Faszerowane pomidory, sernik dyniowy i placuszki z cukinii - jesienne przepisy Piotra Kucharskiego

Zaczęła się jesień dlatego też w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski postanowił przedstawić swoje propozycje przepisów, które pokażą nam, że jesień w kuchni nie musi być nudna: dyniowy sernik z pieczonymi śliwkami, faszerowane pomidory z kozim serem i placuszki z cukinii z salsą z pieczonej papryki

Dyniowy sernik z pieczonymi śliwkami

Składniki:

  • Śliwki
  • 400 g śliwek węgierek
  • 100 ml koniaku lub podobnego alkoholu
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • kilka goździków
  • kilka kardamonów
  • 2 łyżki miodu

Spód:

  • 300 g ciastek digestive
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g masła

Nadzienie:

  • 350 g kremowego serka
  • 300 g przecier z dyniowy-
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 120 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Zobacz też: W kuchni DDTVN same jesienne pyszności >>>

Sposób przygotowania:

Śliwki pokroić na połówki. Koniak gotować na wolnym ogniu z przyprawami około 10 minut. Wystudzić i dosłodzić miodem. Śliwki pokroić na połówki i wypestkować. Zalać koniakiem i odstawić na godzinę.

Dynię Hokkaido razem ze skórką dobrze umyć, wypestkować i pokroić w drobną kostkę. Poddusić w rondelku z odrobiną wody na małym ogniu, aż dynia będzie miękka. Następnie zmiksować na gładki przecier.

Spód:

Ciastka bardzo dokładnie rozkruszyć, wymieszać z cynamonem. Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Otrzymaną masą wyłożyć tortownicę o średnicy około 22 cm. Serek dokładnie wymieszać trzepaczką aż będzie gładki. Dodać przecier z dyniowy, jajka, żółtko, śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy, przyprawy i mąkę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Masę wylać na spód, wyrównać wierzch i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec jeszcze 1,5 godziny. Na ostatnie 30 minut włożyć śliwki wraz z marynatą do piekarnika.

Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Najlepiej następnie wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Sernik podawać z pieczonymi śliwkami.

Faszerowane pomidory z kozim serem

Składniki:

  • 4 duże pomidory o twardym miąższu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100-150 g ryżu do risotto
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki pesto
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 100 g kremowego koziego sera
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 2 kromki czerstwego chleba na zakwasie

Zobacz też: Andrzej Polan i jego pomysł na leczo! >>>

Sposób przygotowania:

W rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Po 2-3 minutach dodać ryż i również przesmażyć przez kilka minut. Zalać winem i poczekać aż odparuje. Podlać wodą i gotować. W tym czasie odkroić z pomidorów spód i wydrążyć pestki. Miąższ drobno pokroić i dodać do ryżu. Gotować aż ryż będzie miękki. Pod koniec wymieszać go z pesto.

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Pomidory nafaszerować ryżem i ułożyć w naczyniu do zapiekania, odciętą częścią do dołu. Piec około 15 minut.

W tym czasie wymieszać serek ze śmietaną. Kromki chleba pokruszyć na okruchy (można też zmiksować w robocie kuchennym) i podprażyć na patelni aby były chrupiące.

Z ciepłych pomidorów zdjąć skórkę. Na talerzu ułożyć kremowy kozi serek. Na nim ułożyć pomidora i posypać okruchami chleba.

Placuszki z cukinii z salsą z pieczonej papryki

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 50 g mąki pszennej
  • 40 g sera dojrzewającego
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Salsa:

  • 2 czerwone pieczone papryki
  • 1 szalotka
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 jabłko szara reneta
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • ser dojrzewający do podania

Zobacz też: Pieczony kurczak z cytrusami, miodem wrzosowym i tymiankiem. Przepis >>>

Sposób przygotowania:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z cukinią. Dodać roztrzepane jajka, wymieszać. Dodać mąkę, pieprze i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać olej do smażenia, ułożyć np. okrągłe foremki do wycinania ciastek. Do środka nałożyć masę na placki i usmażyć dokładnie z jednej strony do momentu aż masa się zetnie. Zdjąć obręcze, obrócić placek i usmażyć z drugiej strony. Można to zrobić również w rozgrzanym piekarniku.

Salsa:

Paprykę opiec w mocno rozgrzanym piekarniku. Zdjąć skórkę i drobno pokroić. Dodać posiekaną szalotkę, papryczkę chilli i jabłko. Doprawić solą i pieprzem, sokiem z cytryny. Dodać oliwę z oliwek aby wszystko połączyć.

Salsę nakładać na placuszki, całość dodatkowo posypać płatkami sera dojrzewającego.

Autor: Anna Kobyłka

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!