Kurczak po myśliwski na szparagach w parmezanie
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 100 ml octu winnego
- 1 pęczek posiekanego rozmarynu
- 1 cytryna
- 100 oliwy
- 50 g masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 gałązka pomidorków cherry
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Wymieszać ocet, czosnek, rozmaryn, sól i pieprz. Kurczaka posolić, oprószyć pieprzem pokropić cytryną. Odstawić na 10 min do marynowania. Rozgrzać oliwę z odrobiną masła. Usmażyć piersi. Dodać przygotowany sos do kurczaka i zredukować do połowy. Serwować na szparagach i grillowanch pomidorkach cherry.
Szparagi
Składniki:
- 1 wiązka zielonych szparagów umytych i oczyszczonych
- 100 g świeżo utartego pecorino romano
- 150 g masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 C. Do garnka włożyć związane szparagi. Zalać zimną wodą do 1/3 wysokości dodać 20 g soli. Nakryć garnek i zagotować wodę. Zmniejszyć ogień i jeszcze gotować 7 minut wszystko zależy od grubości łodyg. Wyjąć szparagi z garnka ułożyć w żaroodpornym naczyniu polać oliwą, posypać serem i zapiec (około 3 min). Na małej patelni roztopić mało i polać nim szparagi. Doprawić solą i pieprzem i reszta sera. Serwować z kurczakiem. Ozdobić rozmarynem.
Ulubiona potrawa Leonardo Da Vinci
Zachowały się źródła, które mówią ze ulubioną potrawą mistrza była minestrone toscano - zupa z regionu, w którym leży Florencja - miasto młodości mistrza Leonardo. Postępując zgodnie ze starą recepturą, zupę należy podawać z opieczonym chlebem i oliwą z oliwek, w której moczymy chleb.
Składniki:
- 1 l wywaru warzywnego
- 200 g białej fasoli
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 cebula posiekana
- 2 pomidory bez skóry pokrojone
- 1 seler naciowy posiekany
- 2 marchewki obrane i posiekane
- 1 kapusty poszatkowanej
- 2 pory posiekane
- 2 cukinie posiekane
- 1 pęczek bazylii posiekany
- 1 cały goździk
- 1 gałązka rozmarynu posiekana
- 1 makaronu risoni lub orzo lub zacierki własnej roboty
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzać oliwę dodać cebulę podsmażyć przez minutę, dodać czosnek. Dodać pomidory, ugotowaną wcześniej fasolę i resztę składników. Zalać wywarem z warzyw. Gotować na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 30 min.
Zobacz też: Przepis Polana na najlepsze naleśniki! Kto ich nie lubi? >>>
Kotlety wieprzowe z szynką i winem marsala
Składniki:
- 4 kotlety ze schabu wieprzowego rozbite
- 100 ml oliwy z oliwek
- 100 g szynki parmeńskiej
- 1 pęczek pietruszki
- 50 g utartego parmezanu
- 100 ml wina marsala
- 1 cytryna
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Oprószyć kotlety solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Rozgrzać oliwę na patelni i zarumienić kotlety po obu stronach na złoty kolor. W misce wymieszać szynkę z natką pietruszki i ser. Polać wszystko marsalą. Nakryć patelnią przez 2 min, aż para z marsali rozpuści ser. Serwować z warzywami lub makaronem.
Zobacz też: Pyszne tarty Andrzeja Polana >>>
Wyśmienite naleśniki dla Papieża Klemensa VII
W renesansie naleśniki smażono na smalcu. Mogły one zawierać wszystko - od jabłek po serdele. Do naszych czasów zachował się przepis stworzony przez przyjaciela i kucharza papieży Bartolomeo Scoppi.
Składniki:
- 200 g sera risotta
- 2 białka
- 100 g mąki
- 50 g orzeszków piniowych
- 50 g miodu
- 50 g masła
- 400 ml oleju roślinnego do smażenia
- cukier puder
- maliny, jagody, mięta do dekoracji
Przygotowanie:
W misce wymieszać ricotte, z białkiem i ubijać razem aż powstanie jednolita masa.Dodać mąkę ,orzeszki piniowe i miód dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem.. Wlewać ciasto na olej za pomocą łyżki do zupy smażyć aż będą zarumienione po obu stronach. Podawać posypane pudrem i ozdobione owocami.
Przepisy opracował Bogdan Gałązka
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN