Przepisy kulinarne

Dzień buraka... w naszej kuchni

Owsianka, chlebek, kanapka, sałatka, a wszystko to na bazie buraków. W naszej kuchni Samar Khanafer – blogerka kulinarna i uczestniczka „MasterChef” postanowiła pokazać nam, że buraki to nie tylko składnik ćwikły i czerwonego barszczu.

 

Owsianka z burakami i malinami

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki jogurtu lub mleka
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka miodu
⅓ szklanki obranych pistacji
szczypta imbiru, cynamonu i kardamonu
1 mały burak
1 szklanka mrożonych malin
2-3 świeże daktyle

Sposób przygotowania:

1. Płatki owsiane zalać na noc jogurtem i mieszać wraz z siemieniem lnianym, miodem, pistacjami i przyprawami lub

2. Płatki owsiane ugotować z rana w mleku z siemieniem lnianym, przyprawami i pistacjami. Kiedy owsianka ostygnie dodać miód. Surowego buraka zblendować z malinami i daktylami. Następnie do słoiczków lub małych miseczek wykładać owsiankę, a na górę mus. Udekorować malinami i posypać pistacjami.

Chlebek buraczany z orzechami włoskimi

Składniki:
3/4 szklanki wody
1 ½ szklanki buraka
4-4 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
½ szklanki orzechów włoskich
1 saszetka drożdży
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Buraki obrać ze skóry, umyć i zblendować na gładkie puree. Następnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki (orzechy dodać na końcu, po połączeniu wszystkich składników) i odłożyć na godzinę do wyrośnięcia. Chlebek piec w 200 stopniach ok 25-30 minut.

Kanapka: z hummusem z burakiem, awokado, orzechami pinii i szpinakiem

Składniki:
2-3 kromki chleba żytniego, pełnoziarnistego
⅓ szklanki orzechów pinii
1 dojrzałe awokado
1 pęczek kolendry
200 g suchej ciecierzycy
5-6  łyżek tahiny
1 ząbki czosnku
sok z 2 cytryn
po szczypcie: cynamonu, mielonego ziela angielskiego, goździków mielonych, gałki muszkatołowej, nasion kolendry
sól i pieprz do smaku
1 pieczony burak

Sposób przygotowania:

Hummus:

Ciecierzycę moczyć w wodzie przez noc. Następnego dnia ugotować w osolonej wodzie do miękkości – od 40 do 60 minut (nie namoczoną uprzednio nawet do 1,5 godz.). Wodę z gotowania zachować – odlać do osobnego pojemnika. Ciecierzycę zmiksować w blenderze wraz z tahiną, sokiem z cytryny, czosnkiem, burakiem i wodą z gotowania. Wodę dolewać stopniowo, aby hummus był puszysty i kremowy - trzeba uważać, żeby nie przesadzić z wodą, bo masa będzie zbyt rzadka. Na sam koniec doprawić przyprawami,  solą i pieprzem.

Pieczywo smarować obficie hummusem z burakiem, następnie ułożyć pokrojone plastry awokado, posypać obficie prażonymi orzechami pinii i kolendrą. Na sam koniec można dodatkowo delikatnie skropić sokiem z cytryny i ostatecznie doprawić solą i pieprzem.

 

Sałatka z pieczonym burakiem, kalafiorem, kaszą pęczak, czerwoną kapustą, zielonym groszkiem i ziołami.

Składniki:
1 kalafior
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
3 upieczone buraki
2 szklanka zielonego groszku (mrożonego)
1 szczypioru, natki z pietruszki i koperku
1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
2-3 cytryny
½ szklanki oliwy z oliwek
przyprawy: kumin mielony, koledra mielona, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kalafior podzielić na różyczki, delikatnie skropić oliwą, posolić, pieprzemy i piec w 200 stopniach aż stanie się złoto-brązowy. W  między czasie pokroić buraki w kostkę, podgotować groszek i drobno posiekać zioła. Następnie mieszać całość: pieczonego kalafiora, ciecierzycę, buraki, groszek, kaszę pęczak, świeże zioła. Całość zalać dressingiem z oliwy z oliwek i soku z cytryny, doprawić ostatecznie kuminem, kolendrą, solą i pieprzem.

Ciasto czekoladowe z burakiem i ganeszem czekoladowym

Składniki:
150 g masła
1 ½ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 jajka
1 ¼ szklanki puree z gotowanego/pieczonego buraka
1 ½ mąki pszennej
1 - 1 ½ szklanki gorzkiego kakao
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
szczypta soli
200 ml śmietany kremówki
200 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Buraki ugotować/upiec do miękkości. Następnie ostudzić i zblendować na gładkie puree. W międzyczasie utrzeć masło z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta dodać jajka i dalej ubijać. Następnie dodać suche składniki: mąkę, szczyptę soli,  proszek do pieczenia, kakao i na końcu mleko. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej blachy. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut (w zależności od wielkości blachy) do suchego patyczka.

Ganesz czekoladowy:

Śmietankę kremówkę podgrzać, a następny zalać nią czekoladę. Całość mieszać aż wszystkie składniki się idealnie połączą. Dokładnie studzić w lodówce i ubijać na gładką, puszystą masę.

Wystudzone ciasto smarować obficie kremem. Możemy je udekorować chipsami z pieczonego buraka lub upiec dwukrotnie i przełożyć kremem, aby powstał tort czekoladowo-buraczany.

Zobacz też: Dzień buraka... w naszej kuchni >>>

Zobacz też: Ciasto z buraka >>>

Zobacz też: Burger z kotletem, z batata, a może z buraka? >>>

Zobacz też: Burgery z buraka! >>>

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
50
4