Enam Ali sprawił, że na punkcie curry oszaleli Brytyjczycy! David Cameron to jego stały klient

Kuchnia indyjska cieszy się ogromną popularnością także w Polsce. Dania są nie tylko smaczne, ale łatwe do przygotowania, dzięki czemu można delektować się nimi w domu. Kuchnia hinduska to głównie dania mięsne z kurczakiem, ryby czy owoce morza. Innymi potrawami kuchni hinduskiej znanymi niemal na całym świecie są indyjskie placki i oczywiście słynne curry. Kuchnia hinduska jest niezwykle kolorowa dzięki używanym przyprawom, zachwyca smakiem i z całą pewnością nie jest nudna. Dziennikarka Dzień Dobry TVN Anna Senkara spotkała się z szefem kuchni, który spopularyzował dania curry w Wielkiej Brytanii. Wcześniej Brytyjczycy uważali je za potrawy, która brzydko pachną!

David Cameron i Theresa May to jego stali klienci

Enam Ali to urodzony w Bangladeszu szef kuchni, który prowadzi jedną z najlepszych restauracji curry w Wielkiej Brytanii. Na londyńskiej Olimpiadzie odpowiadał za catering. Twórca Curry TV i Curry Awards, które są nazywane Oscarami gastronomii.

Enam prowadzi swoją restaurację od ponad 30 lat. Czym jest dla niego indyjskie jedzenie?

To moje życie, to jego sens. Już tak długo gotuję, kocham to.

Potrawa curry jest teraz bardzo popularna w Wielkiej Brytanii, jednak nie zawsze tak było. Enam wykonał ogrom pracy, by je spopularyzować.

Przyjechałem tutaj w 1974. Wtedy nikt nie chciał jeść curry. Uważano, że jest bardzo dziwne, brzydko pachnie i jest za ostre. Nikt nie chciał ze mną pracować. Dziś to jak perfumy.

W jego restauracji jadali premierzy, członkowie rodziny królewskiej i największe sławy. David Cameron, Theresa May czy Sarah Ferguson to jego stali klienci.

Kuchnia hinduska

Potrawy hinduskie nie mogłyby istnieć bez dodatków, takich jak ryż basmati, który ma lekko orzechowy posmak czy mleczko kokosowe, które stanowi nieodzowny składnik wielu zup. Wyraziste przyprawy sprawiają, że dania hinduskie nigdy nie są mdłe i bez smaku. W diecie hinduskiej odnajdziemy też wiele dań wegetariańskich i zaskakujące desery. Na próżno szukać będziemy tradycyjnych słodyczy, trafimy raczej na koktajle z egzotycznych owoców, grillowanego ananasa czy smażonego banana.

>>> Zobacz też: Smaki Indii: samosa, masala, pakora. Sprawdź przepisy!

>>>Czym jest asafetyda? Przyprawy kuchni indyjskiej i ich właściwości zdrowotne.<<<

>>>>Kofta indyjska – najlepszy przepis na tradycyjne indyjskie danie.<<<

Najbardziej znane dania hinduskie

Hinduska kuchnia to m.in. znane wszystkim curry, które przypomina nieco gulasz, jednak w wersji egzotycznej. W hinduskim curry znajdziemy kawałki mięsa, ryb, owoców morza, sera, warzyw. Wszystkie składniki zatopione są w gęstym, głębokim sosie. Curry podawane jest najczęściej z ryżem lub plackami hinduskimi. Te ostatnie to częsty dodatek do potraw hinduskich, znane i lubiane, które można przyrządzać na wiele sposobów. Placki indyjskie powstają z mąki pszennej, mąki z ciecierzycy lub soczewicy, a nawet na bazie drożdży. Czasem smaży się je na tłuszczu, czasem piecze w piecu. Jeśli jako dodatku nie wybierzemy placka, to na pewno ryż basmati. To ważny element hinduskiego jedzenia, zwłaszcza dań z sosem. Dieta hinduska to również bogactwo zup, ponieważ znajdziemy tu zupę podobną do pomidorowej, zupę z kurczakiem czy krewetkami, większość z dodatkiem aromatycznego mleczka kokosowego.

Przepis na zupę hinduską

Zupa hinduska to ciekawy pomysł na danie obiadowe różne od tych codziennie przez nas serwowanych. Aby przygotować zupę pomidorową z mleczkiem kokosowym, potrzebne jest zaledwie kilka składników.

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 puszki pomidorów pelati,
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • 400 ml bulionu drobiowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
  • 1 łyżka kminu rzymskiego mielonego,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1 pęczek świeżej kolendry,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  •  2 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w kostkę, posiekaj czosnek. Podsmaż na oliwie.

2. Dodaj pastę curry i wszystkie przyprawy. Wymieszaj i smaż przez chwilę.

3. Dodaj do garnka pomidory, mleko oraz bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut.

4. Zupę zmiksuj na gładki krem i posyp świeżą kolendrą.

Warzywa w cieście po hindusku

Pakora masala, czyli warzywa w cieście, które serwowane są z sosami, to pomysł na oryginalną przystawkę na przyjęcie. Warzywa zasmażane w cieście to znane wegetariańskie danie hinduskie.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy,
  • 1 szklanka wody,
  • 400 ml oleju,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  •  ½ pęczka mięty,
  • 1 brokuł,
  • 1 kalafior,
  •  1 marchewka,
  • 1 papryka,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Do miski wsyp mąkę i wszystkie przyprawy. Dodaj wodę i sól. Wymieszaj, aż powstanie ciasto podobne do naleśnikowego.

2. W garnku rozgrzej olej, warzywa pokrój w paseczki lub podziel na różyczki.

3. W miseczce umieść jogurt, dodaj posiekaną miętę oraz sok z limonki.

4. Kawałki warzyw zanurzaj w cieście, wkładaj na rozgrzany olej i smaż.

5. Zarumienione wyjmij na papierowy ręcznik i odsącz z nadmiaru tłuszczu.

6. Warzywa podawaj z przygotowanym sosem.

Pyszna sałatka hinduska

Sałatki to ulubione przekąski wielu narodów. Także hinduskie restauracje polecają odwiedzającym smaczne, aromatyczne sałatki. Chachumbar to sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem dressingu na bazie kolendry i kminu rzymskiego.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 cebula,
  • 1 ogórek,
  • 500 g pomidorów,
  •  1 zielona papryczka pepperoni,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • ¼ pęczka natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Kumin i kolendrę upraż na suchej patelni. Wystudź i rozetrzyj w moździerzu.

2. Warzywa pokrój na kawałki i wrzuć do miski. Wymieszaj.

3. Cytrynę sparz i z połowy zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok.

4. Sok z cytryny, startą skórkę i pokruszone przyprawy połącz. Dodaj sól, pieprz i cukier.

5. Sos wlej do warzyw i odstaw sałatkę na 30 minut.

6. Dopraw sałatkę do smaku i posyp posiekaną natką pietruszki.

Hinduskie przyprawy

Dieta hinduska to przede wszystkim dania dobrze doprawione. Jakie przyprawy dominują w kuchni hinduskiej?

Najczęściej stosowanymi są: chilli, które jest niezwykle intensywne w smaku, cynamon, curry, które jest nieodzownym składnikiem sosów, kolendra, kurkuma, szafran i koriander.

Dodatek przypraw sprawia, że dania mają bardziej wyrazisty smak. Nie jest to jednak jedyna ich zaleta, ponieważ większość ze stosowanych przypraw ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Ostre dodatki uwalniają endorfiny, które powodują poprawę samopoczucia, zaś inne wzmacniają system odpornościowy i mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Zioła i przyprawy stosowane w kuchni indyjskiej często wykorzystywane są także w kuchni europejskiej.

>>> Zobacz też: Tradycyjna kuchnia indyjska – potrawy wegetariańskie i z kurczakiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości