Kucharz przygotował naleśniki z kefirem, słonym karmelem i śliwkami; szybką pizzę z patelni z czekoladą i bananami; proziaki z makiem na słodko, shake z kefirem wysokobiałkowym. Przepisy poniżej.
Naleśniki z kefirem, słonym karmelem i śliwkami
Składniki:
- 8 jajek,
- 500 ml kefiru OSM Krasnystaw,
- 250 g cukru,
- 100 g masła OSM Krasnystaw,
- 250 g mąki pszennej.
Dodatkowo:
- ok. 5-6 dorodnych śliwek,
- 4 łyżki cukru,
- 1/4 szklanki wody,
- 8 łyżek śmietanki 30% OSM Krasnystaw,
- 2 łyżki masła OSM Krasnystaw,
- sól gruboziarnista ok. 1/4 łyżeczki,
- orzechy, sezamki, herbatniki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Kefir przelewamy do miseczki, masło rozpuszczamy w rondelku. Ciepłe mleko i rozpuszczone masło wlewamy do jajek, znów mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do powstania gładkiej, naleśnikowej masy. Naleśniki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Śliwki kroimy na plastry i odstawiamy. Do garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy do zabrązowanienia na średnim ogniu. Wlewamy wodę i mieszamy, aż cukier się rozpuści (mogą zostać małe grudki, ale spokojnie, rozpuszczą się po dodaniu śmietany). Zmniejszamy troszkę ogień i wlewamy śmietankę, sól i mieszamy do połączenia się składników. Gotujemy ok. 4-5 minut. Na koniec dodajemy masło i mieszamy, aż powstanie ładna masa. Odstawiamy z ognia i czekamy, aż odrobinę przestygnie. Na patelnie wlewamy łyżkę karmelu i dodajemy śliwki. Smażymy ok. 3 minut.
Szybka pizza z patelni z czekoladą i bananami
Składniki:
- 145 g mąki pszennej,
- 100 g kefiru OSM Krasnystaw,
- 2 jajka,
- 1/3 łyżeczki soli,
- krem czekoladowy,
- banany,
- świeże truskawki i maliny,
- mozzarella w kulce,
- kakao.
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i miksujemy. Następnie dodajemy kefir i znowu miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i ponownie miksujemy do połączenia składników. Przygotowane ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
Patelnię rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem. Przelewamy nasze ciasto.
Na ciasto wykładamy dodatki: krem czekoladowy, mozzarelle, banany, świeże truskawki. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy pod przykryciem przez około 12-15 minut na minimalnym ogniu.
Całość opcjonalnie możemy posypać kakao.
Proziaki z makiem na słodko
Składniki:
- kefir lub maślanka 0,5 l OSM Krasnystaw,
- jajko,
- 2 łyżki maku,
- łyżeczka sody,
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- mąka pszenna,
- ricotta,
- świeże maliny,
- świeża mięta,
- świeże morele.
Sposób przygotowania:
Do zsiadłego mleka dodajemy sodę (mleko neutralizuje sodowy posmak) tak kolejność jest bardzo ważna. Dodajemy jajko, cukier i sól, mak, dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy ciasto.
Gdy ciasto na proziaki jest już na tyle gęste, że można je wyrabiać ręką, oprószamy blat mąką i przekładamy ciasto.
Wyrabiamy, dosypując stopniowo mąkę, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ilość mąki zależy od gęstości kefiru. Jeżeli jest rzadszy - mąki trzeba więcej. Nie wyrabiamy jednak zbyt długo, ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne.
Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na 30 minut, aby sobie odpoczęło.
Rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 1 cm, szklanką wycinamy krążki. Smażymy na suchej patelni, obracają kilka razy, aby się dobrze wypiekły.
Shake z kefirem wysokobiałkowym
Składniki:
- 500 ml kefiru wysokobiałkowego OSM Krasnystaw,
- 3 łyżki pasty pistacjowej,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- mała garść świeżego szpinaku,
- garść świeżych malin,
- 2 brzoskwinie,
- 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
Kefir, pastę pistacjową, miód, maliny, borówki i szpinak przekładamy do shakera.
Brzoskwinie myjemy, wyciągamy pestkę i wkładamy do shakera. Na koniec dodajemy płatki owsiane, by shake był jeszcze bardziej odżywczy i blendujemy.
Spożywamy od razu po przygotowaniu.
Zobacz także:
- Probiotyki, czyli dobre bakterie. W czym je znajdziesz?
- Ayran - turecki napój, który warto pić i samemu przyrządzić
- Co warto pić w czasie upałów? Sprawdź też, jakich napojów unikać
Źródło: Bartek Boratyn