Tofu to rodzaj sprasowanego twarogu sojowego. Większości z nas kojarzy się głównie z kuchnią wegańską i wegetariańską, a to dlatego, że z powodzeniem służy jako zamiennik mięsa. Jest niezwykle popularne i doceniane zwłaszcza w Japonii i Chinach. W Polsce nie należy do ulubionych dodatków, a szkoda, bo ma sporo wartości odżywczych, a dobrze przyrządzone może doskonale wzbogacić i urozmaicić potrawę. Dobrym pomysłem na takie danie jest tofu z makaronem i różnymi dodatkami.
Czy warto jeść tofu?
Dieta bogata w produkty roślinne jest bardzo korzystna dla zdrowia. Pokarmy sojowe, takie jak ser tofu, mogą zmniejszać ryzyko powstawania wielu chorób cywilizacyjnych: chorób serca, cukrzycy czy otyłości. Soja bardzo pozytywnie wpływa również na stan skóry i włosów.
Tofu jest bogate w magnez, żelazo, fosfor, białko, wapń, witaminę A i witamin z grupy B. Ma niską zawartość tłuszczów nienasyconych, zwłaszcza omega-3, szczególnie korzystnych dla zdrowia. Tofu to też znakomite źródło fitohormonów odpowiedzialnych za łagodzenie objawów menopauzy, regulowanie poziomu cholesterolu i zmniejszanie ryzyka rozwoju nowotworów.
Tofu ma również właściwości wzdymające i może powodować dyskomfort po spożyciu. Jednak ponieważ przeważają pozytywy ze spożycia sera sojowego, warto je włączyć do codziennego jadłospisu, najlepiej w ilości ok. 25 g soi dziennie.
Do czego pasuje ser tofu?
Ser tofu nie ma określonego smaku, może wręcz wydawać się nijaki. Jego cechą właściwą jest jednak to, że przejmuje smak i aromat innych produktów. Potrafi z powodzeniem “udawać” mięso lub rybę. Można go dodawać do dań słodkich, słonych, ostrych. Pasuje do każdej potrawy: makaronu, zupy, warzyw, sałatki, surówki, a nawet… jajecznicy czy deserów.
Tofu można kupić w formie twardej lub miękkiej kostki - w zależności od wersji, inaczej się je wykorzystuje. Jest też dostępne w wersji wędzonej, smażonej czy aromatyzowanej.
Makaron z tofu - jak przygotować pyszne danie?
Przepisów na włączenie tofu do menu jest sporo. Jednym z pomysłów na smaczne danie bez mięsa jest spaghetti tofu bolognese - makaron z tofu , które zastępuje tu mięso.
Spaghetti bolognese to danie, które lubi chyba każdy. Nie musimy rezygnować z tej potrawy, nawet jeśli nie jemy mięsa - wystarczy zastąpić je bezmięsną wkładką. Może to być soczewica albo właśnie tofu. Reszta składników pozostaje właściwie bez zmian.
Makaron z tofu - wersja spaghetti tofu bolognese, składniki :
· 150 g makaronu spaghetti,
· kostka tofu (najlepiej mielone),
· 2 szklanki passaty pomidorowej,
· 1 marchewka,
· 1 seler naciowy,
· 1 cebula,
· 2-3 ząbki czosnku,
· 2-3 łyżki oliwy,
· 100 ml czerwonego wina,
· garść suszonych grzybów,
· ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
· sól i pieprz,
· parmezan i bazylia do posypania.
Przygotowanie:
1. Podsmaż na patelni czosnek i cebulę, odłóż na bok; na tej samej oliwie podsmaż marchewkę i seler.
2. Dodaj grzyby, podlej winem i duś do odparowania alkoholu.
3. Wlej na patelnię passatę pomidorową, dodaj usmażony czosnek i cebulę, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj tofu. Duś całość na wolnym ogniu.
5. W głębokim garnku ugotuj makaron al dente.
6. Nałóż na talerze makaron, a na niego sos bolognese. Posyp bazylią i parmezanem.
Innym pomysłem na wege potrawę z dodatkiem tofu jest makaron z tofu i suszonymi pomidorami lub warzywami .
Makaron z sosem to jedno z najłatwiejszych i najszybszych dań. Można go urozmaicić na wiele sposobów, dorzucając inne przyprawy, kombinując ze składnikami, zmieniając proporcje i za każdym razem, uzyskując inne dania. Jeśli chcemy spróbować czegoś z tofu, makaron z tym sojowym serem i suszonymi pomidorami będzie dobrym wyborem.
Potrzebne składniki:
· tofu lub biały twaróg,
· słoik suszonych pomidorów,
· 1 cebula biała lub czerwona,
· 3-4 ząbki czosnku czosnek,
· sól i pieprz,
· 300 g makaronu (pszenny lub bezglutenowy),
· opcjonalnie: ostra papryczka chilli.
Przepis:
1. Ugotuj makaron al dente.
2. Cebulę podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów (pod koniec smażenia można dodać papryczkę chilli).
3. Tofu rozgnieć widelcem.
4. Suszone pomidory pokrój w cienkie plasterki, podsmaż wraz z czosnkiem na patelni.
5. Dodaj tofu, wymieszaj sos, dopraw solą i pieprzem (rób to ostrożnie i spróbuj, bo suszone pomidory potrafią być bardzo słone).
6. Odlej makaron, następnie dodaj do niego cały sos z tofu, wymieszaj i rozłóż na talerze. Na koniec danie można posypać parmezanem i bazylią.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN