Kalafior w kuchni. Przepisy: kalafior z prażoną bułką, kalafiorowy „ryż” z kurkami i chrupiący kalafior z sezamem oraz kalafior w cieście!

Kalafior to warzywo, którego nie powinno zabraknąć w naszej kuchni w sezonie wiosenno-letnim. Prawie wszyscy znamy jego smak w połączeniu z masłem i bułką tartą. Piotr Kucharski zdradził nam swoje przepisy na kalafiora z prażoną bułką i ziarnami, kalafiorowy „ryż” z kurkami i chrupiący kalafior z sezamem. Nie każdy jednak miał okazję spróbować, jak smakuje kalafior w cieście. A szkoda, bo warzywo przygotowane w ten sposób z całą pewnością podbije serce nawet tych, którzy nie przepadają za jego smakiem. W tej wersji sprawdzi się rewelacyjnie jako przekąska lub dodatek do dania głównego.

Zobacz też: Suszona wołowina – jak zrobić i gdzie kupić gotową beef jerky? >>> 

Przepisy Piotra Kucharskiego: kalafior z prażoną bułką i ziarnami, kalafiorowy „ryż” z kurkami i chrupiący kalafior z sezamem

Kalafior z prażoną bułką i ziarnami

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
    • 1 łyżeczka cukru
      • 1 łyżeczka soli

        Bułka tarta:

        • Ok.100 g czerstwego pieczywa (najlepiej na zakwasie)
          • 2 łyżki nasiona słonecznika
            • 2 łyżki pestek dyni
              • 2 łyżki sezamu
                • 5 łyżek masła
                  • 2 łyżki maku

                    Sposób przygotowania:

                    Wodę do gotowania kalafiora posolić i posłodzić. Gdy się zagotuje włożyć główkę kalafiora i gotować aż będzie miękki.

                    Zobacz też: Jak zrobić twaróg z mleka krowiego i owczego? Przepisy i cenne wskazówki >>> 

                    Czerstwe pieczywo zmiksować w malakserze, ale pozostawić większe chrupiące kawałki. Podprażyć na patelni, przełożyć do miski. Ziarna wsypać na patelnię i również podprażyć. Dodać masło oraz bułkę. Wymieszać wszystko i poczekać aż masło się rozpuści, wszystko połączy.

                    Kalafiorowy „ryż” z kurkami

                    Składniki:

                    • 3 łyżki oliwy z oliwek
                      • sos sojowy do smaku
                        • 3 garście szpinaku
                          • pęczek pietruszki
                            • 2 ząbki czosnku
                              • 400 g kalafiora
                                • 1 marchewka
                                  • 1 łyżka masła
                                    • 300 g kurek
                                      • sól i pieprz
                                        • 1 cebula

                                          Sposób przygotowania:

                                          • Kalafior podzielić na różyczki i zmiksować pulsacyjnie w robocie kuchennym na konsystencję przypominającą ryż.
                                            • Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i marchewkę. Dodać grzyby i całość razem podsmażyć. Dodać rozdrobnionego kalafiora. Podlać wywarem warzywnym lub wodą i dusić całość aż kalafior będzie miękki. Pod koniec dodać szpinak. Poddusić jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.

                                              Chrupiący kalafior z sezamem

                                              Składniki:

                                              • 100 g mąki ziemniaczanej
                                                • 300 ml oleju do smażenia
                                                  • 100 g mąki pszennej
                                                    • sezam do dekoracji
                                                      • 1 główka kalafiora
                                                        • pół łyżeczki soli
                                                          • 2 jajka

                                                            Sos:

                                                            • 1 łyżka oleju sezamowego lub innego roślinnego
                                                              • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
                                                                • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                                  • 5 łyżek sosu sojowego
                                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                                      • 2 łyżki miodu
                                                                        • 5 łyżek wody
                                                                          • imbir

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            • Kalafiora podzielić na różyczki wielkości kęsa.
                                                                              • W misce wymieszać mąkę z solą. W innej misce roztrzepać jajka.
                                                                                • W rondelku rozgrzać olej. Każdy kawałek kalafiora zanurzać w jajku, następnie w mąkach i usmażyć w oleju. Robić to partiami. Smażyć około 3-5 minut aż będą złociste. Po usmażeniu odsączać na ręcznikach papierowych.
                                                                                  • W tym czasie gdy smaży się kalafior przygotować sos. Na łyżce oleju podsmażyć posiekany czosnek i imbir. Dodać miód, ocet, sos sojowy i gotować. Wodę wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do sosu. Wymieszać i gotować chwilę aż się zagęści. Sosem polać usmażonego kalafiora. Wymieszać i posypać sezamem.

                                                                                     Kalafior w cieście to bardzo ciekawe danie dające wiele możliwości. Ciasto piwne, francuskie, naleśnikowe – mnogość sposobów przygotowania pozwala wciąż na nowo odkrywać jego smak. Przed wami nasze ulubione receptury (każdy przepis na kalafior w cieście zawiera składniki na około 4–6 porcji).

                                                                                    Zobacz też: Jak podawać brukiew? Najciekawsze przepisy >>> 

                                                                                    Klasyczny kalafior w cieście naleśnikowym

                                                                                    Aby przygotować kalafior w cieście naleśnikowym, potrzebujemy:

                                                                                    • 1 duży kalafior,
                                                                                      • 1,5 szklanki mąki,
                                                                                        • 1 szklankę mleka,
                                                                                          • ½ szklanki gazowanej wody,
                                                                                            • 1 jajko,
                                                                                              • sól, pieprz do smaku,
                                                                                                • 2–3 łyżki octu,
                                                                                                  • olej do smażenia,
                                                                                                    • opcjonalnie: 1 łyżeczkę słodkiej papryki.

                                                                                                      Mąkę, mleko, wodę i jajko łączymy ze sobą. Ciasto przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ewentualnie dodajemy do masy sproszkowaną paprykę. Kalafior dzielimy na różyczki i moczymy kilka minut w wodzie z dodatkiem octu. Płuczemy je i gotujemy w osolonej wodzie przez około 7–8 minut. Kalafior powinien być ugotowany al dente. Ugotowane różyczki zanurzamy w cieście i smażymy z każdej strony na oleju, aż będą rumiane. Gdy się usmażą, warto odłożyć je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

                                                                                                      Kalafior w cieście smakuje dobrze na ciepło oraz na zimno. Warto zaznaczyć, że kalafior w cieście naleśnikowym można podgrzać w piekarniku przed podaniem, jeżeli więc chcemy podać go na imprezie, możemy przygotować go wcześniej.

                                                                                                      Kalafior w cieście piwnym

                                                                                                      Składniki:

                                                                                                      • 1 duży kalafior,
                                                                                                        • ostra papryka w proszku,
                                                                                                          • 1 szklanka mąki,
                                                                                                            • 2 jajka,
                                                                                                              • 2 szklanki jasnego piwa,
                                                                                                                • sól,
                                                                                                                  • 2–3 łyżki octu,
                                                                                                                    • olej do smażenia.

                                                                                                                      Z przesianej mąki, jajek i piwa robimy gładkie ciasto. Do dokładnego wymieszania składników najlepiej użyć miksera. Masę przyprawiamy solą i papryką. Miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie kalafiora płuczemy, dzielimy na różyczki i moczymy przez kilka minut w wodzie z dodatkiem octu. Po wyjęciu i odsączeniu gotujemy 5–8 minut w osolonej wodzie – powinien być ugotowany al dente. Odcedzamy go i pozostawiamy do wystygnięcia. Można przyspieszyć ten proces, polewając zimną wodą różyczki znajdujące się na sitku. Ciasto ponownie mieszamy. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i smażymy na oleju. Kalafior w cieście smażymy, do czasu aż będzie miał złoty kolor. Po tym możemy przełożyć go na ręcznik papierowy.

                                                                                                                      Taki kalafior w cieście piwnym idealnie smakuje podawany z dipami. Sprawdza się świetnie jako imprezowa przekąska na ciepło lub na zimno.

                                                                                                                      Kalafior w cieście pomidorowym

                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                      • 1 kalafior,
                                                                                                                        • 2–3 jajka,
                                                                                                                          • 150 ml mleka,
                                                                                                                            • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%,
                                                                                                                              • kilka łyżek mąki pszennej luksusowej,
                                                                                                                                • 1 czubata łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią,
                                                                                                                                  • sól i pieprz ziołowy,
                                                                                                                                    • 2–3 łyżki octu,
                                                                                                                                      • olej do smażenia.

                                                                                                                                        Kalafiora przyrządzamy tak jak w powyższych przepisach. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Na początku do miski wbijamy jajka, dodajemy koncentrat, mleko i przyprawy. Całość mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, aż ciasto uzyska konsystencję śmietany. W tak przygotowanym cieście moczymy kawałki kalafiora, a następnie smażymy na oleju przez kilka minut. Różyczki wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, który wchłonie tłuszcz.

                                                                                                                                        Kalafior w cieście pomidorowym świetnie smakuje połączony z sosem koperkowym. Przepis na niego znajdziesz niżej.

                                                                                                                                        Przepis na pieczony kalafior w cieście francuskim

                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                        • 0,5 kg kalafiora,
                                                                                                                                          • płat ciasta francuskiego (może być gotowe),
                                                                                                                                            • sól, pieprz,
                                                                                                                                              • starta gałka muszkatołowa,
                                                                                                                                                • 1 jajko,
                                                                                                                                                  • opcjonalnie: kilka plasterków ulubionej szynki.

                                                                                                                                                    Kalafiora dzielimy na różyczki, blanszujemy je przez 2–3 minuty i odcedzamy. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o boku 10–12 cm. Jeżeli używamy szynki, kroimy ją na mniejsze kawałki. Na kwadrat ciasta kładziemy różyczkę kalafiora, odrobinę wędliny i przyprawiamy do smaku. Składamy w trójkąty, ich brzegi dociskamy widelcem. Kieszonki wykładamy na blachę, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Ich wierzch możemy posmarować roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu będą one apetycznie zarumienione i chrupiące. Kalafior w cieście francuskim powinien piec przez 20–30 minut w piekarniku nagrzanym do 200℃.

                                                                                                                                                    Kalafior w cieście – z czym go podawać?

                                                                                                                                                    Jak wspomnieliśmy wcześniej, kalafior w cieście idealnie komponuje się z wyrazistymi sosami. Warto zdecydować się na wykonanie dwóch prostych, domowych dipów, dzięki którym kalafior w cieście nabierze wyjątkowego smaku.

                                                                                                                                                    Jednym z nich jest np. sos holenderski, który idealnie uzupełni smak kalafiora w cieście . Aby go przygotować, musimy 4 żółtka wraz z 1 łyżką soku z cytryny oraz solą i białym pieprzem ubić na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy 100 g rozpuszczonego masła, nie przerywając ubijania. Gotowy sos ma konsystencję majonezu.

                                                                                                                                                    Aby przygotować dip koperkowy, który również ciekawie wzbogaci smak potrawy z kalafiorem, ⅓ pęczka koperku drobno siekamy, a 1–2 ząbki czosnku rozdrabniamy przy użyciu praski. Łączymy z 300 ml jogurtu naturalnego i 1–2 łyżkami majonezu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

                                                                                                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                    Kosmetyczka w podróży. Tych produktów nie może w niej zabraknąć
                                                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                                                    Kosmetyczka w podróży. Tych produktów nie może w niej zabraknąć

                                                                                                                                                    Jak trenować, by szybko zobaczyć efekty?
                                                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                                                    Jak trenować, by szybko zobaczyć efekty?