Nadchodzi jesień, a wraz z nią wyczekiwane… grzybobranie! Niezależnie od tego, jak doświadczonym grzybiarzem jesteś, warto nieustannie poszerzać swoją wiedzę.

Podpowiadamy, jak rozpoznać i jak przyrządzić borowik ceglastopory, aby delektować się jego smakiem na długo! Również zimą – suszenie borowika ceglastoporego to doskonała propozycja dla każdego smakosza tych niezwykłych grzybów!

Więcej:

Borowik ceglastopory – czy jest jadalny?

Wiele osób podczas grzybobrania zastanawia się, w jaki sposób skutecznie rozpoznać grzyby jadalne i jak rozróżnić je od tych, które mogą nam zaszkodzić. Dobrzy grzybiarze mają swoje sposoby – sprawdzają typ blaszki, a często wystarczy im jeden rzut oka, aby stwierdzić, że dany grzyb jest w porządku i można wrzucić go do koszyka. Niemniej jednak osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę z grzybobraniem, nie zawsze potrafią odróżnić borowik ceglastopory od borowika szatańskiego. Jaka jest różnica między borowikiem ceglastoporym a szatańskim ? Pojawia się tu dość spory problem, ponieważ borowik ceglastopory ma charakterystyczne, czerwone zabarwienie trzonu i porów – z tego powodu jest rzadko zbierany przez grzybiarzy, ponieważ łatwo pomylić go z borowikiem szatańskim, który również ma tego rodzaju czerwone zabarwienie. Borowik szatański jest jednak silnie trujący – jeśli chcesz uniknąć pomyłki, warto wybrać się na grzybobranie z osobą doświadczoną, która rozwieje Twoje ewentualne wątpliwości, dotyczące tego, czy dany grzyb to borowik ceglastopory czy szatański .

Borowik ceglastopory może być jednak bardzo smaczny – wielu smakoszy ceni sobie smak tego grzyba po obróbce termicznej. Borowik ceglastopory występuje jedynie w Europie oraz, co ciekawe, w Japonii. W Polsce jest to grzyb pospolity, pojawiający się w lasach iglastych aż do późnej jesieni. Warto wiedzieć, że częściej występuje on w górach niż na terenach nizinnych. Borowika ceglastoporego spotkać można w pobliżu drzew, takich jak lipa, dąb, buk, świerk i jodła. Osoby, które pasjonują się zbieractwem grzybów, z pewnością wiedzą, że borowik żonkilowy znajduje się na czerwonej liście gatunków, którym grozi wymarcie – jeśli znajdziesz taki grzyb, lepiej go nie zbieraj.

Jak przyrządzić borowik ceglastopory?

Udało się – masz już spory koszyk grzybów, a wśród nich znajduje się borowik ceglastopory. I to nie jeden! Jako dumny posiadacz takiego zbioru z pewnością zaczynasz myśleć o tym, jak przyrządzić borowik ceglastopory i resztę grzybów, aby móc wydobyć z nich to, co najlepsze i delektować się ich smakiem. W końcu kto z nas nie przepada za grzybami? To taki sam jesienny przysmak jak chociażby śliwki, a bez nich nie może obyć się żaden deser – szczególnie we wrześniu! Najlepsze przepisy na borowik ceglastopory znaleźć można na stronach czy w programach dobrych kucharzy.

Zobacz także: Grzyby marynowane

Jeżeli dysponujesz sporą ilością grzybów to możesz przygotować np. zupę borowikową – sycąca, aromatyczna, będzie po prostu pyszna! Borowik ceglastopory sprawdzi się tutaj doskonale. Inny przepis na borowik ceglastopory to kapusta z grzybami – z dodatkiem żeberek stanie się naprawdę solidnym obiadem. W sam raz po całym dniu wędrówki po lesie! Wiele osób twierdzi, że borowik ceglastopory w marynacie wygrywa ze wszystkimi innymi grzybami – smak tego grzyba doskonale komponuje się z kwaśnym octem i ostrymi przyprawami. Jeśli lubisz grzyby w marynacie, warto przygotować w ten sposób właśnie borowika ceglastoporego.

Doskonałą metodą przygotowania borowika ceglastoporego jest suszenie . Jak suszyć borowik ceglastopory? Tak jak każdy inny grzyb – wystarczy nawlec go na nitkę, a większe grzyby pokroić, rozwiesić w suchym i ciepłym miejscu i czekać, aż wyparuje z nich cała woda. Suszony borowik ceglastopory warto umieścić w słoiku i postawić w domowej spiżarni – z pewnością sięgniesz po niego jesienią, gdy najdzie Cię ochota na potrawy z borowika ceglastoporego lub przed świętami, gdy będziesz przygotowywać zupę grzybową.

Zobacz także: Muchomor czerwony – piękny, choć trujący grzyb

Borowik ceglastopory – podsumowanie

Borowik ceglastopory to grzyb, który budzi wiele obaw, jednak warto się do niego przekonać. Odpowiednie przygotowanie merytoryczne przed pójściem do lasy pozwoli Ci z łatwością odróżnić borowik ceglastopory od szatańskiego , a także od ponurego. Borowik ceglastopory uwodzi nie tylko smakiem, ale też – w gruncie rzeczy – swoją intensywną barwą. A zatem pora na grzybobranie i poznanie się bliżej z niezwykłym borowikiem ceglastoporym!

Zobacz film: Tarta grzybowa. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
67
7