
150 g masła
100 g gorzkiej czekolady
200 g cukru + cukier wanilinowy
100 g drożdży
8 żółtek
szczypta soli
Przygotowanie:
Sposób przygotowania jest identyczny jak w poprzednim przepisie, tylko rozpuszczone masło łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Przy wyrabianiu proponuję włożyć rękawiczkę. Dzięki temu nasza dłoń nie będzie mieć ciemniejszej tonacji. A nadzienie:
Proponuję aby była to biała czekolada, kokos, rum i pomarańcza.
200 g wiórków kokosowych
1 puszka mleka kokosowego
200 g białej czekolady
6 żółtek
100 g cukru + cukier wanilinowy
200 g mascarpone
esencja rumowa
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę. Mleko kokosowe delikatnie podgrzewamy i wrzucamy wiórki kokosowe. Zimne namoczone wiórki dodajemy do masy żółtkowo-serowej. Jeszcze esencja rumowa dla aromatu i gotowe.
Krajanka z grzybami, bakłażanem i orzechami
Składniki:
1 kg mąki
300 ml wody
150 ml mleka
200 ml oleju
100 g drożdży
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
To ciasto sprawdza się zawsze w wypiekach wytrawnych, co ważniejsze nawet nie trzeba robić rozczynu. W misce rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, wymieszanym z wodą, dodajemy cukier i partiami mąkę, olej. Pod koniec sól i odstawiamy do wyrośnięcia.
2 bakłażany
100 g grzybów suszonych
200 g orzechów włoskich
1 cebula
natka pietruszki
sól
pieprz,
bułka tarta
1 jajko
Przygotowanie:
Bakłażany kroję w kostkę i przesmażam na oleju na złoty kolor, zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy cebulę na złoto. Podsmażone bakłażany i cebulę oraz namoczone grzyby mielimy w maszynce o grubym oczku, łączymy z posiekanymi orzechami, natką pietruszki, przyprawami. Dodajemy jajko, bułkę tartą dla lepszej konsystencji. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, farsz szprycujemy workiem cukierniczym, zwijamy cienkie rulony i kroimy ukośnie, wielkość powinna przypominać dużą łazankę. Smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka i posypujemy po wierzchu kminkiem, wstawiamy do pieczenia w 180 st. C.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN