Izrael to państwo leżące na Bliskim Wschodzie, w Azji Zachodniej, na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego. Graniczy z Libanem, Syrią, Jordanią i Egiptem. Społeczeństwo liczące prawie 8 milionów ludzi stanowią przede wszystkim Żydzi (około 75%) i Arabowie (około 20%). To właśnie ta mieszanka kulturowa sprawia, że tradycyjna kuchnia izraelska stanowi połączenie smaków żydowskich ze smakami arabskimi. Jaki daje to efekt? Bez wątpienia można stwierdzić, że jedzenie w Izraelu to jeden z głównych powodów, dla którego odwiedzają go turyści. Sławne na całym świecie falafle, hummus i szoarma na stałe zagościły w jadłospisach ludzi z całego świata.
Więcej:
- Odwiedzamy Izrael – wiza i potrzebne dokumenty
- Falafele z ciecierzycy, soczewicy lub z bobu
- Podróżnik kulinarny: żydowskie święto świateł
Kuchnia izraelska – na czym polega koszerność?
Prawo żydowskie (halacha ) zakazuje Żydom spożywania dań niekoszernych oraz nakazuje przestrzegania wielu reguł dotyczących zarówno jedzenia konkretnych produktów, jak i przygotowywania posiłków. Tym samym w tradycyjnej kuchni żydowskiej przestrzegana jest zasada koszerności. Przede wszystkim na żydowskim stole nigdy nie spotkamy wieprzowiny, jako że jest ona uznawana za mięso „nieczyste”. Do zakazanych rodzajów mięs należą również te pochodzące z konia, osła i wielbłąda. Jedną z najważniejszych zasad, której przestrzegają nie tylko ortodoksyjni Żydzi, jest niełączenie potraw mięsnych z produktami mlecznymi. Ta reguła dotyczy zarówno spożywania posiłków, jak i ich przygotowania. Dania izraelskie często składają się jednak z ryb (jednakże tylko tych pokrytych łuskami) oraz z warzyw i owoców.
Kuchnia izraelska – potrawy, których każdy musi spróbować!
Ściana Płaczu w Jerozolimie, wiszące ogrody Bahá'i w Hajfie, świątynie w Nazarecie czy promenada w Tel Awiwie to nie jedyne atrakcje, jakie zapewnia nam Izrael. Kuchnia izraelska zachwyca i zaskakuje na każdym kroku, a tym samym staje się swoistą atrakcją turystyczną. Smakosze z całego świata „przybywają do Ziemi Obiecanej”, by poznać smaki Izraela u ich źródeł. Każda restauracja izraelska wypełniona jest zapachem szafranu, goździków, kminku i gałki muszkatołowej, które wręcz hipnotyzują i rozkochują w sobie od pierwszego… spróbowania. Jakich potraw izraelskich powinien spróbować każdy turysta? Oto kilka przykładów:
- falafele – Izrael słynie z falafli – jarskich kotlecików, które pokochają nie tylko wegetarianie. Przyrządza się je ze zmielonej ciecierzycy lub bobu, z dodatkiem sezamu i miksu przypraw arabskich. Choć falafle oryginalnie pochodzą z Egiptu, dziś stanowią narodowe danie Izraela;
- hummus – dip z ciecierzycy połączony z oliwą z oliwek, tahini (czyli pastą sezamową) i sokiem z cytryny, będący prawdziwym symbolem Izraela. To bardzo proste danie stanowi podstawę każdego izraelskiego posiłku. Smakuje wyśmienicie zwłaszcza jako dodatek do falafli lub chlebków pita;
- szakszuka – w uproszczeniu można powiedzieć, że szakszuka to taka „izraelska sałatka na gorąco”. Jest to połączenie smażonych jajek z duszonymi pomidorami, papryką, czosnkiem i cebulą. Tradycyjnie podaje się ją w żeliwnym rondlu razem z białym pieczywem i oliwą z oliwek;
- chałwa – ten przysmak z masy sezamowej znacznie różni się do tego, który znamy z polskich sklepów. Smak izraelskiej chałwy jest dużo bardziej wyrazisty. W Jerozolimie na bazarach można znaleźć różne rodzaje tego słodkiego smakołyku: chałwy z chilli, pistacjami, czekoladą lub wanilią;
- izraelskie śniadanie – pierwsze, jedzone o poranku przez Izraelczyka danie jest lekkie, ale bardzo bogate w składniki. Składa się z pokrojonych warzyw, owoców, chleba pita, oliwek, różnych rodzajów sera. Z pozoru nieskomplikowane i proste śniadanie to w rzeczywistości kombinacja niepowtarzalnych smaków.
Zobacz także: Przepis na muffinki z jabłkami
Kuchnia Izraela – przepisy. Jak odtworzyć dania izraelskie?
Na świecie istnieje wiele kuchni narodowych, których dania ciężko jest odtworzyć w polskim domu. Z pewnością nie należy do nich kuchnia izraelska. Przepisy na dania z Izraela łatwo znaleźć chociażby w Internecie, a ich przygotowanie nie jest ani trudne, ani skomplikowane. Potrawy żydowskie są proste, ale niebywale smaczne. Przypadną do gustu przede wszystkim osobom, które lubią jarskie dania i dla których ważna jest zdrowa, zbilansowana dieta. Izrael to jednak nie tylko ciecierzyca, bób i pomidory… Przykładem na to jest chociażby znana na całym świecie szoarma, czyli danie składające się z poszarpanych kawałków mięsa. Choć młodzi Izraelczycy odchodzą nieco od tradycji i na ich stołach częściej lądują fast foody, gotowe dania i pizza – izraelska tradycyjna kuchnia wciąż ma się dobrze.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN