Smacznie i bez mięsa. Przepisy Kucharskiego

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował tradycyjne potrawy, ale w bezmięsnym wydaniu. Co powiecie na wegetariańską grochówkę, tatar z suszonych pomidorów, burgera z burakiem oraz guacamole?

Zobacz też: Burgery z buraka! >>>Wegetariańska grochówka

Składniki:

Wywar:

  • obierki z: selera, marchewki, korzenia pietruszki,
  • kawałek pora
  • listek laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu

Zupa:

  • 1 cebula
  • 200 g włoszczyzny
  • 3 łyżki masła
  • 200 g ugotowanego grochu
  • 300 g boczniaków
  • majeranek
  • wędzona papryka
  • sól i pieprz
  • Sposób przygotowania:

Przygotowanie:

Wywar z obierek.

Czyste obierki z warzyw wyłożyć na blaszkę, skropić olejem i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC na 10-15 minut. Przełożyć do garnka, dodać przyprawy, dołożyć opaloną cebulę, zalać 2 litrami wody i gotować.

Zupa:

Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Włoszczyznę zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Smażyć kilka minut. W tym czasie pokroić boczniaki w paski i przesmażyć na osobnej patelni i dodać do garnka z warzywami. Dodać groch, zalać wywarem i gotować przez około 40 minut.

Zupę przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i majerankiem.

Zobacz też: Burger z kotletem, z batata, a może z buraka? >>>

Tatar z suszonych pomidorów

Składniki:

  • 300 g suszonych pomidorów z oliwy
  • 2 fileciki anchovy
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 przepiórcze jajka
  • sól i pieprz
  • rukola
  • kilka kromek pieczywa na zakwasie

Przygotowanie:

Pomidory posiekać na małe kawałki. Dodać kapary, pokrojone anchovy i musztardę. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na talerzyku, na górę dodać żółtko z przepiórki. Obok ułożyć listki rukoli.

Zobacz też: Ciasto z buraka >>>

Burgery buraczane

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 buraki
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • sól i pieprz
  • 4 plastry sera cheddar

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200ºC.

Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli. Smażyć przez kilka minut. Przełożyć do miski. Nasiona słonecznika, sezamu u czarnuszki podprażyć na patelni aż zaczną pachnieć, dodać do miski. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi formować kotlety i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego kotleta można lekko posmarować olejem, będzie bardziej chrupiący. Wstawić do piekarnika, piec około 30 minut. Pod koniec na każdego ułożyć plaster sera. Wyjąć z pieca jak się roztopi. Kotlety podać w bułce z dodatkami.

Bułki hamburgerowe:

  • Składniki:
  • 10 g drożdży
  • 3 łyżka cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 450-500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • około 100 g miękkiego masła
  • białko
  • sezam

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (jeśli jest za luźne, dodać mąki). Następnie wtłoczyć masło w ciasto, dodając po małej kostce. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Z ciasta uformować 10-12 płaskich bułek. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Rozgrzać piec do 210 ºC. Piec w rozgrzanym piekarniku około 12-15 min.

Guacamole

Składniki:

  • 3 dojrzałe awokado
  • sok z jednej limonki
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 pomidory
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • listki kolendry-opcjonalnie

Przygotowanie:

Awokado przekroić na połowę,wyjąc pestkę i łyżką wydrążyć miąższ. Pokroić w kostkę i rozdusić widelcem. Dodać sok z limonki oraz przyprawy, wymieszać. Dodać pokrojoną drobno papryczkę, cebulę oraz posiekany czosnek. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Przyprawić solą i pieprzem.

>>> Zobacz też: Rozgrzewająca kuchnia wegańska.

>>> Zobacz też: Kuchnia DDTVN w wersji wege!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości