Smalec z białej fasoli ze skwarkami z wędzonego tofu
Zobacz też: Ziemniaki mogą szkodzić zdrowiu? Na co lepiej uważać? >>>
- Olej rzepakowy do smażenia
- 2 średnie cebule
- 4 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 rozgniecione owoce jałowca
- 2 suszone pomidory, pokrojone drobno
- Do smaku po 1/2 łyżeczki (do wyboru): cząber, lubczyk, tymianek, majeranek, cząber, tymianek, czosnek niedźwiedzi, proszek grzybowy)
- Skwarki z tofu wędzonego:
- Olej rzepakowy do smażenia
- 1 kostka tofu wędzonego (200 g)
- 4 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki soli wędzonej
- 4 łyżki sosu sojowego tamari
Smalczyk:
- 4 szklanki ugotowanej białej fasoli (ugotowanej bez soli)
- Cebula i skwarki z przepisu powyżej
- Świeżo mielony czarny pieprz
- Do podania:
- Chleb razowy i ogórek kiszony
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i dodać listek laurowy, ziele angielskie, rozgniecione ziarno jałowca oraz suszonego pomidora. Dodać przyprawy i przełożyć całość do małej miski. Na tej samej patelni podsmażyć na oleju pokrojone w kostkę tofu. Pod koniec dodać paprykę wędzoną, sól wędzoną oraz sos sojowy. Fasolę zmielić w maszynce do mielenia lub blenderem ręcznym. Po wyjęciu ziela, listka laurowego i jałowca cebulę dodać razem ze skwarkami do zmielonej fasoli. Wymieszać i doprawić do smaku. Podawać z ogórkiem kiszonym i pieczywem razowym.
Spaghetti z soczewicą beluga, szpinakiem i orzechami pekan
Zobacz też: Ciabatta z wołowymi klopsikami, bajgle z jajkiem i grzybami oraz kanapka z łososiem. Przepisy Piotra Kucharskiego >>>
Makaron:
- 1 opakowanie pełnoziarnistego spaghetti orkiszowego
- Woda
- Sól
Sos:
Oliwa z oliwek
- 1/2 małej cebuli, drobno posiekanej
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 6 łyżek dobrej jakości ketchupu
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy
- 8 łyżek płatków drożdżowych
- 1/2 szklanki drobno posiekanych uprażonych orzechów pekan
- 2 szklanki szpinaku baby
- Sól i pieprz do smaku
- Do podania:
- Oliwa z oliwek
- Liście świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek. Po kilkunastu sekundach dodać paprykę czerwoną i dusić przez 2-3 minuty. Następnie dodać pomidory, ketchup, suszoną bazylię i dusić przez około 15-20 minut (do momentu, aż papryka zmięknie). Dodać ugotowaną soczewicę, orzechy pekan oraz szpinak. Dusić przez maksimum 3 minuty i zdjąć z kuchenki. Doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek i zostawić pod przykryciem. Makaron wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 9 minut (al dente). Makaron przełożyć do garnka z sosem, dodać 2-3 łyżki wody z gotowania i całość wymieszać. Podawać skropione oliwą i udekorowane świeżymi listkami bazylii.
Ciasteczka z ciecierzycy z jabłkiem i cynamonem
Zobacz też: Shoty witaminowe. Przepisy na shoty owocowe i owocowo-warzywne >>>
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 8 daktyli bez pestek (ewentualnie namoczonych w soku jabłkowym)
- 1/3 szklanki przetartego jabłka
- 1/2 szklanki masła migdałowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- 1 łyżka cynamony mielonego
- 2 łyżki lnu mielonego lub chia
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 słodkie jabłko, pokrojone w bardzo drobną kostkę
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawić na 185°C. Ciecierzycę ugotować z dodatkiem sody. Dokładnie wypłukać i zmiksować z daktylami, przetartym jabłkiem, masłem migdałowym i ekstraktem waniliowym. Dodać płatki, cynamon, len, proszek do pieczenia oraz sól i zmiksować tak gładko jak się da. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko i uformować 12 ciasteczek. Piec przez 17 minut w piekarniku.
Autor: Bernadetta Jeleń