Owsianka z burakami i malinami
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki jogurtu lub mleka
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka miodu
⅓ szklanki obranych pistacji
szczypta imbiru, cynamonu i kardamonu
1 mały burak
1 szklanka mrożonych malin
2-3 świeże daktyle
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane zalać na noc jogurtem i mieszać wraz z siemieniem lnianym, miodem, pistacjami i przyprawami lub
2. Płatki owsiane ugotować z rana w mleku z siemieniem lnianym, przyprawami i pistacjami. Kiedy owsianka ostygnie dodać miód. Surowego buraka zblendować z malinami i daktylami. Następnie do słoiczków lub małych miseczek wykładać owsiankę, a na górę mus. Udekorować malinami i posypać pistacjami.
Chlebek buraczany z orzechami włoskimi
Składniki:
3/4 szklanki wody
1 ½ szklanki buraka
4-4 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
½ szklanki orzechów włoskich
1 saszetka drożdży
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Buraki obrać ze skóry, umyć i zblendować na gładkie puree. Następnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki (orzechy dodać na końcu, po połączeniu wszystkich składników) i odłożyć na godzinę do wyrośnięcia. Chlebek piec w 200 stopniach ok 25-30 minut.
Kanapka: z hummusem z burakiem, awokado, orzechami pinii i szpinakiem
Składniki:
2-3 kromki chleba żytniego, pełnoziarnistego
⅓ szklanki orzechów pinii
1 dojrzałe awokado
1 pęczek kolendry
200 g suchej ciecierzycy
5-6 łyżek tahiny
1 ząbki czosnku
sok z 2 cytryn
po szczypcie: cynamonu, mielonego ziela angielskiego, goździków mielonych, gałki muszkatołowej, nasion kolendry
sól i pieprz do smaku
1 pieczony burak
Sposób przygotowania:
Hummus:
Ciecierzycę moczyć w wodzie przez noc. Następnego dnia ugotować w osolonej wodzie do miękkości – od 40 do 60 minut (nie namoczoną uprzednio nawet do 1,5 godz.). Wodę z gotowania zachować – odlać do osobnego pojemnika. Ciecierzycę zmiksować w blenderze wraz z tahiną, sokiem z cytryny, czosnkiem, burakiem i wodą z gotowania. Wodę dolewać stopniowo, aby hummus był puszysty i kremowy - trzeba uważać, żeby nie przesadzić z wodą, bo masa będzie zbyt rzadka. Na sam koniec doprawić przyprawami, solą i pieprzem.
Pieczywo smarować obficie hummusem z burakiem, następnie ułożyć pokrojone plastry awokado, posypać obficie prażonymi orzechami pinii i kolendrą. Na sam koniec można dodatkowo delikatnie skropić sokiem z cytryny i ostatecznie doprawić solą i pieprzem.
Sałatka z pieczonym burakiem, kalafiorem, kaszą pęczak, czerwoną kapustą, zielonym groszkiem i ziołami.
Składniki:
1 kalafior
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
3 upieczone buraki
2 szklanka zielonego groszku (mrożonego)
1 szczypioru, natki z pietruszki i koperku
1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
2-3 cytryny
½ szklanki oliwy z oliwek
przyprawy: kumin mielony, koledra mielona, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kalafior podzielić na różyczki, delikatnie skropić oliwą, posolić, pieprzemy i piec w 200 stopniach aż stanie się złoto-brązowy. W między czasie pokroić buraki w kostkę, podgotować groszek i drobno posiekać zioła. Następnie mieszać całość: pieczonego kalafiora, ciecierzycę, buraki, groszek, kaszę pęczak, świeże zioła. Całość zalać dressingiem z oliwy z oliwek i soku z cytryny, doprawić ostatecznie kuminem, kolendrą, solą i pieprzem.
Ciasto czekoladowe z burakiem i ganeszem czekoladowym
Składniki:
150 g masła
1 ½ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 jajka
1 ¼ szklanki puree z gotowanego/pieczonego buraka
1 ½ mąki pszennej
1 - 1 ½ szklanki gorzkiego kakao
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
szczypta soli
200 ml śmietany kremówki
200 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Buraki ugotować/upiec do miękkości. Następnie ostudzić i zblendować na gładkie puree. W międzyczasie utrzeć masło z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta dodać jajka i dalej ubijać. Następnie dodać suche składniki: mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i na końcu mleko. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej blachy. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut (w zależności od wielkości blachy) do suchego patyczka.
Ganesz czekoladowy:
Śmietankę kremówkę podgrzać, a następny zalać nią czekoladę. Całość mieszać aż wszystkie składniki się idealnie połączą. Dokładnie studzić w lodówce i ubijać na gładką, puszystą masę.
Wystudzone ciasto smarować obficie kremem. Możemy je udekorować chipsami z pieczonego buraka lub upiec dwukrotnie i przełożyć kremem, aby powstał tort czekoladowo-buraczany.
Zobacz też: Dzień buraka... w naszej kuchni >>>
Zobacz też: Ciasto z buraka >>>
Zobacz też: Burger z kotletem, z batata, a może z buraka? >>>
Zobacz też: Burgery z buraka! >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN