Materiał promocyjny

Kuchnia Leonarda Da Vinci

To, że Leonardo Da Vinci był twórcą największych dzieł sztuki wszechczasów, wiedzą wszyscy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że organizował on najwspanialsze widowiska kulinarno-teatralne w swojej epoce. Bogdan Gałązka, mistrz noża i widelca, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN ulubione potrawy Leonarda Da Vinci.

Kurczak po myśliwski na szparagach w parmezanie

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 100 ml octu winnego
  • 1 pęczek posiekanego rozmarynu
  • 1 cytryna
  • 100 oliwy
  • 50 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 gałązka pomidorków cherry
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Wymieszać ocet, czosnek, rozmaryn, sól i pieprz. Kurczaka posolić, oprószyć pieprzem pokropić cytryną. Odstawić na 10 min do marynowania. Rozgrzać oliwę z odrobiną masła. Usmażyć piersi. Dodać przygotowany sos do kurczaka i zredukować do połowy. Serwować na szparagach i grillowanch pomidorkach cherry.

Szparagi

Składniki:

  • 1 wiązka zielonych szparagów umytych i oczyszczonych
  • 100 g świeżo utartego pecorino romano
  • 150 g masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 C. Do garnka włożyć związane szparagi. Zalać zimną wodą do 1/3 wysokości dodać 20 g soli. Nakryć garnek i zagotować wodę. Zmniejszyć ogień i jeszcze gotować 7 minut wszystko zależy od grubości łodyg. Wyjąć szparagi z garnka ułożyć w żaroodpornym naczyniu polać oliwą, posypać serem i zapiec (około 3 min). Na małej patelni roztopić mało i polać nim szparagi. Doprawić solą i pieprzem i reszta sera. Serwować z kurczakiem. Ozdobić rozmarynem.

Ulubiona potrawa Leonardo Da Vinci 

Zachowały się źródła, które mówią ze ulubioną potrawą mistrza była minestrone toscano - zupa z regionu, w którym leży Florencja - miasto młodości mistrza Leonardo. Postępując zgodnie ze starą recepturą, zupę należy podawać z opieczonym chlebem i oliwą z oliwek, w której moczymy chleb.

Składniki:

  • 1 l wywaru warzywnego
  • 200 g białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 cebula posiekana
  • 2 pomidory bez skóry pokrojone
  • 1 seler naciowy posiekany
  • 2 marchewki obrane i posiekane
  • 1 kapusty poszatkowanej
  • 2 pory posiekane
  • 2 cukinie posiekane
  • 1 pęczek bazylii posiekany
  • 1 cały goździk
  • 1 gałązka rozmarynu posiekana
  • 1 makaronu risoni lub orzo lub zacierki własnej roboty
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzać oliwę dodać cebulę podsmażyć przez minutę, dodać czosnek. Dodać pomidory, ugotowaną wcześniej fasolę i resztę składników. Zalać wywarem z warzyw. Gotować na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 30 min.

Zobacz też: Przepis Polana na najlepsze naleśniki! Kto ich nie lubi? >>> 

Kotlety wieprzowe z szynką i winem marsala

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu wieprzowego rozbite
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 1 pęczek pietruszki
  • 50 g utartego parmezanu
  • 100 ml wina marsala
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Oprószyć kotlety solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Rozgrzać oliwę na patelni i zarumienić kotlety po obu stronach na złoty kolor. W misce wymieszać szynkę z natką pietruszki i ser. Polać wszystko marsalą. Nakryć patelnią przez 2 min, aż para z marsali rozpuści ser. Serwować z warzywami lub makaronem.

Zobacz też: Pyszne tarty Andrzeja Polana >>> 

Wyśmienite naleśniki dla Papieża Klemensa VII

W renesansie naleśniki smażono na smalcu. Mogły one zawierać wszystko - od jabłek po serdele. Do naszych czasów zachował się przepis stworzony przez przyjaciela i kucharza papieży Bartolomeo Scoppi.

Składniki:

  • 200 g sera risotta
  • 2 białka
  • 100 g mąki
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 50 g miodu
  • 50 g masła
  • 400 ml oleju roślinnego do smażenia
  • cukier puder
  • maliny, jagody, mięta do dekoracji

Przygotowanie:

W misce wymieszać ricotte, z białkiem i ubijać razem aż powstanie jednolita masa.Dodać mąkę ,orzeszki piniowe i miód dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem.. Wlewać ciasto na olej za pomocą łyżki do zupy smażyć aż będą zarumienione po obu stronach. Podawać posypane pudrem i ozdobione owocami.

Przepisy opracował Bogdan Gałązka

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości