Wiadomość

Grzyby miodówki wykorzystywane są w polskiej kuchni już od wielu lat. Ich powszechnie znana nazwa to maślaki pstre. Ze względu na swój charakterystyczny aromat i wyrazisty smak, miodówki na pewno nie każdemu przypadną do gustu, ale warto choć raz spróbować przygotować dowolny przepis z ich użyciem. Popularne miodówki w occie mogą podbić twoje serce.

Miodówka to grzyb, z którego najczęściej przygotowuje się zalewy na bazie octu tradycyjnego lub jabłkowego. Nie jest łatwo znaleźć ją na targowiskach i w sklepach. Choć jest całkowicie bezpieczny i nietrujący, zbiory maślaka pstrego zwykle nie są zbyt duże. Grzybiarze znajdują przeciętnie po kilka sztuk miodówek, które wolą zamarynować lub wysuszyć i wykorzystać jako dodatek do zup czy pierogów. Ten grzyb jest znany również pod innymi nazwami, takimi jak: łosiak, murzynek, bagniak czy piasecznik. Jak wygląda grzyb miodówka i gdzie najczęściej występuje? Jakie przepisy na miodówki warto znać?

Wygląd miodówki – jak rozpoznać miodówkę?

Doświadczeni grzybiarze nie powinni mieć problemu z rozróżnieniem miodówki spośród innych grzybów, które mogą nieco przypominać dany gatunek. Ze względu na charakterystyczny wygląd maślaka pstrego, nawet osobom mniej biegłym w grzybobraniu nie powinno sprawiać trudności znalezienie i rozpoznanie go. Grzyby, do których może być podobny z wyglądu to borowiec dęty, maślak sitarz i maślaczek pieprzowy. Nie są one jednak niejadalne i trujące, dlatego też możliwa pomyłka nie będzie tragiczna w skutkach. Bez obaw można próbować znaleźć grzyby miodówki w lasach. Co charakterystycznego jest w ich wyglądzie?

  • W zależności od fazy wzrostu, kapelusz miodówki może przybierać kolory od żółtego, przez pomarańczowy, aż do bladobrązowego. Na jego powierzchni często pojawia się malutki meszek lub delikatne kosmyki, które później trudno jest oddzielić od miąższu. Średnica kapelusza może wynosić od 4 do 15 cm.
  • Trzon maślaka pstrego osiąga wysokość do 10 cm. Jest gładki i szerszy u podstawy, najczęściej w kolorze żółtym lub żółto-brązowym.
  • Rurki miodówki to najbardziej charakterystyczna i wyróżniająca cecha tego gatunku. Po nacięciu lub odpowiednim ich naciśnięciu palcem, zmieniają kolor na siny .
  • Miąższ jest stosunkowo twardy, w kolorze bladożółtym lub bladopomarańczowym. Ma intensywny, specyficzny zapach i tak samo jak rurki, po przekrojeniu zmienia kolor na ciemnoniebieski.

Grzyby miodówki – występowanie

Grzyby miodówki można spotkać prawie w każdym miejscu na świecie. Występują w Europie, Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej. Występują niezależnie od warunków terenu, można znaleźć je zarówno w lasach górskich, jak i nad morzem. Największe ilości miodówek znajdują się na wrzosowiskach, torfowiskach oraz w wilgotnych borach sosnowych. Pierwsze grzyby pojawiają się już pod koniec czerwca. W lasach można znaleźć je do późnej jesieni (do końca listopada).


Grzybobranie - polski sport narodowy

Grzyby miodówki – przepisy

Sos grzybowo-śmietanowy

Najprostszym przepisem na grzyby miodówki jest przygotowanie z nich sosu , który będzie pasował do ziemniaków, makaronu, klusek śląskich czy smażonego mięsa. Proporcje składników w sosie można dowolnie modyfikować, w zależności od własnych upodobań. Klasyczny przepis na 3-4 porcje zakłada, że na jedno opakowanie 100g śmietany 18% przypada około 400g świeżych grzybów. Pozostałe niezbędne składniki to:

  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100ml bulionu warzywnego lub grzybowego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 50g masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Miodówki dokładnie umyj i oczyść z zabrudzeń. Osusz je dokładnie na ręczniku papierowym i pokrój w plasterki. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. W rondelku rozgrzej masło i olej, dodaj cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Dodaj pokrojone grzyby miodówki i ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Smaż przez około 3 minuty, dolej bulionu i duś pod przykryciem około 10 minut. Na sam koniec dodaj śmietanę i gotuj wszystko na małym ogniu, aż do uzyskania pożądanej gęstości.

Przepis na grzyby miodówki w occie

Składniki:

  • 1 kg grzybów miodówek,
  • sól i pieprz,
  • ½ szklanki octu (tradycyjny lub jabłkowy),
  • 2 cebule,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego koperku.

Przygotowanie: Do jednego garnka włóż umyte i oczyszczone miodówki, zalej je wodą, posól i gotuj przez około 10 minut. W drugim garnku przygotuj wszystkie składniki potrzebne do zrobienia zalewy – ocet, 500 ml wody, pokrojoną cebulę, ząbek czosnku i koper. Całość doprowadzamy do wrzenia. Odcedź przegotowane grzyby i przełóż do słoików, tak, aby znajdowały się na ¾ ich wysokości. Wszystko zalej przygotowaną marynatą.

Przygotowane miodówki w occie należy odstawić w suche i chłodne miejsce. Najlepiej, żeby słoiki leżały na półkach do góry dnem, co pozwoli na ich dokładne zamknięcie. Po upływie co najmniej 2 tygodni można otworzyć słoik i cieszyć się własnym przetworem. Przepis na grzyby miodówki w zalewie pozwala na zachowanie konsystencji i jędrności świeżych grzybów. Można podawać je jako dodatek do obiadu lub w oddzielnej miseczce jako przekąskę.

Co sądzisz o tym artykule?
73
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0