Jeśli robienie przetworów to dla ciebie czarna magia, ale wobec zbliżającej się zimy postanowiłeś trochę poeksperymentować w kuchni, to zrobienie ogórków będzie na początek doskonałym pomysłem. Wystarczy dobry przepis i do roboty!
Śniadanie nie musi być nudne! Zamiast kanapek proponujemy placki kukurydziane – na słodko lub słono, jako dodatek lub samodzielne danie. Do ich wykonania można wykorzystać kukurydzę z puszki lub mąkę kukurydzianą, tworząc wersję uwielbianą przez dzieci. Dobrym pomysłem są także tradycyjne meksykańskie placki z mąki kukurydzianej, czyli tortille.
W gotowaniu nie ma ograniczeń – warto łączyć smaki i przepisy z różnych zakątków świata, tworząc zaskakujące kompozycje. Taka jest pizza z tortilli – mariaż kuchni włoskiej i meksykańskiej. To szybkie danie można przygotować w piekarniku lub na patelni, dodając ulubione składniki. Doskonale nadaje się na imprezę czy jako lekka kolacja.
Potrawka meksykańska to jednogarnkowe danie, w którym ważnym składnikiem jest mięso. Można je przyrządzić z kurczakiem lub z mięsem mielonym. Istnieje również przepis na potrawkę meksykańską z kiełbasą chorizo.
Serowa quesadilla to tradycyjne meksykańskie danie oparte na kukurydzianych plackach zwanych tortillami. Oryginalnie używa się w niej sera Oaxaca oraz dodatków takich jak kiełbaski chorizo czy papryki jalapeño. Możemy jednak zastąpić je ogólnodostępnymi składnikami – quesadilla z kurczakiem inspirowana meksykańską recepturą będzie równie smaczna.
Quesadilla z kurczakiem i serem to przekąska prosto z Meksyku. Jest pożywna i jednocześnie prosta do wykonania. Jednym z głównych składników serowej quesadilli jest tortilla.
Roladki z tortilli na zimno to danie, które daje możliwość eksperymentowania. Do środka można włożyć zarówno ser, wędlinę i warzywa, jak i różnego rodzaju pasty. Rollsy z tortilli świetnie sprawdzą się na imprezie oraz jako lekka przekąska w ciągu dnia. Poniżej prezentujemy najsmaczniejsze pomysły na to danie.
Wiele typowych meksykańskich potraw bazuje na kukurydzianych tortillach. Należy do nich również quesadilla z serem. Prosta w wykonaniu, smaczna i szybka – quesadilla serowa to prawdziwy hit na kolację czy imprezę. Proponujemy przepisy na wersję podstawową, a także z serem i pieczarkami, szynką lub kurczakiem.
Ryba po cygańsku to szybkie danie, które nie wymaga wielu składników. Można do niego użyć śledzia, karpia, dorsza czy szczupaka. Zalewa do ryby po cygańsku może zawierać keczup, koncentrat pomidorowy i musztardę.
Ryba po kaszubsku to danie na zimno, często goszczące na wigilijnym stole. Można je przygotować z dowolną rybą – doskonale sprawdza się np. śledź, karp lub dorsz. Przepis na śledzie po kaszubsku uwzględnia również zalewę na bazie octu.
Ryba po węgiersku to danie, które cieszy się szczególnie dużą popularnością w czasie Wigilii. Do przygotowania tej potrawy używa się różnych gatunków ryb. W polskich domach znany jest przepis zarówno na śledzia po węgiersku, jak i dorsza czy karpia po węgiersku.
Jak sama nazwa wskazuje, ryba po tajsku to danie prosto z Tajlandii. Do jego przygotowania wykorzystuje się ryby o białym mięsie (np. dorsza) pozbawione ości. Ryba po tajsku przyrządzana jest najczęściej z mleczkiem kokosowym ‒ popularnym składnikiem wielu azjatyckich przysmaków.
Ryż to potrawa dodawana do wielu dań. Można ją przyrządzać na wiele sposobów. Jednym z nich jest ryż po turecku podawany najczęściej z warzywami i szaszłykami.
Danie meksykańskie z ryżem można przygotować na wiele różnych sposobów – w wersji z warzywami, kurczakiem lub mięsem mielonym. W kulinarnej tradycji Meksyku znajdziemy potrawę nazywaną arroz rojo, a także wiele wariacji na jej temat. My prezentujemy przepisy na ryż po meksykańsku w trzech smakowitych i pikantnych odsłonach.
Pomidorowa salsa do nachos, którą można kupić w sklepie, wydaje ci się nudna? Szukasz innego sposobu przyrządzenia tego dipu? Wypróbuj mniej znane przepisy na sos salsa do nachos.
Schab po bałkańsku pozwala sprawdzić we własnym domu, jak smakuje tradycyjna kuchnia Bułgarii i sąsiadujących krajów. Jest to danie jednogarnkowe. Schab po bałkańsku wymaga czasu i cierpliwości, potrzebnej w trakcie krojenia m.in. kilograma mięsa i kilku rodzajów papryki.
Chcesz przygotować salsę z mango, ale nie wiesz, od czego zacząć i z czym ją podawać? Poznaj proste, szybkie i smaczne przepisy na klasyczną salsę z mango, odważną salsę z mango i chili lub wyszukaną salsę z mango i awokado.
Schab z warzywami po chińsku to świetny pomysł na smaczny obiad i kolację. Każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych, poradzi sobie ze zrobieniem tego dania. Jak zrobić schab po chińsku z warzywami?
Batalia o tytuł najlepszego kotleta trwa w Europie od XIX wieku. Włosi i Austriacy zarzucają sobie nawzajem skopiowanie przepisu. Kotlet schabowy po wiedeńsku najczęściej serwowany jest z sałatką ziemniaczaną. Składnikiem głównym jest mięso wołowe. Pomimo tego że na przestrzeni lat powstały różne wariacje tego dania, na początek warto przetestować najbardziej tradycyjną wersję i jedną małą modyfikację przepisu. Podróżnik Michał Cessanis odwiedził Wiedeń, gdzie spróbował oryginalnego sznycla.
Mięsem najczęściej spożywanym w Polsce jest drób, który charakteryzuje się niską zawartością tkanki tłuszczowej oraz dużą ilością białka, będącego podstawowym budulcem naszych mięśni. Filet z kurczaka po cygańsku to doskonały pomysł na oryginalną potrawę. Połączenie mięsa oraz śliwek gwarantuje apetyczny aromat i niepowtarzalny smak.
Historia tytułowej potrawy sięga lat 40. XX wieku. To właśnie wtedy na stołach po raz pierwszy pojawił się szwajcar. Kotlet w oryginalnej recepturze przygotowywany jest z cielęciny. Ponieważ cielęcina to drogie mięso i wymaga dość skomplikowanej obróbki, częściej przyrządzany jest schabowy po szwajcarsku. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby danie zrobić również z drobiu.
Kotlety to jedno z ulubionych dań Polaków – goszczą na naszych stołach nie tylko od święta. Panierowane mięso doskonale komponuje się z ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką. Warto spróbować nowej metody i przyrządzić kotlet schabowy po parysku. Czym różni się od klasycznej wersji i z jakimi dodatkami można go serwować?
Historia przepisu na kotlety kijowskie sięga początków XX wieku, kiedy to kucharz w słynnym hotelu ,,Kontynental” pierwszy raz je przygotował. O dziwo musiały one poczekać prawie 30 lat, zanim stały się jedną z najbardziej popularnych potraw na świecie. Dziś kotlety po kijowsku serwowane są w większości restauracji oferujących dania obiadowe.
Kuchnia kantońska wywodzi się z południowo-wschodnich Chin. Jest jedną z najpopularniejszych kuchni azjatyckich i wciąż podlega modyfikacji. Jednym z charakterystycznych dań pochodzących z tego regionu jest kurczak po kantońsku. Jego smak znany jest niemalże na całym świecie.
Japonia to wyspiarski kraj, który słynie przede wszystkim z przepysznego sushi. Japończycy są najdłużej żyjącą nacją na świecie, co zawdzięczają między innymi swojej diecie, która w dużej mierze składa się ze świeżych ryb. Dzisiaj jednak pod lupę bierzemy drób. Jak powinien być przygotowany kurczak po japońsku w panierce? Oprócz mięsa przepis zakłada użycie świeżych ziół, sosu sojowego oraz kilku innych składników.
Kuchnia orientalna staje się coraz popularniejsza w naszym kraju. Najczęściej sięgamy po potrawy pochodzące z różnych regionów Chin. Jednak dania innych krajów azjatyckich także zasługują na uwagę. Wśród nich warto wymienić tradycyjne potrawy wietnamskie. Jedną z najchętniej przygotowywanych jest kurczak po sajgońsku, którego w bardzo łatwy sposób można samodzielnie przyrządzić w domu.
Filet w cieście francuskim ma trzy zalety: jest to danie smaczne, bardzo ładnie się prezentuje i jest bardzo w przyrządzeniu. Z pewnością liczy się również to, że nie wymaga wielkich nakładów. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś filet w cieście francuskim – najwyższa pora!
Kurczak w cieście francuskim doskonale się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Na pierwszy rzut oka nie wygląda jak kurczak – goście mogą być zaskoczeni. Jeżeli znudziły się nam klasyczne pomysły na kurczaka, warto wypróbować przepisy kulinarne na kurczaka w cieście francuskim.