Materiał promocyjny

Dania na bazie kefiru. Sprawdź, co wyczarował z nich Bartek Boratyn

Kefir
Z łąki na talerz, czyli kuchnia w plenerze
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kefir to nie tylko dobre źródło białka, ale również świetny sposób na ugaszenie pragnienia, a także korzystnie wpływa na nasz układ trawienny. Warto go nie tylko pić, ale również dodawać do różnych dań, co zaprezentował Bartek Boratyn. Co wyczarował z tego składnika? Sprawdźcie sami.

Kucharz przygotował naleśniki z kefirem, słonym karmelem i śliwkami; szybką pizzę z patelni z czekoladą i bananami; proziaki z makiem na słodko, shake z kefirem wysokobiałkowym. Przepisy poniżej.

Naleśniki z kefirem, słonym karmelem i śliwkami

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 500 ml kefiru OSM Krasnystaw,
  • 250 g cukru,
  • 100 g masła OSM Krasnystaw,
  • 250 g mąki pszennej.

Dodatkowo:

  • ok. 5-6 dorodnych śliwek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 8 łyżek śmietanki 30% OSM Krasnystaw,
  • 2 łyżki masła OSM Krasnystaw,
  • sól gruboziarnista ok. 1/4 łyżeczki,
  • orzechy, sezamki, herbatniki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Kefir przelewamy do miseczki, masło rozpuszczamy w rondelku. Ciepłe mleko i rozpuszczone masło wlewamy do jajek, znów mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do powstania gładkiej, naleśnikowej masy. Naleśniki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni na złoty kolor.

Śliwki kroimy na plastry i odstawiamy. Do garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy do zabrązowanienia na średnim ogniu. Wlewamy wodę i mieszamy, aż cukier się rozpuści (mogą zostać małe grudki, ale spokojnie, rozpuszczą się po dodaniu śmietany). Zmniejszamy troszkę ogień i wlewamy śmietankę, sól i mieszamy do połączenia się składników. Gotujemy ok. 4-5 minut. Na koniec dodajemy masło i mieszamy, aż powstanie ładna masa. Odstawiamy z ognia i czekamy, aż odrobinę przestygnie. Na patelnie wlewamy łyżkę karmelu i dodajemy śliwki. Smażymy ok. 3 minut.

Szybka pizza z patelni z czekoladą i bananami

Składniki:

  • 145 g mąki pszennej,
  • 100 g kefiru OSM Krasnystaw,
  • 2 jajka,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • krem czekoladowy,
  • banany,
  • świeże truskawki i maliny,
  • mozzarella w kulce,
  • kakao.

Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i miksujemy. Następnie dodajemy kefir i znowu miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i ponownie miksujemy do połączenia składników. Przygotowane ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.

Patelnię rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem. Przelewamy nasze ciasto.

Na ciasto wykładamy dodatki: krem czekoladowy, mozzarelle, banany, świeże truskawki. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy pod przykryciem przez około 12-15 minut na minimalnym ogniu.

Całość opcjonalnie możemy posypać kakao.

Proziaki z makiem na słodko

Składniki:

  • kefir lub maślanka 0,5 l OSM Krasnystaw,
  • jajko,
  • 2 łyżki maku,
  • łyżeczka sody,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • mąka pszenna,
  • ricotta,
  • świeże maliny,
  • świeża mięta,
  • świeże morele.

Sposób przygotowania:

Do zsiadłego mleka dodajemy sodę (mleko neutralizuje sodowy posmak) tak kolejność jest bardzo ważna. Dodajemy jajko, cukier i sól, mak, dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy ciasto.

Gdy ciasto na proziaki jest już na tyle gęste, że można je wyrabiać ręką, oprószamy blat mąką i przekładamy ciasto.

Wyrabiamy, dosypując stopniowo mąkę, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ilość mąki zależy od gęstości kefiru. Jeżeli jest rzadszy - mąki trzeba więcej. Nie wyrabiamy jednak zbyt długo, ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne.

Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na 30 minut, aby sobie odpoczęło.

Rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 1 cm, szklanką wycinamy krążki. Smażymy na suchej patelni, obracają kilka razy, aby się dobrze wypiekły.

Shake z kefirem wysokobiałkowym

Składniki:

  • 500 ml kefiru wysokobiałkowego OSM Krasnystaw,
  • 3 łyżki pasty pistacjowej,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • mała garść świeżego szpinaku,
  • garść świeżych malin,
  • 2 brzoskwinie,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

Kefir, pastę pistacjową, miód, maliny, borówki i szpinak przekładamy do shakera.

Brzoskwinie myjemy, wyciągamy pestkę i wkładamy do shakera. Na koniec dodajemy płatki owsiane, by shake był jeszcze bardziej odżywczy i blendujemy.

Spożywamy od razu po przygotowaniu.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości