Sernik zebra nie zawsze musi wyglądać i smakować tak samo. Możemy go przygotować, wykorzystując przepis, w którym są dodatki, takie jak mak czy owoce (np. maliny). Pyszny sernik zebra piecze się na spodzie ciasteczkowym (np. z herbatników) lub na kruchym cieście.
Sernik zebra – jakie to ciasto?
Sernik zebra to znane wszystkim ciasto, które robi wrażenie zarówno smakiem, jak i wyglądem. Jest inspirowany ciastem zebra, w przekroju którego widać charakterystyczne paski . Sernik zebra przygotowuje się, bazując na przepisie na tradycyjne ciasto z twarogiem, z jedną różnicą: przed wylaniem masy do formy dzieli się ją na pół (jedną część miesza się z kakao). Efekt zebry uzyskuje się poprzez naprzemienne nakładanie do formy masy białej i ciemnej. Warto jednak podkreślić, że sernik ten za każdym razem można wykonać trochę inaczej. Zamiast używać sera twarogowego, sernik zebra można przygotować z mascarpone , wtedy jest zdecydowanie bardziej kremowy i aksamitny.
Aby uzyskać ciemną masę sernikową, wsypuje się do niej kakao lub gorzką czekoladę. Sernik zebra można również przygotować z czekoladą w roli polewy. Dla urozmaicenia do ciasta dodaje się owoce. Smaczną propozycją na udany deser może być sernik zebra z malinami, jagodami lub z borówkami amerykańskimi. Miłośnicy wszelkiego rodzaju makowców powinni spróbować sernika zebra z makiem.
Spód do sernika zebra
Przepis na sernik zebra nie musi być trudny, warto jednak zwrócić uwagę, z jakich produktów przygotowywany jest spód ciasta. Można go wykonać w prosty sposób z biszkoptów lub herbatników bezglutenowych, wówczas ciasta skosztować będą mogły osoby chorujące na celiakię. Znana jest również receptura na sernik zebra na kruchym spodzie , który wymaga większego zaangażowania niż spód z gotowych ciastek.
Sernik zebra – jak przygotować?
Osoby nie posiadające sprawnego piekarnika, też mogą spróbować przygotować tego rodzaju ciasto. Sernik zebra na zimno nie wymaga obróbki termicznej. Jego ważnym składnikiem jest żelatyna, która sprawia, że deser ma zwartą formę. Co ważne, sernik zebra bez pieczenia można urozmaicić różnymi dodatkami, np. owocową pianką. Istnieje również przepis na sernik zebra pieczony w kąpieli wodnej, którego przygotowanie zajmuje około 1,5 -2 godziny.
Sprawdzony przepis na sernik zebra na zimno
Potrzebne składniki:
· 100 g herbatników,
· 1 kg zmielonego twarogu,
· 2 łyżki kakao,
· 60 g masła,
· 250 ml śmietanki kremówki 30–36%,
· 120 g cukru pudru,
· 2 łyżki cukru waniliowego,
· 6 łyżeczek żelatyny,
· 100 ml zimnej wody,
· biała czekolada (do dekoracji).
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka rozkruszyć (w blenderze lub ręcznie). Dodać masło i wymieszać. Masa ciasteczkowa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Przełożyć ją do tortownicy, rozłożyć równomiernie na dnie formy. Tortownicę włożyć do lodówki.
Do twarogu wsypać cukier puder, dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w wodzie, można ją lekko podgrzać w mikrofalówce. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do niej 1 łyżkę słodkiego sera. Po zahartowaniu żelatyny wlać ją do masy serowej. Śmietanę ubić na sztywną masę, po czym połączyć ją z serem.
Masę serową podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i wymieszać, do drugiej drobny cukier waniliowy i wymieszać. Na dno tortownicy nałożyć łyżkę białej masy, potem łyżkę ciemnej itd. Gotowe ciasto sernik zebra włożyć do lodówki na minimum 6 godzin. Udekorować startą białą czekoladą.
Sernik zebra w kąpieli wodnej
Do przygotowania dwukolorowego sernika potrzebne są następujące składniki:
· 120 g herbatników,
· 50 g masła,
· 1 kg zmielonego twarogu,
· 5 jajek,
· 2 łyżki kakao,
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
· 1 szklanka cukru,
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Tortownicę o średnicy 20–22 cm posmarować masłem. Pokruszone herbatniki połączyć z roztopionym tłuszczem. Masę ciasteczkową równomiernie rozłożyć na dnie tortownicy.
Do twarogu dodać mąkę. Oba składniki połączyć za pomocą miksera, po czym stopniowo dosypywać cukier, nie przerywać miksowania. Wbijać po 1 jajku, po każdym miksować ok. 30 sekund. Dodać ekstrakt waniliowy, masę serową podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, dokładnie wymieszać.
Na ciasteczkowy spód nałożyć jedną łyżkę białej masy serowej, później ciemną. Taki sposób nakładania kontynuować aż do wyczerpania całej masy. Tortownicę (szczelnie zamkniętą) wstawić do drugiego, większego (żaroodpornego) naczynia. Przełożyć ją do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piec przez kwadrans. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piec przez 1,5 godziny. Sernik studzić stopniowo, przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto przełożyć do lodówki, aby tam uzyskało odpowiednią konsystencję.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN