Każdy, kto choć raz odwiedził czeską Pragę lub słowacką Bratysławę, miał okazję posmakować knedlików. Są one niezwykle popularne w tym regionie. W tych krajach są równie popularne co w Polsce nasz schabowy z ziemniakami i kapustą. Czeskie knedliki można spotkać też w Polsce w ofercie wielu restauracji, szczególnie na terenach przygranicznych. Ich zaletą jest to, że można je serwować na wiele sposobów. Knedliki z gulaszem, na parze, z sosem – możliwości jest wiele.
Jeśli zastanawiasz się, czy warto zamienić zwykły makaron na makaron pełnoziarnisty, i chcesz wiedzieć, czy jest on wskazany na diecie, koniecznie przeczytaj nasz artykuł!
Chciałbyś przygotować makaron penne z sosem pomidorowym, ale nie wiesz jakich produktów użyć i od czego zacząć? Poznaj proste i smaczne przepisy na makaron penne z sosem czy makaron penne z brokułem i kurczakiem.
Makaron to potrawa, która komponuje się z wieloma różnymi składnikami i sosami. Zwykle, gdy nie mamy pomysłu na obiad, to decydujemy się właśnie na makaron. Wiele odmian włoskiej pasty sprawia, że nigdy się ona nie nudzi, a niesamowite kompozycje smakowe, które można stworzyć, są doskonałym pomysłem na obiad.
Makaron z sosem pomidorowym to popularne, znane na całym świecie danie. Sekretem stworzenia doskonałej potrawy jest domowy sos pomidorowy oraz własnoręcznie przygotowany makaron. Tak przyrządzone danie wystarczy uzupełnić mięsnymi lub wegetariańskimi dodatkami.
Makaron z tuńczykiem to pyszny i szybki przepis na obiad. Każdy, kto ma w domu paczkę makaronu i puszkę tuńczyka z puszki, może w łatwy sposób skomponować te dwa składniki i przygotować przepyszne danie obiadowe. Prostota składników i klasyczne połączenia to sposób na doskonałą potrawę.
Szparagi to nie tylko smaczne, lecz także niezwykle zdrowe warzywo. A najlepiej smakuje właśnie z makaronem! Chcesz spróbować takiego połączenia, ale nie wiesz, jak przygotować makaron ze szparagami? Wypróbuj nasze przepisy!
Przygotowanie makaronu ze szpinakiem i fetą nie zajmuje wiele czasu, za to rezultat jest znakomity. Szczególnie, gdy urozmaicimy swoje danie np. przygotowując makaron ze szpinakiem i fetą i kurczakiem, suszonymi pomidorami lub jajkiem. Potrawa doskonale smakuje także zapiekana, np. posypana na wierzchu tartym serem.
Minestrone to zupa włoska, najczęściej gotowana z cukinią, fasolką szparagową, marchewką i zielonym groszkiem czy szpinakiem. Nazwa zupy pochodzi od włoskiego słowa minestra, czyli zupa. Podawana jest na wiele sposobów – z makaronem, ryżem, grzankami.
Ser mozzarella stanowi często składnik sałatek czy pizzy. Pochodzi z południowego regionu Włoch, a produkuje się go z mleka bawolego lub krowiego. Ser słynie z dużej rozciągliwości po roztopieniu.
Naleśniki ze szpinakiem to proste, ale wytrawne danie. Sycące, pożywne, idealne na obiad, kolację, lunch lub spotkanie ze znajomymi. Szybkie w przygotowaniu i nieskomplikowane. Naleśniki ze szpinakiem można przygotować z różnymi dodatkami.
Ogórki po meksykańsku z papryką to przepis dla miłośników ostrych smaków. Proste do przygotowania, doskonałe na zimowe wieczory. Są smaczną i niebanalną alternatywą dla popularnych ogórków kiszonych i korniszonów.
Paella to tradycyjne hiszpańskie danie pochodzące z Walencji. Głównym składnikiem potrawy jest ryż gotowany z dodatkiem szafranu. Danie występuje w różnych odmianach, z owocami morza, mięsem drobiowym i warzywami. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym została przygotowana.
Ossobuco to tradycyjna włoska potrawa, najczęściej przyrządzana z mięsa cielęcego pokrojonego w plastry. Mięso obsmaża się na maśle, a następnie dusi w białym winie z pomidorami, czosnkiem i cebulą. W Mediolanie potrawę podaje się z sosem i ryżem z dodatkiem szafranu.
Makaron penne to skośnie ścięte rurki, które stanowią bazę wielu ciekawych i smacznych posiłków. Na bazie makaronu penne możemy przygotować sałatki, zapiekanki oraz dania obiadowe. Makaron penne podajemy z kurczakiem, warzywami, kurkami, sosami.
Choć oryginalny przepis na pesto nakazuje użycia liści bazylii, równie dobrze możemy go przygotować z natki pietruszki. Wystarczy trochę zieleniny, migdały, cytryna, oliwa i kilka chwil, a pyszny sos pesto z pietruszki będzie gotowy.
Pesto to bardzo popularny sos, który w wersji oryginalnej sporządzany jest na bazie bazylii, orzeszków pinii, oliwy i sera typu parmezan. Jednak coraz większą popularnością cieszy się pesto z rukoli. Zamiast orzechów piniowych możemy użyć włoskich lub nerkowców. Pesto możemy sporządzić, rezygnując z sera.
Pita to placki chętnie spożywane na Bliskim Wschodzie, najczęściej z pikantnymi sosami. Podstawowe składniki potrzebne do przygotowania pity to: mąka, woda i drożdże. Placki pęcznieją podczas pieczenia, dzięki czemu tworzy się kieszonka na farsz. Placki można piec na patelni lub w piekarniku.
Każde menu w pizzerii otwiera pizza Margarita, najpopularniejsza i najbardziej znana. Choć jest niezwykle uboga w składniki, swą nazwę zawdzięcza królowej. Nazwano ją bowiem na cześć Małgorzaty Sabaudzkiej, którą zachwycił smak skromnego placka.
Piadina to potrawa wywodząca się z północnych Włoch. Jest to cienki pszenny placek, który można wypełnić dowolnym farszem, najczęściej serem, sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Innymi dodatkami są np. rukola, szpinak, grzyby. Piadina występuje też w wersji na słodko z czekoladą bądź konfiturą.
Pierożki ravioli podawane są z różnym nadzieniem. Najczęściej są to ser ricotta, mięso lub warzywa. Ravioli to jedna z najbardziej lubianych i znanych potraw kuchni włoskiej.
Ragu to sos mięsny, podawany najczęściej z makaronem. Do jego wykonania potrzebujemy rozdrobnionego mięsa, mleka, wina, bulionu, koncentratu pomidorowego i specjalnej mieszanki warzyw.
Ricotta jest składnikiem wielu dań, szczególnie kuchni włoskiej, bowiem z tego właśnie kraju pochodzi. Choć formalnie powinien on być nazywany produktem mlecznym, nazwa ser ricotta przylgnęła do niego na stałe.
Salsiccia to surowa kiełbasa pochodząca z Włoch. Istnieją różne jej rodzaje, a używana bywa do rozmaitych typów dań. Można ją między innymi smażyć, zapiekać i grillować. Taką kiełbasę kupimy w sklepie albo przygotujemy samodzielnie.
Sałatka z brokułem i fetą jest nie tylko pyszna, lecz także dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Brokuły są bowiem bogate w naturalne przeciwutleniacze, a przy tym zawierają wiele cennych witamin i minerałów, w tym witaminy A, C oraz z grupy B, a także magnez, wapń, cynk i żelazo.
Sałatka caprese to tradycyjny, włoski przysmak, który najczęściej podaje się z chrupiącym pieczywem. Produkty, wchodzące w skład oryginalnego przepisu, mają kolory włoskiej flagi, dzięki czemu jeszcze bardziej przywodzi on na myśl słoneczną Italię.
Sałatka z suszonymi pomidorami może być przyrządzona na różne sposoby. Zawsze jednak będzie wyrazista w smaku. Sałatka z suszonymi pomidorami i kurczakiem, makaronem oraz fetą może zastąpić nam lekki obiad, natomiast ta z łososiem, słonecznikiem czy szpinakiem to doskonała przekąska.
Sałatka z mozzarellą to doskonały pomysł na szybką przekąskę, dodatek do obiadu czy poczęstunek dla znajomych. Aby uzyskać wyjątkowy smak, można ją wzbogacać o różne dodatki. Jak przyrządzić sałatkę z mozzarellą?
Serek mascarpone znajdzie zastosowanie w deserach i daniach obiadowych na słono. Aby pomysł na serek mascarpone był strzałem w dziesiątkę, warto dowiedzieć się o nim więcej. Czym jest i jak smakuje ten włoski przysmak?
Sałatka z tortellini to doskonały pomysł na lekki obiad, lunch czy poczęstunek dla znajomych. Można podawać ją również do potraw z grilla. Taka nietypowa propozycja na pewno przypadnie do gustu Twoim znajomym i rodzinie.