Ser kozi jest bogaty w wartości odżywcze, a jego smak jest doceniany przez smakoszy sera i nie tylko – istnieje wiele gatunków tego sera różniących się smakiem i poziomem dojrzałości. Nadaje się więc doskonale jako baza do wielu sałatek. Jest stosunkowo niskokaloryczny, a jego niewielka zawartość laktozy i uczulającej kazeiny powoduje, że jest dobrą alternatywą dla produktów krowich, które są trudno przyswajalne dla wielu z nas i powodują u niektórych alergie.
Niespodziewani goście? A może nie masz czasu na całe popołudnie spędzone w kuchni? Zobacz nasze przepisy na ciasto kruche z truskawkami, które nie wymaga dużej ilości składników oraz czasu.
Jeśli znudziły się nam kotlety mielone, warto rozważyć ich bardziej egzotyczną wersję: kofty wołowe. Kofta to mocno przyprawione mięso mielone, którego sposób przygotowania pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego, a także Centralnej i Południowej Azji. W zależności od regionu pochodzenia, danie to może być przyrządzone na bazie różnych mielonych mięs i owoców morza.
Tarta z kurczakiem i szpinakiem sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i typowy lunch. Można podawać ją samą, a także w towarzystwie lekkiej sałatki. Szpinak i kurczak zapewniają cenne wartości odżywcze. Nic dziwnego, że tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i kurczakiem tak często pojawia się na naszych stołach.
Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami to kilka składników, proste wykonanie i świetny smak. To także dobry sposób na to, aby do jedzenia kurczaka i warzyw zachęcić dzieci. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami jest hitem w niejednym polskim domu.
Włoskie desery smakują równie dobrze, jak pizza w Wenecji czy słynne makarony z Bolonii. Są słodkie, kaloryczne i do tego wyglądają obłędnie. Desery włoskie – panna cotta, tiramisu, crème brûlée – wymagają określonego poziomu opanowania sztuki cukierniczej. To wymagające desery, ale dla tych smaków warto spędzić trochę czasu w kuchni.
Choć żółciak siarkowy w Polsce jest zaliczany do grzybów pospolitych, z pewnością zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na oryginalny smak, ale także przez swoje właściwości lecznicze. Wykorzystanie żółciaka siarkowego w kuchni pozwala na przyrządzenie aromatycznych i sycących potraw, które nie są czasochłonne i nie wymagają dużej ilości składników. Co można przygotować z żółciaka siarkowego? Sprawdź najlepsze przepisy na dania z jego wykorzystaniem.
Zapiekanki warzywne mają swoją długą historię w kuchni śródziemnomorskiej. Jedną z najpopularniejszych jest grecka musaka. Jej oryginalny przepis zawiera przyprawy, mięso, oliwę, bakłażana i inne warzywa. Całość polana jest grubą warstwą sosu beszamelowego i zapieczona.
Musaka to tradycyjne danie z Grecji, czyli zapiekanka z bakłażanami, pomidorami, mięsem mielonym oraz sosem beszamelowym i tartym serem. Zapiekanka składa się z kilku warstw i doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Hummus wywodzi się z Egiptu. Jest to pasta zrobiona z nasion ciecierzycy z dodatkiem tahini (pasty sezamowej), przypraw i czosnku. Występuje w kuchniach na Bliskim Wschodzie i w rejonach Kaukazu. Można przyrządzać go na różne sposoby, np. hummus z suszonymi pomidorami. Jest to doskonała przekąska – można ją jeść z pitą, pieczywem chrupkim lub waflami ryżowymi.
Makaron tagliatelle to prosty produkt, który może być bazą dla wielu pysznych dań. Makaron ten pochodzi z regionu Emilia-Romagna we Włoszech, słynącego z doskonałej kuchni. Makaron tagliatelle można podawać na różne sposoby i łączyć z wieloma składnikami, dlatego jest to danie lubiane nie tylko we Włoszech, ale także w innych krajach świata.
Szybkie dania wegetariańskie są świetną alternatywą dla ciężkich i pracochłonnych potraw mięsnych. Szybki obiad wegetariański jest zdrowy i szybki w wykonaniu. Śniadania, obiady, kolacje i przekąski wykonane z naturalnych składników dobrze wpłyną na nasz organizm.
Tortilla ma formę okrągłego placka, a więc wystarczy uzupełnić jej nadzienie, by stworzyć pyszne danie. Jeśli lubisz dania, w których główną rolę odgrywa tortilla, przepis jest tak łatwy, że placki można wykonać samodzielnie z domu. Nie zajmuje to wiele czasu, a jest zdrowszą alternatywą dla tortilli ze sklepu.
Tortilla hiszpańska, tak jak i inne potrawy pochodzące z Hiszpanii, jest daniem prostym, a zarazem bardzo smacznym. Hiszpańska tortilla to lekko zmodyfikowana wersja tradycyjnego omletu, w którym oprócz jajek ważną rolę odgrywają odpowiednio przyrządzone ziemniaki.
Zastanawiasz się czy tortilla bezglutenowa jest dla Ciebie bezpieczna? Szukasz przepisów na smaczną tortillę bezglutenową? Sprawdź nasze przepisy na tortillę z mąki ryżowej lub kukurydzianej.
Meksykańska tortilla to smaczne ciasto stanowiące bazę innych południowoamerykańskich potraw. Zobacz, jak smakuje tortilla z mąki kukurydzianej – wypróbuj przepis na domowe ciasto.
Nie wiesz, co zabrać do pracy na drugie śniadanie? Masz w domu tortillę i nie wiesz, jak możesz ją wykorzystać? Tortilla z jajkiem to danie, dzięki któremu nie będziesz już mieć takich dylematów. Tortilla z tuńczykiem i jajkiem albo tortilla z awokado i jajkiem będą świetną propozycją zarówno na śniadanie, jak i kolację. Idealnie sprawdzą się również jako lunch do pracy.
Tradycyjna tortilla ma nadzienie z mięsem, jednak można przygotować smaczną wegetariańską wersję tego dania. Wypróbuj przepisy na tortillę z farszem wegetariańskim.
Tortilla po meksykańsku z kurczakiem z pewnością zasmakuje miłośnikom kuchni rodem z Meksyku. Przepis na tortillę nie jest skomplikowany, więc ze zrobieniem tego smacznego dania poradzi sobie każdy.
Tortilla z kurczakiem to wspaniałe, uniwersalne danie, które polubi każdy. Nieważne, czy poszukujesz dania na obiad czy przekąski do pracy, domowa tortilla z kurczakiem sprawdzi się w każdej sytuacji!
Tradycyjna tortilla meksykańska charakteryzuje się pikantnym farszem z warzywami i mielonym mięsem. Jednak możemy nieco poeksperymentować i przygotować tortillę inaczej, podając ją z delikatnym serkiem i różnymi dodatkami. Tortilla zawijana z serkiem – przepisy.
Schab z pieczarkami i serem może się wydawać daniem równie prostym co tradycyjne kotlety schabowe. W końcu stanowi ich nieco bardziej skomplikowaną wersję. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych schabowych, schab z serem i pieczarkami należy przygotowywać uważnie i zwracając uwagę na szczegóły. Inaczej ryzykujemy, że będzie suchy i niezbyt apetyczny.
Sałatka z tortellini z serem to wariacja na temat włoskiej kuchni, stamtąd bowiem przywędrowały do nas urocze pierożki. W Polsce sałatkę tortellini z serem najczęściej traktujemy jako pożywne danie imprezowe, które podczas imprezy szybko jest w stanie zaspokoić głód gości. To także doskonała propozycja dla mam, które swoim najbliższym chcą w lodówce zostawić coś pożywnego.
Spaghetti wegetariańskie to ważna część kuchni włoskiej. W Polsce bardziej znane są mięsne przepisy, jak te na carbonarę lub spaghetti bolognese. Warto jednak wrócić do włoskich korzeni i poznać nowy, wegetariański wymiar tej kuchni. Spaghetti bez mięsa nie jest wcale mniej włoskie.
Śledzie po grecku to połączenie uwielbianej przez Polaków ryby i warzyw. Samo przygotowanie dania jest bardzo łatwe i zajmuje niewiele czasu, choć wcześniejsza obróbka ryby może potrwać nawet 1-2 godziny. Mimo to śledź po grecku jest doskonałym uzupełnieniem codziennego, jak i tego bardziej uroczystego obiadu.
Sznycel po wiedeńsku z dodatkiem jajka sadzonego to lekko zmieniona wersja tradycyjnego austriackiego przepisu. W oryginalnej wersji sznycel wiedeński podawany jest z plasterkiem cytryny. Sznycel po wiedeńsku i prawdziwy sznycel wiedeński to proste dania, które warto wykorzystać na co dzień i od święta.
Kuchnia niemiecka kojarzy nam się z kiełbasą, mięsiwami, ziemniakami i kuflami pełnymi piwa. Jednym z dań, które możemy podać bez obaw w Polsce na obiad lub kolację, są ziemniaki po niemiecku, czyli klasyczna i prosta sałatka.
Tortilla, placek rodem z Meksyku, smakuje świetnie z różnymi składnikami, na przykład z tuńczykiem. Jak zrobić smaczne placki pszenne z tuńczykiem? Przepis na tortillę z tuńczykiem