Grzybek herbaciany bywa także nazywany grzybkiem japońskim – pozyskuje się go ze sfermentowanej herbaty. Buduje go zlepek wielu szczepów bakterii i drożdży, które żyją w jednym organizmie i w symbiozie ze sobą. Napój z kombuchy nazywany jest również eliksirem długowieczności.
Więcej:
- Jak odróżnić kanię od muchomora?
- Kozak - grzyb zdrowy i smaczny
- Grzyb miodówka – jak wygląda i gdzie można go znaleźć?
Kombucha – grzyb herbaciany
Nazwa napoju pochodzi z Japonii, w której pod tym określeniem kryje się specjalna herbata wytwarzana z wodorostów. Napój ten był popularny w Polsce, jeszcze zanim na rynek trafiły takie napoje jak coca-cola czy pepsi. Konsumenci lubili go szczególnie ze względu na musujący, orzeźwiający, a także słodko-kwaskowaty smak .
Ilość i jakość mikroorganizmów w składzie różni się w zależności od pochodzenia grzybka, ale najliczniej spotykaną bakterią jest Acetobacter , czyli po prostu bakteria kwasu octowego, natomiast jeśli chodzi o drożdże – najczęściej występuje Schizosaccharomyces . W powstałym wywarze można znaleźć sporą liczbę witamin, a także innych odżywczych składników.
Kombucha – cudowny grzyb?
Najczęściej pojawiającymi się witaminami z grupy B są: B1, B2, B3, B6, B12. Napój jest również bogaty w aminokwasy i witaminę C, a także kwasy organiczne, takie jak: kwas foliowy, octowy, mlekowy, szczawiowy, cytrynowy, makowy i tym podobne . W procesie fermentacji herbaty wytrącają się także cukry – sacharoza, glukoza i fruktoza, które metabolizują się do alkoholu i dwutlenku węgla .
Większość zalet zdrowotnych, które zapewnia grzybek, wiąże się z bezpośrednią poprawą trawienia. Odpowiednia flora bakteryjna kolonizuje jelita i wspomaga trawienie, a enzymy wytwarzane przez mikroorganizmy sprawiają, że organizm trawi z większą korzyścią, łatwiej pozbywając się zbędnych substancji i lepiej przyswajając składniki odżywcze.
Kombuchę najczęściej spożywa się ze względu na to, że powoduje:
- uczucie uspokojenia i odprężenia,
- poprawę koncentracji,
- złagodzenie objawów menopauzy,
- szybsze gojenie się ran,
- poprawę pracy trzustki, a także wątroby,
- złagodzenie objawów alergicznych,
- spadek poziomu cholesterolu,
- zwiększenie poziomu energii i witalności,
- złagodzenie migreny i bólów pleców,
- opóźnienie procesu starzenia się,
- detoksykację organizmu.
Grzyb kombucha – szkodliwość
Nie należy spożywać kombuchy przez zbyt długi okres i w dużych dawkach. Nie powinny go spożywać kobiety w ciąży, gdyż w wyniku fermentacji cukru wytwarza się także alkohol . Nie powinny go także spożywać osoby z o bniżoną odpornością, o słabym układzie odpornościowym i cierpiący na dolegliwości jelitowe .
Grzyb kombucha – przepis
Składniki:
- grzyb kombucha,
- słoik,
- 3 łyżki stołowe herbaty,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 150 gramów cukru trzcinowego,
- 2 litry wody filtrowanej,
- recepturka,
- gaza.
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę i zaparz herbatę. Następnie posłódź ją i ostudź do temperatury około 20℃. Przelej herbatę do słoika. Dodaj dwie łyżki stołowe octu jabłkowego, a następnie umieść w środku grzyb kombucha. Na słoik nałóż gazę i zabezpiecz całość przy pomocy gumki recepturki. Tak przygotowany słoik umieść w miejscu, w którym nie będzie miał dostępu do słońca, ale równocześnie panowała będzie temperatura pokojowa. Słoik pozostaw w takich warunkach na okres około tygodnia. Fermentację możesz zatrzymać, wyjmując grzyb ze słoika. Najpierw jednak uchyl delikatnie gazę i sprawdź, czy na powierzchni unoszą się już bąbelki – będzie to znak, że napój jest gotowy do spożycia. Następnie grzyb przepłucz w letniej wodzie – możesz go wykorzystać w kolejnej fermentacji. Napój należy jeszcze przed wypiciem przelać przez filtr do kawy albo sitko do butelek. Butelki z wywarem trzeba szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce, w której nie mogą się jednak znajdować dłużej niż 5 dni. Wykonując kolejną fermentację, możesz zamiast octu jabłkowego dodać około 70 ml napoju z kombuchy.
Pamiętaj, by napój ten stosować z dużą ostrożnością. Wszystkie niespodziewane objawy powinny spowodować kilkudniową przerwę w przyjmowaniu go. Spożywanie należy rozpocząć od jednej łyżki 3 razy dziennie, stopniowo można dojść do połowy szklanki (również przyjmowanej 3 razy dziennie). Gdy stosujesz grzybową kurację, pamiętaj o obfitym spożywaniu wody, która pomoże usunąć toksyny z organizmu.
Kombucha – grzyb herbaciany. Gdzie kupić?
Kombuchę możesz kupić m.in. na znanych serwisach internetowych i w sklepach ze zdrową żywnością. Średnia cena za jeden grzybek to około 10 złotych.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN