Burgery z buraka!

Magda Popławska i Marta Dymek przedstawiły dziś w naszej kuchni kilka przepisów na dania wegetariańskie. Czy udało im się przekonać Bartka Węglarczyka do warzywnych burgerów?

Krem z pietruszek i gruszki

Składniki:

0,5 kg korzeni pietruszki

ziemniak

gruszka

łyżeczka suszonego tymianku

szklanka mleka orkiszowego

delikatny bulion warzywny lub woda

oliwa

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

kilka łyżek migdałów

Przygotowanie: Pietruszkę oraz ziemniaka obrać i pokroić w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, dodać pietruszki i na bardzo małym ogniu dusić je przez około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną na ćwiartki gruszkę i dusić przez kolejne 5 - 10 minut, do momentu, aż będą bardzo miękkie. Do garnka wlać bulion, ma być go tyle, aby przykrył warzywa. Garnek przykrywam i gotować przez około 15 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka. W międzyczasie na suchej patelni uprażyć migdały. Do miękkich warzyw dodać mleko i całość zblendować, w razie potrzeby dodając więcej mleka lub trochę wody. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem, jeść posypane migdałami.

Chili sin carne

Składniki:

4 puszki czerwonej fasoli

2 puszki krojonych pomidorów

2 laski selera naciowego

2 czerwone cebule

2 czerwone papryki

2 łyżki sosu sojowego

nieduża marchewka

1,5 łyżeczki mielonego kminu

1,5 łyżeczki ostrej papryki

łyżeczka słodkiej papryki

łyżeczka wędzonej papryki

0,5 łyżeczki cynamonu

łyżka octu balsamicznego

pół łyżeczki trzcinowego cukru

pęczek kolendry

kilka ćwiartek limonki

sól

czarny pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w kostkę, resztę warzyw również pokroić w drobną kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać i dusić wszystko na małym ogniu przez przynajmniej 10 minut. Po upływie tego czasu dodać fasolę oraz pomidory razem z sosem sojowym, octem balsamicznym, cukrem trzcinowym, łyżeczką soli i porządną szczyptą czarnego pieprzu. Dokładnie wymieszać i dusić przez przynajmniej godzinę, jeśli gulasz będzie wydawał się za rzadki dusić go bez przykrycia, jeśli odparuje i będzie miał odpowiednią gęstość można go przykryć. Pod koniec gotowania spróbować chili i według uznania dodać więcej soli, ostrej papryki lub pieprzu. Podawać z ryżem lub pieczywem, każdą porcję skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą.

Najlepsze wegeburgery z buraka

Składniki na około 10 kotletów:

2 szklanki startych buraków

1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

0,5 szklanki prażonego słonecznika

0,5 szklanki prażonego sezamu

czerwona cebula

0,5 szklanki bułki tartej

1/4 szklanki oleju

3 łyżki mąki

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżeczki kolendry

2 łyżeczki pietruszki

łyżeczka suszonego imbiru

1/4 łyżeczki chili

sól

czarny pieprz

Do podania:

8 dobrych bułek

świeży szpinak

sałata rzymska

czerwona cebula

keczup

musztarda

ogórki kiszone

Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki. Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obracając kotlety na drugą stronę. Podawać w bułkach z ulubionymi dodatkami.

Zobacz też: Dzień buraka... w naszej kuchni >>>

Zobacz też: Ciasto z buraka >>>

Zobacz też: Burger z kotletem, z batata, a może z buraka? >>>

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości