Zdrowe odżywianie

Czym jest asafetyda? Przyprawy kuchni indyjskiej i ich właściwości zdrowotne

Asafetyda - proszek.
Czym jest asafetyda? Przyprawy kuchni indyjskiej i ich właściwości zdrowotne
Fot. I'm Subrata Dutta / Getty Images

Asafetyda to jedna z najpopularniejszych przypraw kuchni indyjskiej. Odpowiednia ilość przyprawy jest w stanie urozmaicić smak potraw i nadać im oryginalny, egzotyczny aromat. Oprócz nietypowych walorów smakowych ma także korzystny wpływ na zdrowie. Sprawdź, gdzie kupić asafetydę i do jakich dań warto ją dodawać.

Asafetyda to mieszanka naturalnych przypraw, pochodząca z Indii, Iranu oraz Afganistanu. Otrzymywana jest z kłączy i korzeni zapaliczki cuchnącej. Można kupić ją w pierwotnym kształcie, czyli jako zlepek żywicy (przed dodaniem do potrawy wymaga starcia) lub w formie proszku wymieszanego z mąką pszenną lub ryżową. W Polsce znana jest także pod nazwą czarciego łajna i choć nazwa nie zachęca, to warto stosować asafetydę jako składnik codziennych dań, chociażby ze względu na jej zdrowotne właściwości dla organizmu.

Asafetyda – smak przyprawy i zastosowanie w kuchni

Niektórzy uważają, że asafetyda ma chemiczny, gorzki posmak i nie sprawdza się do gotowania codziennych, tradycyjnych dań. Jest to prawdopodobnie spowodowane nieprawidłowym stosowaniem przyprawy. Asafetyda jako zlepek powinna być używana w naprawdę niewielkich ilościach, ze względu na swój intensywny smak i aromat. Nie jest to jednak popularna forma, w jakiej sprzedawana jest ta przyprawa. O wiele łatwiej dostać ją w proszku.

Asafetyda może być dodawana do posiłków po uprzednim, dokładnym rozpuszczeniu przyprawy w gorącej wodzie. Przyjmuje się, że ¼ łyżeczki wystarcza na jedną porcję dowolnego dania . Niezależnie od formy, przyprawa asafetyda powinna zostać dodana do potrawy dopiero na koniec gotowania, tak, aby zachować swój oryginalny smak.

W kuchni sprawdzi się jako składnik dań warzywnych i grzybowych, w których będzie świetnym zamiennikiem dla cebuli lub czosnku. Zastosowana jako przyprawa do roślin strączkowych, pomoże w ich trawieniu, a także zapobiegnie wystąpieniu wzdęć. Jeśli zależy Ci na zwiększeniu pikantności dania, oprócz asafetydy możesz wykorzystać także inne przyprawy kuchni indyjskiej, takie jak: curry, kurkuma, kolendra i chilli. Połączenie to może być wykorzystane np. do przyprawiania ryżu.

Asafetyda to przyprawa, której można użyć także podczas przygotowywania potraw z ziemniaków, pomidorów, kapusty, dyni, groszku, ciecierzycy i fasoli.

Gdzie kupić przyprawy kuchni indyjskiej?

Gdzie kupić asafetydę? Jak większość przypraw kuchni indyjskiej, asafetydę można kupić w stacjonarnych sklepach z produktami egzotycznymi. Część sklepów prowadzi także strony internetowe, na których można złożyć zamówienie online. Warto zwrócić uwagę na informacje o kraju pochodzenia przyprawy i wybierać tylko te produkty, które pochodzą z Indii, ewentualnie z Iranu lub Afganistanu. W zależności od pojemności, cena za opakowanie asafetydy waha się od ok. 4 zł za 30 g do ok.15 zł za 100 g.

Zobacz film: Zioła w kuchni. Źródło: Dzień Dobry TVN

Asafetyda – właściwości zdrowotne

Spożywanie niewielkich ilości asafetydy ma pozytywny wpływ na trawienie. To przyprawa, która pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Niektóre przepisy z asafetydą dobrze sprawdzają się w ramach walki z pasożytami i grzybami. Asafetydę można wykorzystać także w procesie leczenia takich problemów zdrowotnych jak:

· Choroby dróg oddechowych (zapalenie oskrzeli, angina) - w celu zwalczenia dolegliwości warto przygotować mieszankę ze szklanki gorącej wody, łyżeczki kurkumy oraz szczypty asafetydy. Takim roztworem można płukać gardło, najlepiej co najmniej 3 razy w ciągu dnia. W poważniejszych przypadkach, takich jak zapalenie migdałków czy problemy z głosem związane z przeziębieniem, do przegotowanej, ciepłej wody można dodać odrobinę asafetydy i łyżkę miodu. Po wymieszaniu roztworu należy pić go małymi łykami, aby szybko pozbyć się bólu.

· Choroby oczu i ukąszenia owadów - w celu zminimalizowania objawów chorób oczu najczęściej stosuje się kompresy z dodatkiem asafetydy. Należy unikać dostania się przyprawy do woreczka łzowego i nanosić roztwór tylko na zamkniętą powiekę. Pierwsza pomoc w przypadku ukąszenia owadów polega na wysypaniu proszku na ranę. W przypadku ukąszenia przez nieznane owady, po zastosowaniu asafetydy konieczna jest niezwłoczna wizyta u lekarza.

· Choroby układu nerwowego - dla chorób układu nerwowego zaleca się stosowanie aromaterapii z wykorzystaniem asafetydy, która pomaga się wyciszyć i uspokoić. Taki sposób świetnie sprawdzi się także u osób, które szukają naturalnego sposobu na walkę ze stresem.

· Silny ból zębów - dla zminimalizowania bólu zaleca się wymieszanie łyżki soku z cytryny ze szczyptą asafetydy i podgrzanie roztworu. Następnie wystarczy zamoczyć w nim kawałek waty lub wacika kosmetycznego i przyłożyć do bolącego miejsca.

Jak widać, asafetyda ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni. To idealny naturalny środek przeciwzapalny. Oprócz niesamowitych, oryginalnych walorów smakowych i niepowtarzalnego aromatu, może przynieść także wiele dobrego w procesie leczenia niektórych chorób.

autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Co sądzisz o tym artykule?
1
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0